Miercuri, 30 Ianuarie 2019 05:50

Două noi decese cauzate de gripă, în județul Prahova  

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Numărul deceselor cauzate de gripă, în acest sezon, a ajuns, marți, la 54, după ce autoritățile au confirmat prezența virusului la încă șase pacienți care s-au stins din viață în ultimele zile.

Două dintre cazuri au fost raportate din Prahova, ceea ce duce totalul deceselor cauzate de gripă, pe județ, la nu mai puțin de opt, toate fiind înregistrate în intervalul 13 - 28 ianuarie.

O femeie de 34 de ani și un bărbat de 78 de ani au murit, luni, din cauza gripei, la amândoi fiind confirmată prezența virusului tip A, subtip (H1)pdm09, a anunțat, marți seară, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.

Citiți și: Lista școlilor, grădinițelor și creșelor din Ploiești care au raportat, până acum, cazuri de gripă

Cei doi sufereau și de alte afecțiuni și nu fuseseră vaccinați antigripal, a mai precizat sursa citată.

Astăzi, autoritățile vor anunța dacă va fi declarată epidemia de gripă. Măsura ar fi trebuit luată de ieri, dar, spune ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu toate spitalele au raportat situații reale, iar declararea epidemiei nu se poate face pe baza unor "informaţii trunchiate".

Din 54 de decese înregistrate la nivel național, cinci au survenit la pacienți fără condiții medicale preexistente, dar care nu fuseseră vaccinați antigripal.

"În acest moment pot să spun că sunt multe decese cauzate de virusul gripal. E adevărat că marea majoritatea a persoanelor aveau condiţii medicale preexistente, aveau în comun un singur lucru: nu erau vaccinate. Şi totuşi, din aceşti 54, cinci nu aveau condiţii medicale preexistente - persoane tinere. Ceea ce mă face să cred - eu şi specialiştii - că aceste persoane oricum nu erau vaccinate, dar nu s-au prezentat la medic sau au luat medicamente după ureche. Lucrurile sunt grave în ceea ce priveşte cazul lor", a spus Sorina Pintea, la Antena 3. Ministrul a precizat că cel puţin doi dintre cei decedaţi erau persoane fără antecedente medicale cunoscute, persoane active, care au răcit brusc şi care au luat antibiotice. "Au rămas acasă, nu s-au prezentat nici la medicul de familie, nici în UPU, au preferat să se trateze singuri. Au ajuns la spital în stare gravă şi, din păcate, antiviralele nu şi-au mai făcut efectul", a explicat Pintea.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.