Joi, 04 Aprilie 2019 15:12

Şefii de secţii de la Spitalul Judeţean Ploieşti, revoltaţi după controlul ministrului Sănătăţii: "Suntem pe un drum bun, se fac eforturi mari"

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma controlului efectuat la finalul săptămânii trecute de ministrul Sănătăţii, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Marius Niculescu, a organizat joi o conferinţă de presă, alături de mai mulţi şefi de secţii, în care reprezentanţii unităţii medicale au făcut front comun, declarându-se nemulţumiţi de atitudinea avută de Sorina Pintea. Ei spun că, în timpul vizitei, ministrul nu şi-a manifestat nemulţumiri majore, fiind surprinşi să afle ulterior, din presă, acuzele aduse de Sorina Pintea, care a reclamat mizeria din spital şi proasta comunicare dintre personalul medical şi aparţinători. Medicii au mai declarat că, în viziunea celor care lucrează aici, nu se pune problema de demiteri, vorbind inclusiv despre potenţiale proteste dacă s-ar ajunge la aşa ceva. În schimb, a existat o demisie, din partea şefului de la Cardiologie.

Directorul recunoaşte că sunt în continuarea unele nereguli, dar susţine că unitatea medicală este pe un drum bun, deşi se confruntă cu un număr foarte mare de cazuri, mult peste alte spitale similare din ţară, dar şi cu o scădere a numărului de doctori. Reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Ploieşti au redactat un memoriu, adresat Consiliului Judeţean, în care apreciază că afirmaţiile din mediul public au fost "exagerate şi nedrepte" şi arată că unitatea medicală a soluţionat în anul 2017 peste 42.600 de cazuri, cu mai bine de 28.650 de spitalizări de o zi, respectiv 42.104 cazuri soluţionate în 2018, cu 30.000 de spitalizări de o zi. Ei au argumentat şi că unitatea medicală deserveşte nu doar Prahova, ci şi judeţe limitrofe, în timp ce numărul medicilor este în scădere, exemplul dat fiind cel al Unităţii de Primiri Urgenţe, care funcţionează cu 8 doctori, de trei ori mai puţini decât necesarul prevăzut în organigramă. În acelaşi context, al numericului de personal, ei arată în respectivul memoriu că au fost organizate mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, însă foarte mulţi dintre candidaţii veniţi s-au dovedit nepregătiţi. Nu în ultimul rând, semnatarii memoriului au vorbit şi despre "îmbunătăţirile semnificative" înregistrate în ultimii doi ani privind renovarea secţiilor, apreciind aportul substanţial avut de Consiliul Judeţean, instituţia care are în subordine spitalul.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Toţi şefii de la Spitalul Judeţean din Ploieşti, propuşi pentru demitere după controlul ministrului Sănătăţii

Ministrul Sănătății, după controlul la Spitalul Județean: "Am găsit MIZERIE. Mi-e greu să cred că nu aveți infecții, nu le raportați"

Medicii spun că ministrul nu a avut dreptate în momentul în care a lansat acuzaţiile. La rândul lor, au acuzat-o pe Sorina Pintea de un comportament duplicitar, spunând că, în timpul vizitei făcute în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 1.00, ea a discutat mai degrabă despre investiţiile necesare în spital, pentru ca ulterior să iasă cu declaraţii în presă care vizau nereguli constatate aici. Declarându-se surprins de acest comportament, medicul Marian Albu, şeful secţiei Cardiologie, şi-a anunţat demisia din funcţia de conducere, în timp ce managerul unităţii a declarat că o va respinge. "Am trăit în noaptea aceea o «noapte a muzeelor», am văzut doi oameni. Am plecat mulţumit, eu am crezut că mi-a făcut o onoare că a venit pe secţie, ba chiar am fost încurajaţi. A doua zi, când am văzut declaraţiile şi am văzut că a fost vizată şi secţia mea, am înaintat demisia, asigurând că voi funcţiona în acest spital şi voi ajuta pacienţii în continuare", a declarat medicul Albu.

CITIŢI ŞI:

VIDEO | Primele măsuri anunţate de directorul de la Spitalul Judeţean din Ploieşti după controlul ministrului Sănătăţii

"Apreciez că spitalul, prin personalul său, a căutat soluţii la sesizările apărute în ultimii ani. Unele dintre aceste soluţii deja se văd, altele trebuie să fie mai departe gândite şi implementate. Suntem pe un drum în ceea ce priveşte cadrul corect cu privire la serviciile medicale pe care trebuie să le furnizăm pacienţilor. Specificul acestui spital este reliefat de două aspecte importante, adresabilitatea extraordinar de mare şi numărul din ce în ce mai mic de cadre medicale specializate. Din discuţiile cu colegii şefi de secţii şi nu numai, constatăm şi o patologie din ce în ce mai complexă, pe fondul îmbătrânirii populaţiei, pe de o parte, iar de altă parte probleme sociale. În ceea ce priveşte controlul efectuat de doamna ministru, părerea mea este că întotdeauna o verificare este benefică, în sensul că poate să fie un imbold către a duce lucrur8ile neconforme către soluţii concrete sau către un program nou de investiţii, pe care poate că noi nu le-am identificat. Dar modul în care se apreciază sigur că poate să fie subiectiv. Eu voi face ceea ce este bine şi corect pentru spital. Preşedintele Consiliului Judeţean este persoana care ne-a sprijinit în tot acest timp, în sensul că am discutat deschis tot noianul de cerinţe ale spitalului, identificând nişte priorităţi pentru îmbunătăţirea acestor necesităţi. El a considerat că acest aspect nu mai este suficient şi că trebuie să ne aplecăm cu mai multă implicare şi asupra atitudinii personalului. Am concluzionat că prestaţia în ceea ce priveşte doctorii este una bună, este mult de lucru pe partea de comunicare, este mult de lucru pe partea de relaţionare cu pacienţii", a declarat managerul Judeţeanului, care a precizat că mandatul său a expirat pe 25 martie, fiind prelungit pe trei luni, cu posibilitatea unei noi prelungiri de încă trei luni, până la finalizarea unui eventual concurs.

În privinţa comunicării, directorul a mai anunţat în timpul conferinţei că s-a dispus ca asistentele sociale din UPU să informeze periodic, din oră în oră, aparţinătorii desemnaţi cu privire la situaţia pacienţilor care primesc îngrijiri medicale.

PE ACELAŞI SUBIECT:

Ministrul Sănătății va propune retragerea acreditării pentru spitalele județene din Ploiești și Târgu Jiu

"Suntem pe un drum de îmbunătăţirea a activităţi, de conformare, de a ajunge spre ţintele pe care şi noi şi pacienţii le avem. Nu este vorba despre o opinie greşită care să aibă în spate vreun alt interes din partea doamnei ministru sau a domnului preşedinte al Consiliului Judeţean, este vorba strict despre un decalaj între nivelul la care este spitalul acum şi drumul pe care el trebuie să-l parcurgă pentru a ajunge la nivelul exigenţelor şi aşteptărilor populaţiei. Este un lucru greu de realizat, colegii noştri asta vă spun, că fac eforturi, dar totuşi s-au înhămat la acest lucru şi simt nevoia de a avea un sprijin", a mai declarat Marius Niculescu.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.