Ana Maria IENE

Ana Maria IENE

Fostul preşedinte Ion Iliescu rămâne internat la Spitalul Elias, dar evoluţia stării sale de sănătate este favorabilă, a declarat luni, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Silvius Negoiţă.

"Evoluţia este favorabilă. Rămâne încă internat în Spitalul Elias pentru tratament şi investigaţii pe fondul problemelor cardiace mai vechi al dânsului", a spus medicul.
Ion Iliescu este internat de vineri la Spitalul Elias.

Credit foto Știrile ProTV.

   

Ministrul de interne francez, Christophe Castaner, a declarat luni că riscul terorist rămâne 'ridicat' spre 'foarte ridicat' în Franţa în urma atacului de joi în care patru angajaţi ai poliţiei din Paris au fost ucişi de un coleg radicalizat, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Într-o intervenţie la postul de radio France Inter, Christophe Castaner a precizat că, din 2003, poliţia a dejucat în jur de 59 de atacuri teroriste, inclusiv trei de la începutul anului în curs. El a respins duminică apelurile de a demisiona venite din partea opoziţiei, dar a recunoscut că autorităţile au ratat şansele de a preveni atacul din sediul central al poliţiei din Paris.

Mickael Harpon, un informatician în vârstă de 45 de ani care lucra la Direcţia de Informaţii a sediului poliţiei din Paris (DRPP) din 2003, a ucis joi cu cuţitul trei poliţişti şi un angajat civil, înainte de a fi împuşcat de un poliţist stagiar.

Sursă foto france24.com

   

Un copil 9 ani a fost lovit pe trecerea de pietoni chiar în fața Poliției Vâlcea.

Potrivit gazetavalceana.ro, IPJ Vâlcea informează că șoferul de 22 de ani al unui BMW a făcut manevra de mers înapoi și l-a acroșat pe micuț chiar când acesta traversa strada regulamentar.

Copilul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Vâlcea.

Credit foto gazetavalceana.ro.

   

Departamentul de Sănătate (DOH) din Filipine a confirmat joi că poliomielita a reapărut pe teritoriul naţional filipinez, la aproape două decenii după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) anunţase eradicarea bolii în această ţară în anul 2000, informează Xinhua, citată de Agerpres.

Francisco Duque, secretar de stat pentru Sănătate, a confirmat că DOH a declarat "starea de epidemie" după ce reprezentanţii săi au detectat boala în organismul unui copil de trei ani din provincia Lanao del Sur, aflată în sudul ţării.
Într-o conferinţă de presă, Francisco Duque a spus că fetiţa în cauză, care nu era vaccinată contra poliomielitei, se simte bine în prezent, deşi prezintă anumite sechele după "o paralizie reziduală".
În afara acestui caz deja confirmat, DOH aşteaptă confirmarea unui alt caz suspect de "paralizie acută flacidă". Poliovirusul a fost detectat în mostre prelevate din sistemul de canalizare din Tondo, un district din capitala ţării, Manila, dar şi din canalele navigabile din Davao, un oraş major din sudul statului filipinez, în cadrul unor acţiuni regulate de monitorizare a calităţii mediului.
Potrivit sursei citate este suficient un singur caz confirmat de poliomielită cu poliovirus de tip 2, sau două mostre de mediu pozitive asociate genetic cu două zone diferite, pentru confirmarea unei epidemii într-o ţară unde boala fusese declarată eradicată.

Poliomielita este o boală infecţioasă care se răspândeşte cu rapiditate, poate să provoace paralizie şi, în cazuri mai rare, poate fi fatală. Nu există un tratament care să vindece poliomielita. Totuşi, poate fi prevenită prin doze multiple de vaccin anti-polio, care sunt considerate de multă vreme sigure şi eficiente.

Francisco Duque afirmă că reapariţia poliomielitei în Filipine a fost cauzată de acoperirea scăzută a imunizării populaţiei împotriva acestei boli, salubritatea şi igiena ecologică precare şi monitorizarea scăzută a bolilor.
În plus faţă de campania de imunizare, Francisco Duque a reamintit populaţiei "să practice o mai bună igienă personală, să îşi spele mâinile cu regularitate, să folosească toaleta, să bea doar apă sigură şi să gătească mâncarea cu minuţiozitate".

Credit foto Adevărul.

   

Grupul danez Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa, a anunţat, săptămâna trecută, vânzarea pachetelor majoritare la trei parcuri eoliene din România, fără a anunța și cumpărătorul. Potrivit Economica.net, preţul de vânzare este de 136 milioane de euro, iar finalizarea tranzacţiei ar urma să se facă în opt-zece săptămâni.

Potrivit mai multor surse din piața de energie, citate de Economica.net, cumpărătorul parcurilor ar fi gigantul suedez IKEA. Tranzacția ar fi una firească pentru IKEA și pentru piața românească, pentru că, în contextul în care România nu mai este foarte atractivă pentru investiții în regenerabile, un investitor era puțin probabil să apară. Tranzacția ar putea fi făcută mai degrabă cu un consumator, iar IKEA pare a fi clientul potrivit. În plus, potrivit surselor citate, de câțiva ani, gigantul suedez este preocupat de achizția de energie din surse regenerabile, ba chiar și-o produce singur.

