Joi, 13 Iunie 2019 10:59

Ministrul Sănătăţii respinge varianta înlocuirii sistemului informatic pentru medicii de familie, motivând că s-a investit masiv în cel actual

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune, referitor la sistemul informatic pentru medicii de familie şi desele sale probleme, că a început încă de anul trecut o verificare a modului în care a fost contractat şi întreţinut, existând şi dosare de cercetare penală. "Introducerea unui alt sistem - exclus. Adică aruncăm 100 de milioane de euro?", declară Pintea, menţionând că au existat proiecte de pregătire a unor specialişti care să facă mentenanţa sistemului însă aceştia au fost pregătiţi doar "pe hârtie".

"Am înţeles că există o scrisoare deschisă pe care medicii de familie au trimis-o Guvernului, Ministerului Sănătăţii, Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în care suntem acuzaţi de iresponsabilitate. N-aş vrea să comentez aceste afirmaţii, doar să precizez faptul că nu Ministerul Sănătăţii gestionează sistemul informatic, nu ministrul Sănătăţii. Ministrul Sănătăţii a început încă de anul trecut o verificare a modului în care a fost contractat şi mentenat sistemul. Există şi dosare de cercetare penală. Eu înţeleg ceea ce se întâmplă şi îmi cer scuze public pacienţilor şi medicilor de familie pentru disconfortul creat, dar cred că ar trebui să aibă o discuţie cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, concretă, pe nişte date, astfel încât să vină şi cu nişte soluţii. Sigur, una din soluţii ar fi şi debirocratizarea, care a început să fie făcută anul trecut prin chestiuni concrete, va continua anul acesta. Aşteptăm soluţii şi de la medicii de familie pentru că eu personal sunt în legătură cu câţiva dintre ei şi soluţiile propuse, unele dintre ele, le voi promova la nivelul CNAS. Fac încă o dată menţiunea, nu Ministerul Sănătăţii gestionează sistemul informatic", a spus, miercuri, într-o conferinţă de presă, Sorina Pintea. Întrebată dacă nu ar fi o soluţie introducerea unui alt sistem, Pintea a afirmat: "Introducerea unui alt sistem - exclus. Adică aruncăm 100 de milioane de euro?".

"Aceste proiecte, care au fost proiecte de suport ale acestui sistem, proiecte cu finanţare europeană, trebuiau să pregătească persoane care să menteneze sistemul, în fiecare judeţ. Oamenii aceştia au fost pregătiţi pe hârtie şi nu ştiu să o facă", a adăugat ministrul Sănătăţii.

CITIŢI ŞI:

CNAS susține că Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate funcționează în parametri normali

Anunț al CNAS, cu privire la modul în care pot fi eliberate medicamentele prescrise pe rețete compensate sau gratuite

Ea a spus că o soluţie propusă de un medic de familie cu care discută ar fi înregistrarea offline a serviciilor per capita. "De exemplu dacă dai un concediu medical înregistrezi online, n-ar fi atât de interesant, sau dacă dai o adeverinţă unui pacient, e un serviciu per capita. Ar fi o soluţie să nu le înregistrăm pe acestea online, să le înregistrăm offline. Ar fi soluţii. Dar sunt specialişti care trebuie să vină cu soluţiile. Cardul de sănătate are mentenanţă, reţeta electronică are mentenanţă în proceduri, adică e procedură de achiziţie. Asta mă întreb şi eu, unde sunt specialiştii că am pregătit o mie de specialişti prin proiectele acestea?", a mai spus Pintea, citată de România TV.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.