Luni, 11 Martie 2019 14:12

Sondaj de opinie: Mai mult de jumătate din români cred că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un studiu realizat de INSCOP Research pentru Societatea Naţională de Medicina Familiei relevă faptul că puţin peste jumătate dintre români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, astfel că 54.9% dintre respondenţi sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile, 28.7% consideră că vaccinarea este o problemă complicată şi trebuie evaluată de la caz la caz, 10.3% că riscurile sunt mai mari decât beneficiile vaccinării, iar 6% nu ştiu sau nu răspund acestei întrebări.
"Cercetarea sociologică relevă o atitudine ambivalenta neclară a unei părţi a populaţiei faţă de vaccinuri şi vaccinare, ceea ce reflectă faptul că percepţiile raţionale asupra acestui subiect sunt viciate semnificativ de o serie de mituri care alimentează neîncrederea şi impun necesitatea unor campanii solide de informare şi educare, mai ales a tinerilor, cu privire la rolul pozitiv al vaccinării asupra sănătăţii publice. Majoritatea românilor sunt de acord cu vaccinarea, procentul concetăţenilor noştri care refuză vaccinul şi vaccinarea fiind foarte mic. Există însă un segment de populaţie semnificativ care nu este pe deplin convins de principiile vaccinării, ezitant, acest segment fiind probabil cel mai vulnerabil la eventuale mesaje antivaccinare", concluzionează INSCOP Research.
Din cei intervievați 19,5% au declarat că s-au vaccinat împotriva gripei sezoniere, anul trecut sau anul acesta, 79,3% nu s-au vaccinat si 1,2% nu au răspuns. De asemenea, 62,7% din populaţie este de acord cu ideea vaccinării obligatorii în cazul copiilor, iar 81,1% dintre cei chestionaţi sunt de părere că vaccinarea copiilor este necesară.
Potrivit Agerpress, d
atele acestui studiu vor fi folosite de Grupul de Vaccinologie al SNMF (Societatea Naţională de Medicina Familiei) pentru a realiza o serie de recomandări şi propuneri de strategie de comunicare medicilor de familie şi va fi pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate pentru ca, împreună, specialiştii să folosească toate instrumentele ştiinţifice pentru crearea de politici coerente şi eficiente în domeniul vaccinării, în concordanţă cu dorinţele şi aşteptările populaţiei.
Sondajul de opinie a fost realizat la nivel național, în perioada 21 ianuarie-11 februarie 2019 pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor și a fost comandat de către Societatea Naţională de Medicina Familiei şi proiectat cu sprijinul Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială din cadrul Universităţii din Bucureşti şi al Societăţii Române de Microbiologiepe un eşantion de 2115 persoane, reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.