Miercuri, 30 Ianuarie 2019 08:46

Ministrul Sănătății acuză spitalele că nu iau în serios problema gripei: "Mi se pare o pură inconştienţă. Ne facem că raportăm sau că nu raportăm"

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătății anunțase, de mai multe zile, că a cerut ca INSP să centralizeze și să prezinte cu o zi mai devreme situația îmbolnăvirilor de gripă. Astfel, marți, autoritățile ar fi trebuit deja să știe dacă a fost înregistrată cea de-a treia săptămână epidemică și dacă pot declara epidemie de gripă. În schimb, singurul răspuns a fost că anunțul se amână cu o zi. Motivul? Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dezvăluit că are indicii conform cărora raportările din teritoriu nu reflectă situația reală. Potrivit acesteia, unele spitale nu au declarat toate cazurile cu care s-au confruntat, prin urmare MS are la dispoziție, la acest moment, doar "informații trunchiate".

Prezentă, marți seară, la Digi 24, Sorina Pintea a dat exemple concrete de spitale pe care le bănuiește că nu au raportat corect sau complet situația cazurilor de gripă.

"Spuneam ieri (luni - n.r.) că în cursul acestei seri vom centraliza datele şi vom decide împreună cu specialiştii din MS dacă este cazul, conform datelor, să declarăm sau nu epidemie de gripă. Am aceste date, nu pot să spun dacă avem epidemie sau nu în acest moment, pentru că am câteva exemple. Într-un judeţ în care au fost patru decese cauzate de virusul gripal s-au raportat zero cazuri sau s-a raportat un caz. La nivelul municipiului Bucureşti, din 49 de spitale au raportat 17 spitale la Direcţiile de Sănătate Publică. Eu, în calitate de ministrul al Sănătăţii, nu pot să iau nişte decizii pe informaţii trunchiate.  O să cer mâine explicații, pentru că în cursul acestei seri am tot primit date şi le-am tot confruntat. Caraş Severin a raportat un caz, mi-e greu să cred, Arad a raportat 6 cazuri din care 9 internate", a declarat ministrul.

Citiți și:  Două noi decese cauzate de gripă, în județul Prahova  

Pintea a spus că va lua măsuri în cazul spitalelor care nu au făcut raportări complete. "Mi se pare o pură inconştienţă. Voi lua măsuri în aceste cazuri. Nu mi se pare normal ca în cazuri ca ăsta, când Europa e în prag de epidemie, să ne facem că raportăm sau că nu raportăm. De ce nu pot să mă țin de cuvânt? (ref, la declararea epidemiei - n.r.). Pentru că am datele, dar nu sunt cele reale, vreau să avem datele concrete", a mai spus ministrul, la Digi 24.

Din păcate, criza este abia la început. Potrivit oficialului, specialiștii nu se aşteaptă la o scădere a circulaţiei virusurilor în următoarele două săptămâni. Aceștia anunță că virusul gripal va circula intens până în martie, apoi se va estompa, dar măsurile de precauţie trebuie ţinute până în aprilie.

Ministrul Sănătății a mai spus că, la nivel național, au fost deja dispuse măsuri pentru a preveni răspândirea virusului și că, în cazul declarării epidemiei, nu vor luate măsuri suplimentare.

 

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.