Miercuri, 28 August 2019 17:44

Măsură drastică la Maternitatea Ploieşti! Unitatea îşi va pierde personalitatea juridică, din cauza veniturilor reduse şi a datoriilor

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Consiliul Judeţean Prahova a aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre prin care Spitalul de Obstetrică-Ginecologie Ploieşti se va transforma într-o secţie aparţinând Spitalului Judeţean de Urgenţă. Aşa-zisa fuziune vine pentru redresarea Maternităţii, care a înregistrat datorii foarte mari în ultima vreme. Conducerea Consiliului Judeţean a explicat că măsura va fi utilă pentru ambele unităţi medicale, dar şi pentru paciente.

Preşedintele CJ Prahova, Bogdan Toader, iniţiatorul proiectului, a explicat că reorganizarea vine în contextul în care, pe fondul scăderii natalităţii şi a dezvoltării spitalelor private, numărul de femei care nasc la Maternitatea Ploieşti a scăzut considerabil în ultimii ani, asta generând, automat, o scădere a veniturilor spitalului. Prin reorganizare, pentru că nu va mai fi un spital cu o singură specializare, ci o secţie exterioară a Judeţeanului, Maternitatea va putea să obţină sume mai mari de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru cazurile rezolvate. În plus, cele 300 de paturi de aici, din care în medie doar jumătate sunt ocupate, ar urma să fie redistribuite, astfel încât să ajute secţiile de la Judeţean care în prezent sunt subdimensionate. Nu în ultimul rând, subordonarea va presupune şi desfiinţarea a cel puţin patru posturi de conducere de la Maternitate, care s-ar fi "dublat" cu cele deja existente la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, a mai argumentat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, instituţie care are în subordine ambele unităţi medicale.

"E o situaţie în care câştigă şi Judeţeanul, şi Maternitatea, şi Consiliul Judeţean - de ce să nu recunoaştem? - dar şi pacientul până la urmă", a afirmat Bogdan Toader, făcând referire, în cazul CJ, la sumele plătite de la bugetul judeţului, mai mari de la un an la altul, pentru asigurarea cheltuielilor de la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie. "Rolul nostru este să asigurăm investiţiile. Cheltuielile de funcţionare ar trebui acoperite, în mod normal, de către spital, din sumele primite de la CAS pentru cazurile rezolvate", a mai argumentat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova.

Vedeţi aici VIDEO cu declaraţia completă!

"Principala problemă pleacă de la adresabilitate. Un astfel de spital, de monospecialitate, care are o clasificare 5, adică încasează 1.430 de lei pe caz de la CAS, are ca posibili beneficiari în anul 2016 de exemplu 5.500 de persoane la nivelul judeţului. Din aceşti 5.500, la Spitalul de Obstetrică au ajuns 3.700. Natalitatea nu a crescut şi nu va creşte în această perioadă, clar, cazurile se diminuează. În al doilea rând, multă lume ajunge la spitale private. Spitalul, aşa cum a fost el conceput, a fost pentru 10.000 de cazuri anual. Anul trecut au avut 3.346 de cazuri, iar anul acesta, până la jumătatea anului, 1.545 de cazuri de naşteri normale şi 726 cezariene. Numărul de cazuri contractat cu CAS este de 900 pe lună. În primul semestru al acestui an, doar în două luni au reuşit să ajungă la acest număr. Putem să facem o analiză, la 900 de cazuri, împărţiţi la 30 de zile ale lunii, sunt 30 de cazuri pe zi. În organigramă sunt 50 de medici, efectiv sunt 35. Asta înseamnă sub un caz pe zi de medic. Veniturile, în urma decontărilor făcute de CAS, sunt undeva la 3,1 milioane. Cheltuiala salarială este de 3,2 milioane. Şi de aici probleme. Dumnealor, până la acest moment, au cheltuit din alocarea bugetară pentru funcţionare, de 4 milioane, care trebuia să ajungă până la sfârşitul anului, deja 3,4 milioane, dar mai înregistrează arierate de 1,6 milioane şi plăţi restante de 4,4 milioane", a mai comentat Bogdan Toader.

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu unanimitate de voturi în şedinţa de miercuri, cu toate că aleşii de la PNL au tras un semnal de alarmă că această reorganizare reprezintă, în viziunea lor, "un artificiu legal care nu rezolvă de fapt fondul problemei".

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.