Luni, 01 Iulie 2019 15:10

Sindicaliştii din sănătate anunţă proteste faţă de introducerea evaluării în funcţie de performanţă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Federaţia ''Solidaritatea Sanitară'', care reuneşte majoritatea sindicatelor din domeniul sănătăţii, a decis declanşarea unui program de acţiuni de protest, în semn de nemulţumire faţă de intenţia introducerii evaluării personalului sanitar în funcţie de performanţă, informează organizaţia într-un comunicat de presă.

Calendarul de proteste nu a fost dezvăluit, deoarece include "un set de surprize la adresa guvernanţilor", potrivit federaţiei sindicale.

"Consiliul de Coordonare al Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" a decis demararea unui program de proteste pentru susţinerea revendicărilor pe care le prezentăm în continuare. Deoarece prima fază a acţiunilor de protest include un set de surprize la adresa guvernanţilor, ele vor fi accesibile publicului pe măsura declanşării lor. A doua fază a protestelor este cea tradiţională (punctul ei culminant constituindu-l greva generală), ea urmând să fie declanşată în situaţia în care negocierea contractului colectiv de muncă eşuează", se menţionează în comunicatul Federaţiei "Solidaritatea Sanitară".

Sindicaliştii din sănătate se tem că evaluarea în funcţie de performanţă poate deveni un instrument de reducere a salariilor și consideră că legea salarizării a creat inechităţi angajaţilor din sistemul sanitar.

De asemenea sindicaliştii din sistemul sanitar solicită Guvernului garantarea obiectivităţii evaluării pe criterii de performanţă înainte de implementarea acesteia.

Printre revendicările prezentate de sindicaliştii din sănătate se numără: păstrarea drepturilor câştigate, printre cele mai importante fiind dreptul la protecţia sănătăţii şi securităţii lucrătorilor, respectiv la recuperarea forţei de muncă, pe care-l asigură concediile de odihnă suplimentare; asigurarea respectării principiilor etice în aplicarea legii salarizării, prin acordarea salariului corespunzător anului 2022 pentru toate categoriile de salariaţi din sănătate cel târziu la începutul anului 2020; raportarea tuturor sporurilor la salariul de bază actual; plata gărzilor pe care medicii le efectuează în cadrul celui de-al doilea CIM cu tariful orar al salariului de bază.

Sursă foto Facebook.com/solidaritatea.sanitara.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.