Marți, 19 Martie 2019 14:15

Colaborare între România și Ungaria, în privința transplantului pulmonar. Acordul va fi semnat în luna mai

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Sorina Pintea, ministrul Sănătății, și prof.dr Miklos Kasler, ministrul Sănătății din Ungaria au convenit, luni, la Budapesta, încheierea unui Memorandum de Înțelegere între cele două ministere privind transplantul de plămâni.

”Din punctul nostru de vedere Memorandumul de Înțelegere transmis de partea maghiară este agreat şi propunem ca două echipe tehnice din partea ambelor țări să înceapă discuțiile pentru pregătirea detaliilor tehnice", a spus Sorina Pintea în timpul întâlnirii.

Ministrul Sorina Pintea a fost însoțit la Budapesta de Laszlo Attila, președintele Comisiei de Sănătate din Senat și dr. Radu Zamfir, președintele Agenției Naționale de Transplant.

Sorina Pintea a subliniat, încă o dată, că echipa MS caută toate soluțiile pentru asigurarea tratamentului corespunzător pentru pacienții români care au nevoie de transplant pulmonar. „Mai avem încă pacienți pe lista de așteptare care sunt cazuri complexe şi pentru care facem toate eforturile să găsim soluţii”, a declarat ministrul Sănătății.

"Am convenit cu partea ungară că la sfârşitul lunii mai vom semna aceste acord împreună cu procedura de transplant efectiv pentru pacienţii din România. În acelaşi timp, avem discuţii şi cu Eurotransplant, nu este singura ţară cu care discutăm. Domnul doctor Radu Zamfir, preşedintele Agenţiei Naţionale de Transplant, va trimite o scrisoare de intenţie Eurotransplant, urmare a discuţiilor pe care eu le-am avut cu reprezentanţii Eurotransplant în ianuarie. Am avut o întâlnire cu preşedintele şi cu boardul Eurotransplant", a afirmat, marți, Sorina Pintea la Ministerul Sănătăţii. 

Cei doi oficiali au demarat discuţii şi pentru identificarea altor domenii de colaborare, ca de exemplu oncologia și achiziția comună de medicamente și vaccinuri.

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.