Marți, 02 Aprilie 2019 13:54

Fonduri alocate pentru terapiile complementare necesare persoanelor cu tulburări din spectrul autist

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Ministerului Educației Naționale, Ministerului Finanțelor Publice și cei ai Ministerului Sănătății, în prezența premierului Viorica Dăncilă, au semnat, marți, la Palatul Victoria, un protocol de colaborare privind implementarea măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu tulburare de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație.
,,Vom aloca fonduri pentru a asigura fiecărei persoane diagnosticată cu tulburare de spectru autist accesul săptămânal la 5 ore de terapie complementară actului medical oferită de specialiști în psihoterapie și psihopedagogie specială”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul ceremoniei, potrivit Mediafax.
Aceasta a precizat că alături de membrii Guvernului și în urma consultărilor cu societatea civilă s-au făcut pași importanți, adoptându-se măsuri menite să răspundă nevoilor și problemelor întâmpinate de persoanele cu dizabilități și de cele care suferă de tulburări de spectru autist. S-a mai precizat faptul că prin acest protocol se deschide calea către programe care să permită accesul persoanelor diagnosticate cu tulburări de spectru autist la servicii integrate de sănătate, sociale și de educație. 
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a menționat că, odată cu acest protocol, sunt majorate numărul de ore prin care copii ce suferă de tulburări de spectru autist pot fi recuperați. De asemenea, aceasta a mai precizat că testarea copiilor se realizează în 10 centre reprezentative din țară, de către 146 de specialiști instruiți să utilizeze aceste teste, accentuând că specialiștii sunt puțini și că, în ultimii doi ani, Ministerul Sănătății a scos posturi pentru această specialitate la rezidențiat, astfel încât să se acopere o arie tot mai largă. Totodată, Ministerul Sănătății a elaborat manualul de instruire destinat consilierilor școlari din sistemul educațional, în vederea depistării precoce și intervenției în cazul tulburărilor de dezvoltare pentru copii și adolescenți, inclusiv a tulburărilor de spectru autist.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.