Luni, 01 Aprilie 2019 15:59

Ingineri din Craiova și București lucrează la un soft pentru detectarea timpurie a cancerului de plămâni din mostre de salivă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

O echipă de ingineri din Craiova și București lucrează la dezvoltarea unui software complex pentru detectarea timpurie a cancerului de plămâni din mostre de salivă, în cadrul unui proiect al companiei suedeze Enea, anunță 360medical.ro. În prezent, detectarea cancerului pulmonar se face cu biopsie.

Proiectul de inginerie software, numit Cell Gazer, este în curs de dezvoltare de către echipele companiei Enea România din Craiova și București.

“Pe scurt, vorbim de o detectare timpurie a cancerului de plămâni pentru care se realizează o mostră de salivă care se desface până la nivel de celulă. Există un echipament ca o centrifugă care desface celulă cu celulă. Şi celulei i se face o fotografie. Celulele pre-boală care sunt nişte precursori, apar în imagini”, a declarat vicepreședintele Enea, Bogdan Putinică, pentru Economica.net.

“Ca să poţi să faci această analiză îţi trebuie precizie şi viteză şi aici ajută tehnologia pentru că nu poţi să aştepţi două zile sau o lună. Îţi trebuie un soft deştept şi asta a făcut Enea şi încă facem. Urmează să fie lansat în SUA în momentul în care vor lua toate adeverinţele de la FDA”, a completat Putinică.

Enea România a livrat deja prima versiune a Cell Gazer, proiectul implicând crearea şi implementarea de algoritmi complecşi pentru înregistrarea şi evaluarea datelor din imagini 2D şi 3D ale celulelor umane suscectibile să provoace displazie sau cancer.

Citiți mai multe pe 360medical.ro.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.