Joi, 20 Iunie 2019 14:19

Lista spitalelor afectate de atacurile cibernetice. SRI intervine

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cinci unități sanitare din Capitală ar fi fost afectate de atacurile cibernetice referitor la care CERT-RO a emis o alertă națională.

Citiți și:  Ministrul Sănătății va face plângere la DIICOT, după atacurile cibernetice asupra spitalelor

Ministrul Sănătății a anunțat că în mod sigur printre acestea se numără și "Victor Babeș". Sorina Pintea s-a referit și la spitalul din Huși care, în urma unui atac relativ recent, ar fi pierdut toate datele.

"Avem informaţii că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din Bucureşti, unul fiind Spitalul «Victor Babeş». Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele şi-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate datele referitoare la pacienţi", a spus Sorina Pintea, joi, ]ntr-o conferință de presă.

"La «Victor Babeş» internările sunt îngreunate, nu am luat legătura cu managerul de acolo, am rugat colegii mei din cadrul secretariatului general să facă aceste centralizări, să luăm toate datele şi dacă putem să ajutăm, pentru că repet nu avem competenţe pe zona de sistem informatic al spitalelor, să o facem”, a informat ministrul, citat de Mediafax.

SRI a anunţat, la rândul său, că 4 spitale sunt afectate de atacul cibernetic din Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti, iar o echipă se deplasează către unitatea din Capitală pentru analiză. SRI anunţă că pentru a opri atacul e nevoie de orice antivirus recunoscut, infecţia bazându-se pe păcălirea utilizatorului. „Din datele pe care le deţinem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 şi transmise mai departe către Centrul Naţional Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: „Victor Babeş” - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti”, informează reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii, citați de Mediafax.

„Cel mai probabil infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, mai spune SRI.

Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi, una dintre marile unităţi medicale atacate cibernetic în ultima perioadă, a pierdut toate datele, chiar dacă avea sisteme de securitate. Spitalul a recuperat parţial informaţiile şi au fost luate măsuri suplimentare, mai anunță Mediafax. Spitalul Municipal „Dimitrie Castroian” din Huşi a fost atacat cibernetic a în luna aprilie, informaţia fiind făcută publică de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, joi, în contextul atacurilor cibernetice din ultimele 24 de ore.

Managerul Spitalului din Huşi, Lucia Rotaru, a declarat, joi, pentru sursa citată, că serverul unităţii medicale a fost atacat şi criptat, iar acest lucru a însemnat pierderea tuturor datelor. Situaţia nu a fost rezolvată în totalitate chiar dacă au trecut două luni de atunci.

Sursa foto: digi24.ro

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.