Vineri, 10 Mai 2019 11:04

Proiect de lege: Facilități pentru medicii de familie care deschid cabinete în provincie

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În condițiile în care mai bine de 700 de localități nu au un medic de familie, potrivit unui proiect de lege inițiat de senatorul USR Adrian Wiener și deputatul USR Tudor Pop, depus săptămâna aceasta la Parlament, autoritățile locale ar urma să acorde facilități și stimulente medicilor care deschid cabinete de medicină de familie în provincie. De asemenea, potrivit aceluiași proiect, bugetul alocat asistenței medicale primare din România ar urma să nu mai poată fi mai mic de 8% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

"Medicina de familie este piatra de temelie a sistemului de sănătate din România și garanția asistenței medicale integrate a pacientului. Aproape jumătate din populația țării trăiește în mediul rural, unde principalul acces la sistemul de sănătate, adesea singurul, este prin intermediul medicului de familie", arată cei doi inițiatori, în expunerea de motive ce însoțește proiectul de lege, potrivit HotNews.
Inițiatorii proiectului de lege atrag atenția asupra faptului că "situația actuală a acestei specialități în România este una îngrijorătoare. Sunt peste 700 de localități fără medici de familie, iar vârsta medie a acestora este de 57 de ani. Se estimează că în următorii 10 ani vor pleca din sistem, prin pensionare, 30% dintre cei 11.000 de medici de familie din România."

"Și din cauza acestor deficiențe majore ale medicinei primare, indicatorii de performanță ai sistemului sanitar sunt foarte slabi: accesibilitatea la sistem rămâne una dintre cele mai slabe din Europa; nevoile medicale nesatisfăcute - mult peste media UE, cu un decalaj major între rural și urban; decalajul între bogați și săraci în ceea ce privește neefectuarea unui control medical necesar este este dublu față de media UE; 25% dintre femeile din mediul rural nu au asigurare de sănătate, iar una din 5 gravide este evaluată de obstetrician pentru prima dată în momentul nașterii", se mai arată în document.

Pentru că asistența medicală primară, care include și medicina de familie, beneficiază de mai puțin de 6% din bugetul FNUASS, în condițiile în care media europeană este între 10-14%, cei doi inițiatori propun asigurarea unui minim de 8% din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate pentru medicina primară și implicarea activă a autorităților locale în sprijinirea medicinei de familie.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.