Vineri, 07 Iunie 2019 09:31

După prăpădul făcut de inundații, sinistrații se confruntă acum cu riscul de îmbolnăvire

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministerul Sănătăţii a transmis  reprezentanţilor direcţiilor de sănătate publică să colaboreze cu autoritășile locale și să pună în aplicare acţiunile din planul de măsuri pentru asigurarea asistenţei medicale în zonele afectate de inundaţii. "Pentru a preîntâmpina apariţia de epidemii, direcţiile de sănătate publică vor asigura, în principal, supravegherea populaţiei din punct de vedere epidemiologic şi monitorizarea calităţii apei potabile în zonele afectate, asanarea şi dezinfecţia fântânilor. Acolo unde va fi cazul, se va asigura asistenţa medicală de urgenţă pentru toate persoanele aflate în dificultate şi vor fi verificate stocurile de medicamente, materiale necesare, dezinfectanţi, vaccinuri pentru acordarea asistenţei medicale pentru prevenirea îmbolnăvirilor. Mai mult se va suplimenta personalul medical, în funcție de necesități. De asemenea, va fi asigurat transportul gravidelor, a persoanelor în vârstă cu boli cronice, dializaţilor şi copiilor care au nevoie de servicii medicale. Acolo unde este necesar reprezentanţii DSP-urilor vor înregistra populaţia afectată pentru a declanşa campanii de vaccinare împotriva hepatitei A şi tetanosului", au transmis oficialii MS.

Totodată, autorităților sanitare locale li s-a cerut să supravegheze condițiile de igienă în adăposturile temporare organizate pentru persoanele sinistrate, rămase fără locuințe.

Citiți și: VIDEO | Aproape 200 de familii din Prahova primesc ajutoare de urgenţă în urma calamităţilor

Direcțiile de sănătate publică trebuie, la rândul lor, să solicite medicii de familie pentru a asigura asistenţa medicală în permanenţă şi să monitorizeze starea de sănătate a populaţiei din zonele afectate.

Autoritățile au transmis și un set de recomandări pentru populația din zonele afectate:

a) să consume apă îmbuteliată, să nu bea apă direct din fântâni sau de la robinet;

b) să utilizeze pentru prepararea alimentelor apă fiartă şi răcită;

c) să consume doar alimente ambalate sau bine preparate termic;

d) să nu atingă animalele moarte și să avertizeze autoritățile, în vederea evacuării acestora;

e) să evite expunerea prelungită la frig/umezeală,

f) să păstreze alimentele în condiţii igienice;

g) să respecte igiena individuală;

h) la primele semne de boala să se prezinte la cel mai apropiat medic/spital.

Și DSP Prahova a transmis, joi, o informare în acest sens, având în vedere că mai multe localități din județ au fost afectate de inundații și viituri.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.