Marți, 05 Februarie 2019 11:40

Un fals chirurg italian, absolvent a numai opt clase, a operat în mai multe clinici private din România

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O nouă investigație scoate la iveală realitatea halucinantă din sănătatea românească. În clinici private din București ar fi operat, luni în șir, un individ italian care a pretins că este un chirurg școlit în cele mai prestigioase universități din lume în domeniul medicinei deși, în fapt, nu are mai mult de opt clase.

Cazul a fost dezvăluit într-o anchetă realizată de Alexandra Nistoroiu, Mirela Neag, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan și publicată de Libertatea.

Din martie 2018, Matthew Mode începe să opereze în București, în nu mai puțin de patru clinici. Potrivit sursei citate, este vorba despre Euromedical, Prestige, MH Medical Group și Monza.

Așa-zisul medic pretindea că ar fi studiat în SUA și ar fi lucrat în Marea Britanie, Spania, Italia și, acum, în România, că ar fi studiat la UPMC Presbyterian Shadyside Hospital și la The Johns Hopkins University School of Medicine, facultate care de 125 de ani fixează standardul în învățământul academic medical al lumii.

Potrivit Libertatea, "eminentul" chirurg britanic Matthew Mode se numește, de fapt, Matteo Politi, un italian din Veneția, cu doar 8 clase absolvite, a cărui ultimă meserie documentată este aceea de valet de parcare. În 2011, Matteo Politi a primit o sentință de un an și jumătate în Italia, cu suspendare, după mai mulți ani în care a mințit că e medic profitând că avea același nume de familie cu al unui cardiolog cu o reputație bună din Modena: Luigi Vincenzo Politi.

Jurnaliștii care au realizat ancheta descriu și cum acesta a reușit să obțină un aviz de la DSP și să opereze fără a avea, însă, avizul Colegiului Medicilor, care este obligatoriu, indiferent că este vorba despre o activitate ocazională derulată în țara noastră sau permanentă.

Semnale de alarmă au apărut când individul a intrat în prima operație, iar asistentele și-au dat seama că nu știe nici măcar să-și pună corect mănușile.

Conducerea Colegiului Medicilor din București a făcut plângere la Parchetul General. Între timp, scrie Libertatea, clinicile care l-au adoptat pe reputatul Matthew Mode au început să încerce să-l șteargă din programările lor, din site-uri, de pe Facebook, locuri unde el devenise sinonim cu succesul. Însă niciunul dintre spitale și nici Ministerul Sănătății nu i-a anunțat pe pacienți și nu a informat opinia publică asupra înșelătoriei din sistemul de sănătate, mai notează Libertatea.

Citiți AICI mai multe detalii despre acest caz șocant.

Prima reacție a ministrului Sănătății, Sorina Pintea, a venit marți dimineață. Aceasta spune că a aflat despre caz din presă! "Nu a adus toate documentele. Ministerul Sănătății a analizat documentele pe care le-a adus, de fapt nu le-a adus personal. A avut o împuternicire. Și pentru că nu avea toate documentele nu a primit avizul, adică echivalarea diplomei. Sunt și alte țări care s-au confruntat cu astfel de probleme. Și sistemul public și sistemul privat trebuie să aibă aceleași reguli. Da, a operat în clinici privite cu o parafă. Dar parafa nu este de ajuns. Documentele pe care trebuie să le prezinți la angajare sunt identice. Nu cunosc câți pacienți, nu cunosc. Am cerut toate datele. Cei care l-au angajat, l-au angajat ilegal. Dar și aici va trebui să vedem”, a spus Pintea.

Sursa foto: libertatea.ro

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.