Miercuri, 30 Octombrie 2019 13:57

ARPIM: 71 de medicamente, multe fără alternativă terapeutică, dispar din farmacii din 2 noiembrie. Vor fi afectați pacienții cu astm, diabet, reumatism, boli cardiace și pulmonare

Scris de  Andrei Costache
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) avertizează asupra riscului iminent de declanșare a unei noi crize a medicamentelor în România, în condițiile în care 71 de medicamente riscă să dispară din farmacii din 2 noiembrie. În acest context, reprezentanții ARPIM au făcut un apel public către minstrul Sănătății, Sorina  Pintea, mi ales că multe dintre tratamentele la care fac referire nu au alternativă terapeutică.

“Suntem cu doar câteva zile înainte de declanșarea unei crize majore a medicamentelor în România. Sute de mii de pacienți cu boli cardiovasculare, diabet, astm, bronhopneumopatie cronică obstructivă și reumatism sunt amenințați să rămână fără tratamentul necesar. Cu 71 de medicamente dispărând efectiv de pe lista de prețuri și deci din farmacii, începând cu 2 noiembrie, este nevoie de măsuri efective, asumate imediat”, a declarat directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharescu, în comunicatul transmis de Asociație pentru 360medical.ro.

Singura soluție viabilă rămasă pentru rezolvarea acestei crize iminente ar fi prelungirea valabilităţii prețului pentru toate medicamentele din Catalogul naţional al preţurilor medicamentelor autorizate de punere pe piaţă în România (Canamed) începând cu 1 noiembrie 2019.

“Suntem la curent cu preocuparea Ministrului Sănătății pentru a găsi cele mai bune soluții. Acest apel, însă, vine într-un moment critic. Din cauza timpului scurt rămas, asumarea măsurii de prelungire a valabilităţii preţurilor este esenţială pentru binele pacienților și al familiilor lor”, a mai spus Dan Zaharescu.

Anunțul ARPIM contrazice datele prezentate până acum de Ministerul Sănătății, care a susținut că a găsit soluții în cazul celor 128 de medicamente pentru care prețurile expiră între 2 și 6 noiembrie. Ministerul susținea că pentru 58 dintre acestea a fost acceptat prețul de către companiile farmaceutice și că va posta ordinul de preț în transparență decizională în cursul acestei săptămâni. Totuși, proiectul de ordin publicat joi cuprinde doar 57 de poziții, scrie 360medical.ro. Pentru alte 52 de molecule, ministerul menționa că au fost identificate echivalente terapeutice de către ANMDMR și comisiile de specialitate.

“Pentru cele 18 molecule la care nu s-a acceptat prețul și nu s-a confirmat nici existența echivalentului farmaceutic, Ministerul Sănătății a solicitat din partea comisiilor de cardiologie, urologie, diabet, reumatologie, radiologie și boli infecțioase un punct de vedere privind existența unui alt medicament care poate trata aceeași afecțiune în România”, a precizat ministerul.

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.