Joi, 18 Iulie 2019 10:34

Reacție halucinantă a președintelui Sanitas București, la trimiterea "pacienților acoperiți" în spitale: "Nu am auzit în ultima vreme să se condiţioneze mai des decât în trecut actul medical, din contră"

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Decizia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, de a trimite "pacienți acoperiți" în spitale, pentru depistarea celor care condiționează actul medical, a fost catalogată de președintele Sanitas București, Viorel Hușanu, drept "o măsură de imagine a doamnei ministru şi a ministerului”, acesta argumentând că strategia nu ar fi justificată prin faptul că fenomenul nu mai are amploarea de odinioară.

Citiți și: ''Pacienți sub acoperire'': Este parte a strategiei anticorupţie pe care Ministerul Sănătăţii trebuie să o aplice

„Nu se justifică în acest moment. Nu am auzit în ultima vreme să se condiţioneze mai des decât în trecut actul medical, din contră. Sunt din ce în ce mai rare cazurile în care personalul medical ar condiţiona acest act medical. Eu cred că este doar o măsură de imagine”, a menţionat Huşanu, citat de Mediafax.

Potrivit aceleiaşi surse, acest demers nu ar trebui să fie inclus în preocupările Ministerului Sănătăţii, întrucât există alte instituţii ale statului în a căror competenţă intră aceste lucruri.„Ministrul Sănătăţii ar trebui să se ocupe din punctul meu de vedere cu altceva, iar eu, sau noi, Federaţia Sanitas am semnalat şi foarte multe discriminări salariale, foarte multe situaţii în care în spitale nu au cu ce să lucreze, nu au materiale sanitare, nu au aparatură, nu au medicament. Cu asta ar trebui, din punctul meu de vedere, să se ocupe Ministerul Sănătăţii”, a declarat preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti a concluzionat spunând că această nouă măsură nu va afecta în vreun fel medicii. „Repet, sunt cazuri izolate. Cei care au făcut, probabil o să facă în continuare sau nu, sper eu, dar majoritatea colegilor mei munceau până acum, vor munci în continuare, se vor dedica pacientului, deci nu îi vor afecta cei din minister cu aceste măsuri”, a conchis Huşanu.

Reacţia preşedintelui Federaţiei Sanitas Bucureşti vine după ce ministrul Sănătăţii a declarat că tot mai multi pacienţi i se adresează chiar ei pentru a se plânge de fapul ca încă sunt angajaţi în sistemul de sănătate de stat care cer mită astfel că vor fi trimişi pacienţi "sub acoperire", care vor intra în spitale pentru a-i "demasca" pe medicii sau asistentele care cer mită.

Trimiterea ''pacienţilor sub acoperire'' în spitale a început de trei săptămâni, a anunțat Sorina Pintea. Potrivit acesteia, până acum au avut cinci astfel de acțiuni.

"În acest moment, o persoană a părăsit spitalul. (...) Este o parte a strategiei anticorupţie pe care trebuie să o aplicăm, iar în momentul în care gradul de satisfacţie al pacientului scade, până la urmă trebuie să luăm cu toţii nişte măsuri şi trebuie să ne ridicăm şi noi semne de întrebare. (...) Pentru unii care nu respectă nişte reguli nu trebuie să sufere toţi care lucrează în sistemul medical. Până la urmă trebuie să învăţăm că există nişte reguli şi trebuie să le respectăm", a declarat Sorina Pintea, potrivit Mediafax.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, miercuri, pentru sursa citată, că operaţiunea „pacientului misterios” care vizează trimiterea unor „pacienţi sub acoperire” în spitalele româneşti nu este o „vânătoare de vrăjitoare”, ci o măsură luată în sensul redării demnităţii profesiei medicale.

 

„Sunt foarte mulţi oameni cinstiţi care au privit normal acest lucru, nefiind deranjaţi. Nu este o „vânătoare de vrăjitoare”, nu se merge cu înregistrări audio, video, nici vorbă. „Pacientul misterios” merge, vede ce se întâmplă şi dacă ceva nu e în regulă face un raport pe care noi îl transmitem spitalelor”, a spus ministrul.

Sorina Pintea a declarat că povestea „pacientului misterios” din spitale nu este invenţia Ministerului Sănătăţii, această măsură fiind implementată la nivel european de foarte mult timp.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.