Sâmbătă, 19 Ianuarie 2019 08:26

Criză de heparină în spitale! Ministerul Sănătății anunță că situația s-ar putea debloca abia spre sfârșitul lunii februarie

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Unitățile sanitare sunt nevoite să drămuiască stocurile de heparină rămase, în condițiile în care niciun din cei doi producători care dețin autorizații de punere pe piață nu poate livra produsul. Situația a fost confirmată de Ministerul Sănătății, vineri, care a explicat și cum a apărut această problemă de aprovizionare: "În prezent, în România, doi producători de heparină dețin autorizații de punere pe piață. Unul dintre aceștia nu a comercializat până în prezent niciun produs, deși este înregistrat în CANAMED, deoarece se află în procedură de acreditare GMP la ANMDM (Agenția Națională a Medicamentului - n.r.). Cel de-al doilea producător a anunțat la sfârșitul anului trecut că se confruntă cu probleme de fabricaţie, confirmate și de o alertă rapidă transmisă de Agenţia Medicamentului din Germania. Consecința acestor disfuncționalități de producție a fost retragerea unor serii din Europa, iar urmare a acestei situații în mai multe state europene, ca de exemplu Germania, au survenit discontinuități în aprovizionare."

Ministerul Sănătății a inițiat o serie de discuții cu cei doi producători înregistrați pe piața din România și cu ANMDM. "Producătorul cu discontinuități de producție a informat Ministerul Sănătății că data probabilă a revenirii pe piață este luna aprilie 2019, iar producătorul aflat în procedură de acreditare a anunțat că are un stoc semnificativ de fiole de heparină în depozite pe care le poate pune pe piață începând cu a doua jumătate a lunii februarie, imediat ce se finalizează procedurile de acreditare. Până la acea dată, conform SER, există un stoc 67 000 de fiole heparină care pot fi redistribuite în funcție de necesități. Având în vedere că la ora actuală în Europa, în cadrul şedinţelor de hemodializa se utilizează ca anticoagulant atât Heparina cu greutate moleculară mică, cât și heparina nefracționată, specialiștii nefrologi din Comisia MS  recomandă unităţilor de dializă să utilizeze în principal heparina cu greutate moleculară mică, lăsând pentru ultimă instanţă heparina nefracţionată, astfel încât în această perioadă, heparina nefracţionată să fie direcţionată către spitalele cu secţii de chirurgie cardiovasculară şi cardiologie intervenţională. ANMDM a solicitat distribuitorii să direcționeze cantitățile disponibile cu prioritate unităților în care lipseşte acest produs. Mai mult, MS și Compania Unifarm au identificat soluțiile pentru aducerea, în perioada imediat următoare, a  unei cantități de 100 000 fiole prin prin procedura de autorizare pe nevoi speciale", este soluția de moment găsită de autorități.

În paralel, ministrul Sănătății a solicitat ANMDM să urgenteze procedura de acreditare a producătorului cu stocuri de heparină și Direcției de specialitate din MS să monitorizeze situația aprovizionării cu acest heparină în următoarea perioadă.

 

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.