Miercuri, 06 Martie 2019 14:55

O nouă alertă privind un medicament foarte cunoscut, prescris inclusiv copiilor

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După ce a dus la scoaterea de la vânzare, inclusiv în România, a două dintre cele mai cunoscute medicamente antitusive, Eurespal şi Epistat, Agenţia Medicamentului din Franţa (ANSM)​ trage un semnal de alarma asupra utilizării unui alt produs. Noua avertizare se referă la Smecta, unul dintre cele mai cunoscute medicamente împotriva diareei.

Potrivit unui comunicat al ANSM, citat de observator.tv, medicamentul Smecta ar putea fi dăunător în cazul copiilor mai mici de doi ani, din cauza unei cantităţi de plumb care ar putea ajunge în sânge. De asemenea, poate dăuna inclusiv femeilor însărcinate şi a celor care alăptează.

Autorităţile din Franţa susţin că aceste medicamente nu trebuie date copiilor sub doi ani din cauza conţinutului de plumb care poate ajunge în sânge. „Ca măsură de precauţie, ANSM cere a nu se mai folosi aceste medicamente la copiii sub doi ani, din cauza riscului prezenţei unei cantităţi infime de plumb, chiar dacă tratamentul este de scurtă durată”, se arată în comunicatul francezilor.

Astfel, ANSM cere ca prospectul pentru Smecta şi alte medicamente pe bază de argilă, cum ar fi Diosmectita, recomandate în tratamentul diareei acute, să fie schimbat.

Potrivit aceluiaşi comunicat, până acum nu fost semnalate cazuri de intoxicaţie cu plumb din cauza utilizării Smecta la bebeluşi şi copii mici sau a medicamentului generic Diosmectita.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România nu a emis niciun comunicat până în prezent legat de acest subiect.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.