Joi, 18 Iulie 2019 13:18

Solidaritatea Sanitară, reacție la trimiterea "pacienților acoperiți" în spitale: "Nu lupta împotriva corupției ne deranjează, ci modul în care este făcută"

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

După reacția liderului Sanitas București, care a criticat decizia ministrului Sănătății, Sorina Pintea, de a trimite în spitale "pacienți acoperiți", pentru depistarea corupților, și Solidaritatea Sanitară a transmis un punct de vedere.

Citiți și:   Reacție halucinantă a președintelui Sanitas București, la trimiterea "pacienților acoperiți" în spitale: "Nu am auzit în ultima vreme să se condiţioneze mai des decât în trecut actul medical, din contră"

Comunicatul Federației "Solidaritatea Sanitară"

 Având în vedere declarațiile oficiale privind implicarea organizațiilor sindicale în lupta împotriva corupției, Federația „Solidaritatea Sanitară” face următoarele precizări publice:

1) Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat în mod repetat Ministerului Sănătății implementarea unui set de măsuri care să aibă impact pozitiv în lupta împotriva corupției.  În acest sens, am făcut publice toate propunerile anticorupție (coerente cu cadrul legal existent) pe care le-am înaintat Ministerului Sănătății, lista lor putând fi găsită aici.  Niciuna dintre propuneri nu a fost discutată în mod serios de reprezentanții Ministerului Sănătății, deși unele dintre ele reprezintă soluții pentru transpunerea unor obligații legale. Aceste informații dovedesc cu prisosință faptul că Ministerul Sănătății nu dorește să ne aibă ca partener de dialog în lupta împotriva corupției, ci ca executant al măsurilor sale. Federația „Solidaritatea Sanitară” nu este un executant al solicitărilor Ministerului Sănătății, ci un partener de dialog social, respingând în mod categoric măsurile ilegale îndreptate împotriva salariaților. Pentru noi legalitatea mijloacelor este la fel de importantă ca moralitatea scopurilor.

Citiți și: Colegiul Medicilor, atac la ministrul Sănătății și ministrul de Finanțe: "Nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România"

O dovadă evidentă o constituie, spre exemplu, faptul că Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat încă din urmă cu doi ani Ministerului Sănătății introducerea procedurii privind protecția avertizorilor de integritate,  aceasta vizând toate cazurile de încălcare a prevederilor legale, inclusiv cele împotriva salariaților.  Am reluat această solicitarea în mod repetat conducerii actuale a Ministerului Sănătății, fără nici un răspuns. Deși are obligația legală de a implementa o procedură în domeniu, Ministerul Sănătății nu a făcut-o nici până acum. Precizăm că utilizarea avertizorilor de integritate permite rezolvarea obiectivă a tuturor actelor de corupție, indiferent de locul pe care-l ocupă făptuitorul în ierarhia decizională, în timp ce procedura pacientului acoperit permite o abordare direcționată (cu caracter provocator), ce ocolește marea corupție din sănătate.

2) Federația „Solidaritatea Sanitară” a declarat în mod public și repetat că nu are competențe în domeniul investigării actelor de corupție, deoarece nu este un organism de control penal sau al Ministerului Sănătății. Atribuțiile noastre sunt centrate pe apărarea drepturilor legale ale membrilor de sindicat. În același timp însă, avem competențe de control în privința respectării legislației muncii și dialogului social. Sondajele pe care le desfășurăm pe această temă arată adevărate dezastre umanitare existente în unele spitale: salariați lipsiți de drepturi elementare, reguli de dialog social nerespectate, situații în care singura regulă aplicabilă este bunul plac al managerului etc. Cu tristețe am constatat că toate controalele Ministerului Sănătății ratează aceste aspecte ce țin de respectarea prevederilor legale.

3) Federația „Solidaritatea Sanitară” a indicat în mod repetat care sunt instituțiile cu responsabilități în domeniu, solicitând utilizarea acestor resurse pe care Ministerul Sănătății le are la îndemână, pe primul loc aflându-se organismele profesionale."

Apreciem luarea de poziție a CMR, singurul organism profesional care și-a amintit că din obligațiile sale face parte apărarea imaginii profesiei. Nu ascundem însă că avem de la acest organism aceleași așteptări pe care le-am avut întotdeauna de la toate organismele profesionale: să se asigure că fiecare membru respectă deontologia profesională, eliminând din rândurile lor profesioniștii care, prin comportamentul lor, generează prejudicii imaginii fiecăreia dintre profesii. Aceasta este una din direcțiile importante de intervenție pentru eliminarea celor 0,5% conform statisticilor CMR sau a celor cca. 3% conform statisticilor MS.

4) Apelul făcut de Ministrul Sănătății  la redarea demnității profesiei (de fapt, profesiilor) prin eliminarea celor care nu respectă normele deontologice îl considerăm corect, fiind identic cu solicitările noastre de peste un deceniu. Soluția prin care a ales să facă asta este greșită (pacienții acoperiți) cel puțin din următoarele motive:

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.