Miercuri, 20 Martie 2019 09:20

Un medicament împotriva cancerului pulmonar ar putea fi adus în România, din Cuba

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a vorbit, marți seară, despre discuțiile purtate cu oficialii din Cuba. privind încheierea unui acord prin care ar urma să se aducă în România un medicament împotriva cancerului pulmonar. "Este vorba despre un medicament împotriva cancerului pulmonar. Există mai multe tipuri de medicamente împotriva cancerului pe care cubanezii le produc, dar pe mine personal şi pe domnul ministru Teodorovici ne interesa un tip anume care, foarte interesant, este în studii clinice în America, deşi americanii au embargou. Au impus un embargou şi totuşi acest vaccin este în studii clinice în America. (...) Am avut o discuţie cu partea cubaneză, cu vicepreşedintele Cubei, cu ministrul Sănătăţii, ministrul de Finanţe de acolo şi am agreat un acord (...). Acordul a fost agreat de MAE şi de Ministerul de Externe cubanez urmează să stabilim data când ne vom duce să îl semnăm acolo împreună cu procedura prin care vom putea aduce aceste medicamente în România", a declarat Sorina Pintea, marţi seara, la un post central de televiziune, anunță Agerpres.

Medicamentul trebuie să treacă întâi de faza de studii clinice.

"Fiind stat al UE va trebui să aşteptăm până când aceste medicament va trece de perioada de studii clinice şi este foarte bine că este în studii clinice în America pentru că avem posibilitatea să îl aducem în România. Din punctul meu de vedere, poate dura cam un an această poveste. Este un medicament foarte bun", a mai afirmat ministrul Sănătăţii.

Primele discuții pe acest subiect au avut loc în luna decembrie, cu prilejul vizitei efectuate, în Cuba, de ministrul român al Sănătății și ministrul român de Finanțe. Este vorba despre terapii care folosesc sistemul imunitar al organismului pentru a ataca direct tumorile şi a preveni recidivele, anunța TVR, la vremea respectivă. Sursa citată mai menționa că, în Cuba, acest vaccin costă doar un dolar, iar bolnavii beneficiază de el gratuit.

Citiți și:  România ar putea fi prima ţară europeană care cumpără din Cuba vaccinurile anti-cancer pulmonar

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.