Marți, 28 Mai 2019 11:57

Medici şi reprezentanţi ai pacienţilor, apel pentru donarea de celule stem hematopoietice

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Medici şi reprezentanţi ai pacienţilor au făcut un apel, marţi, către tinerii până în 45 de ani să doneze celule stem hematopoietice. Mesajul a fost transmis în cadrul unei conferinţe organizate cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge, potrivit AGERPRES.

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), a afirmat că la fiecare 35 de secunde, undeva în lume, cineva este diagnosticat cu un cancer de sânge, iar în fiecare an, peste 80.000 de oameni din toată lumea caută un donator compatibil de celule stem în afara familiei. El a subliniat că pentru mulţi pacienţi cu cancere de sânge, soluţia o reprezintă transplantul de celule stem hematopoietice.
Donatorii vor fi testaţi cu ajutorul unui kit şi dacă sunt compatibili, vor fi introduşi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stema Hematopoietice. Când este nevoie celulele stem compatibile, se va apela la ei, a precizat el.

"Pentru donatori nu este nici greu, nici dureros. Este o intervenţie într-adevăr uşor invazivă, dar nu dureroasă. Dar, punând în balanţă de fapt că vom salva o viaţă, atunci durerea nu mai există. Important este să ne dorim acest lucru, pentru că în România nu prea există cultul donării de organe, de celule şi atunci este nevoie să mediatizăm acest lucru, să ajungem şi noi din urmă ţările educate din punct de vedere sanitar şi, gândindu-ne că vom salva vieţi, fiecare îşi poate face un test cu un chit la cerere, pe care noi îl vom pune la dispoziţie, un raclaj în cavitatea bucală, care poate fi trimis la laborator pentru a fi încadrat din punct de vedere genetic în lista donatorilor", a explicat Irimia.

Testul este gratuit şi este pus la dispoziţie de Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer cu sprijinul sponsorilor.

Potrivit acestuia, în România, un astfel de transplant se poate face la Institutul Fundeni şi la Spitalul Universitar, "în mod gratuit", costurile pentru o astfel de intervenţie în străinătate ajungând, în urmă cu zece ani, la 150.000 de euro.

Imagine cu caracter ilustrativ.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.