Joi, 14 Februarie 2019 11:35

Gedeon Richter retrage de pe piață medicamentul Epistat, după măsura luată de Laboratoarelor Servier cu privire la Eurespal

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Grupul ungar Gedeon Richter a notificat farmaciile din România că retrage de la comercializare medicamentul Epistat. Acesta era ultimul medicament cu substanța activă fenspiridă rămas în farmacii, după ce Laboratoarele Servier au retras de pe piață antitusivul Eurespal.

Reprezentanții mai multor farmacii au declarat joi dimineață, pentru 360medical.ro, că au primit notificări de la grupul ungar privind retragerea de la comercializare a Epistat, care este în prezent blocat în depozite.

În România, fenspirida era comercializată cu denumirea comercială Eurespal (Laboratoarele Servier, Franța) și Epistat (Gedeon Richter, Ungaria), fiind indicată pentru “tratamentul tusei şi expectoraţiei apărute în cursul afecţiunilor bronhopulmonare la adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 2 ani”, arată prospectul medicamentului publicat de ANMDM.

Măsursa anunțată de Gedeon Richter vine la câteva zile după ce autoritatea franceză de reglementare în domeniul medicamentelor (ANSM) a decis retragerea de pe piață a comprimatelor și a siropului cu substanța activă fenspiridă, comercializate în Franța de Laboratoarele Servier sub denumirea comercială de Pneumorel – și Eurespal pe alte piețe. Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunțat, marți, oficial, retragerea de pe piața din România a medicamentului Eurespal, după decizia similară a autorităților franceze.

Autoritatea de reglementare franceză a precizat că, în 2018, în cadrul analizei datelor privind securitatea medicamentului de către PRAC din cadrul EMA, Laboratoarele Servier au realizat studii experimentale pentru a evalua potențialul proaritmogen al fenspiridei. În urma studiilor, experții au ajuns la concluzia că fenspirida are potențialul de a alungi intervalul QT, ceea ce creează riscul unor anomalii în funcționarea inimii – bătăi prea rapide sau aritmii, mai notează 360medical.ro.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.