Luni, 18 Martie 2019 11:56

Unul din zece români se spală pe dinți ocazional

Scris de  Scris de Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua Mondială a Sănătăţii Orale este o iniţiativă a Federaţiei Internaţionale a Dentiştilor (FDI) este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Acţiunile desfăşurate cu acest prilej au ca scop creşterea, la nivel global, a gradului de conştientizare a populaţiei privind importanţa menţinerii unei stări optime a sănătăţii orale la orice vârstă.
Tendința numărului de consultații și tratamente stomatologice în România a fost una în scădere de la 0,37 consultații și tratamente la 1 locuitor în anul 2008 la 0,02 consultații și tratamente la 1 locuitor în 2014.
Potrivit unui Comunicat de presa al DSP Prahova cu această ocazie se promovează în lumea întregă importanța igienei orale pentru întregul organism și sunt menționate beneficiile unei sănătăți orale foarte bune, la orice vârstă.
Prima zi internațională legată de Sănătatea Orală a fost celebrată încă din anul 1994, în Anul Internațional al Sănătății Orale. Sănătatea orală reprezintă absența afecțiunilor dentare și a durerii faciale cronice, a cancerului orofaringian, a inflamațiilor orale, defectelor congenitale, afecțiunilor gingivale, cariilor dentale și pierderii dinților și a altor boli care afectează gura și cavitatea orală. Federația Internațională a Dentiștilor (FDI), subliniază, prin tema de anul acesta „Spune Aaaaa! Gândește-te la gura ta, Gândește-te la sănătatea ta!” importanța efectuării controalelor stomatologice periodice, alături de atenția deosebită ce trebuie acordată, încă de la vârste mici, igienei orale corecte și alimentației sănătoase.
Un studiu realizat de GSK Consumer Healthcare în anul 2014 a concluziona că: „majoritatea românilor nu se spală pe dinţi seara, ci doar dimineaţa, pentru că identifică periajul dentar cu momentul de pregătire pentru interacțiune socială, văzându-l ca un act estetic (așa cum este aranjarea părului sau machiajul înainte de a ieși din casă), decât unul pentru propria sănătate.”  
În cadrul aceluiaşi studiu se precizează consumul de pastă de dinţi şi perii de dinţi în România: dacă în 2013 - un tub de pastă și o periuță timp de doi ani, pentru anul 2014 cifrele se modifică 1,5 tub de pastă si 1 periuță pentru 1,5 ani. Peste 45% au declarat că își periază dinții mai puțin de 2 ori pe zi, în timp ce 10% se spală pe dinți doar de câteva ori pe săptămână, o dată pe săptămână sau ocazional (mai puțin de o dată/săptămână).
Scopul campaniei de informare este îmbunătățirea utilizării măsurilor eficiente de prevenție, atât la nivel individual cât şi la nivelul comunității, prin conștientizarea populației generale cu privire la importanța sănătății orale și a factorilor de risc care pot afecta sănătatea orală.
Prevenția se referă, printer altele și la scăderea consumului de zahăr din alimentație, nutriție echilibrată, renunțarea la fumat; reducerea consumului de alcool , igiena orala corectă, vizite regulate (cel puțin două pe an) la medicul dentist, asigurarea accesului la apă curată de băut pentru o igiena generala mai bună și o igienă orala corespunzatoare, și nu în ultimul rând încurajarea părinților de a se spăla pe dinți împreună cu copiii lor pentru formarea unor deprinderi corecte de la o vârstă fragedă.
Din datele furnizate de Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului în 2016, se constata că România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce priveşte numărul de cazuri noi de cancere ale buzelor şi cavităţii bucale şi pe locul 8 dacă se ţine cont de ratele de incidenţă şi mortalitate prin aceste afecţiuni, după Ungaria, Portugalia, Slovacia, Belgia. Promovarea sănătăţii orale la nivel individual şi comunitar reprezintă o strategie eficientă de a reduce povara afecţiunilor orale şi de a menţine sănătatea orală şi calitatea vieţii. Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite, ceea ce ar reduce durerea, suferinţa şi cheltuielile pentru îngrijirile de sănătate, de aceea orice efort de a promova şi implementa măsuri preventive reprezintă o investiţie înţeleaptă.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.