Miercuri, 30 Ianuarie 2019 15:19

18 medici şi 117 asistenţi trebuie să facă triajul zilnic pentru cei peste 100.000 de elevi din Prahova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Este epidemie de gripă în România, iar judeţul Prahova se numără printre cele mai afectate, cu aproape 400 de cazuri înregistrate în ultimele săptămâni şi opt decese, reprezentând mai bine de 10% din totalul naţional. În aceste condiţii, una dintre principalele măsuri impuse pentru a preveni răspândirea bolii este efectuarea triajului zilnic în toate unităţile de învăţământ. Numai că în Prahova statisticile arată că există un medic şcolar la peste 5.800 de copii înscrişi în unităţile de învăţământ. Na, fă triaj în condiţiile astea!

Potrivit informaţiilor transmise astăzi de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, în judeţ activează 18 medici şcolari. Numărul este completat de cel al asistenţilor care lucrează în cabinetele de la unităţile de învăţământ, încă 117 persoane. De cealaltă parte, Inspectoratul Şcolar Judeţean anunţă că în Prahova există 219 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică. Desigur, numărul nu este neapărat relevant, în condiţiile în care o şcoală cu personalitate juridică poate să aibă în subordine şi până la patru-cinci alte unităţi. Chiar şi aşa, nici măcar în fiecare structură de acest gen nu există suficient personal medical pentru a acoperi necesarul. Avem 135 de persoane în 104 localităţi. Mai departe, tot ISJ raportează peste 105.000 de copii înscrişi la unităţile de învăţământ din judeţ.

Facem media şi observăm că există un medic şcolar la 5.833 de copii. Dacă luăm în calcul şi asistenţii medicali, ajungem desigur la o medie ceva mai bună, însă oricum mult peste capacitatea fizică de acoperire a tuturor cazurilor, o medie de 777 de copii pentru fiecare persoană din cabinet. Pentru că e aproape imposibil ca medicii şcolari sau asistenţii să facă triajul zilnic pentru toţi copiii, autorităţile recunosc că sunt nevoite să apeleze şi la cadrele didactice. "Măsurile de prevenţie din această perioadă solicită să se facă zilnic un triaj în unităţile de învăţământ, adică o verificare a stării de sănătate a copiilor în momentul sosirii. În mod normal, personalul medical trebuie să facă acest triaj. Acum există o situaţie excepţională. Gripa afectează un număr mare de persoane şi este răspândită pe o suprafaţă extinsă. Din această cauză, nu se poate face această constatare doar de către personalul medical şi este nevoie şi de implicarea cadrelor didactice", a declarat, astăzi, la finalul unei şedinţe a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Prahova, dr. Decebal Dan.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Se închid şcolile din cauza gripei? Vezi răspunsul oficial al ISJ Prahova!

DSP Prahova a solicitat peste 3.500 de doze suplimentare de vaccin antigripal

DSP a prezentat în această şedinţă CJSU bilanţul actualizat privind îmbolnăvirile, anunţând că în acest sezon au fost înregistrate în Prahova 387 de cazuri de gripă, dintre care 90 confirmate oficial.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.