Luni, 15 Iulie 2019 12:42

Un stil de viaţă sănătos poate compensa riscul genetic de demenţă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un stil de viaţă sănătos, caracterizat de alimentaţia corespunzătoare şi activitatea fizică regulată, poate ajuta persoanele predispuse genetic la demenţă să compenseze riscul de a dezvolta această afecţiune, conform unui studiu efectuat recent în Marea Britanie, potrivit Reuters, citată de AGERPRES.

Riscul de demenţă a fost redus cu 32% în cazul persoanelor predispuse genetic la demenţă dacă acestea aveau o alimentaţie corespunzătoare şi o activitate fizică regulată, în comparaţie cu cele cu stil de viaţă nesănătos, se arată în studiul publicat duminică în jurnalul medical JAMA.

Persoanele predispuse genetic la demenţă şi cu un stil de viaţă nesănătos au prezentat un risc de aproape trei ori mai mare de a dezvolta această boală în comparaţie cu cele care aveau un risc genetic redus şi un stil de viaţă sănătos.
''Concluziile noastre sunt interesante deoarece demonstrează că se poate acţiona pentru compensarea riscului genetic de demenţă'', a declarat Elzbieta Kuzma, cercetătoare în cadrul Universităţii din Exeter şi coautoare a studiului.

Demenţa - o afecţiune care se caracterizează printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale - afectează circa 50 de milioane de persoane la nivel mondial.
Cercetătorii au analizat stilul de viaţă al participanţilor, fiind evaluate alimentaţia, nivelul de activitate fizică şi prezenţa unor obiceiuri nocive precum fumatul sau consumul de alcool.

Potrivit cercetătorului David Llewellyn, din cadrul aceleiaşi universităţi britanice, concluziile studiului transmit un mesaj important ce contrazice ''o atitudine fatalistă legată de demenţă''.
''Unii cred că este inevitabil să dezvolte demenţă din cauza genelor'', a declarat el. Însă ''riscul de demenţă poate fi redus în mod substanţial printr-un stil de viaţă sănătos'', a subliniat Llewellyn.

Imagine cu caracter ilustrativ

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.