ECONOMICA.NET a solicitat celor de la IKEA România o confirmare a tranzacției și va publica precizările companiei imediat ce acestea vor fi disponibile.

Credit foto Economica.net.

   

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o serie de controale referitoare la modul de respectare a prevederilor legale în ceea ce privește conformitatea, comercializarea şi modul de etichetare al produselor alimentare comercializate sub formă congelată.
În perioada 15– 26.07.2019, la nivelul întregii țări, au fost controlaţi 798 operatori economici, din care la un număr de 515 (~64,5%) au fost constatate deficienţe. A fost verificată o cantitate de peste 119,3 tone de produse alimentare congelate, din care mai mult de 34 tone (~28,5%) nu se încadra în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.

Ca urmare a deficienţelor constatate, au fost dispuse următoarele măsuri:
- oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 1,93 tone de produse alimentare congelate, în valoare de  30.722 lei,  produse improprii consumului uman;
- oprirea temporară de la comercializare a circa 20,8 tone produse alimentare congelate, în valoare de 190.825 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate;
- aplicarea de 596 sancţiuni contravenţionale dintre care 264 avertismente şi 332 amenzi contravenţionale în valoare de 1.778.500 lei, pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre cele mai frecvente abateri întâlnite în timpul acţiunilor de control se numără: comercializarea produselor alimentare congelate în ambalaje deteriorate, rupte, care nu asigurau etanşeitatea, comercializarea produselor alimentare congelate ce prezentau modificări organoleptice, nerespectarea condiţiilor la depozitarea a alimentelor congelate sau lipsa afişării preţurilor sau afişarea acestora într-un loc greu vizibil/greu lizibil, lipsa afișării datelor de identificare a operatorului economic, utilizarea de mijloace de măsură şi control neverificate metrologic, comercializarea într-un spațiu neautorizat, lipsa documentelor de proveniență a mărfii.

Imagine cu caracter ilustrativ.

   

India a lansat cu succes, luni, un al doilea modul spaţial către Lună, fără echipaj uman la bord şi care are ca scop plasarea unui rover pe satelitul natural al Terrei, în a doua misiune de acest tip organizată de această ţară după reuşita din 2008, potrivit India Times, citat[ de MEDIAFAX.
Sonda Chandrayaan-2 (Carul Lunii 2), construită de Indian Space Research Organisation (ISRO), a fost lansată luni, la ora 09.13 GMT, de la Centrul Spaţial Satish Dhawan situat în statul Andhra Pradesh, iar evenimentul a fost difuzat live pe televiziunea agenţiei.
O primă tentativă de lansare a misiunii a avut loc pe 15 iulie, dar oficialii indieni au anulat evenimentul din cauza unor "probleme tehnice".
"Este o zi istorică pentru spaţiu, ştiinţa şi tehnica din India", a declarat, luni, K. Sivan, şeful ISRO.

Chandrayaan-2 este cea mai sofisticată misiune realizată până în prezent de ISRO. Dacă va avea succes, India va deveni a patra ţară, după SUA, Rusia şi China, care plasează un rover pe suprafaţa Lunii.
Agenţia spaţială indiană vrea să plaseze un rover în regiunea polară sudică a Lunii.
Atât racheta folosită la lansare, cât şi modulul spaţial şi roverul sunt concepute şi produse exclusiv în India.

Premierul indian Narendra Modi a anunţat anterior că India va trimite un om pe orbită până în 2022. De asemenea, India speră să încheie contracte avantajoase privind transportarea de sateliţi comerciali şi alte misiuni în spaţiu.

Surs[ foto MEDIAFAX.

   

Ca urmare a instabilităţii atmosferice din perioada 28-31 mai 2019, Unităţile de combatere a căderilor de grindină (UCCG) Moldova 1 Iaşi, Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud, Timiş şi Oltenia, au tras sute de rachete antigrindină, inforemază Ministerul Agriculturii, potrivit MEDIAFAX.

Astfel, în după amiaza zilei de 28 mai, începând cu ora 16:50, din Punctele de lansare (PL) Recaş şi Topolovăţ, arondate UCCG Timiş, au fost lansate 11 rachete antigrindină (RAG) care au avut efect de eliminare a căderilor de grindină în zona protejată.

În zona arondată UCCG Oltenia au fost lansate, începând cu seara zilei de 28 mai, în intervalul orar 19:00-23:36, 110 rachete din următoarele puncte de lansare: Grupul de Combatere Segarcea, Grupul de Combatere Drăgăşani.

De asemenea, în dimineaţa zilei de 29 mai, la ora 05:11, din Punctul de lansare (PL) Creţeşti, arondat UCCG Moldova 1 Iaşi, au fost lansate un număr de 3 rachete antigrindină (RAG), iar în intervalul orar 16.14- 21.45, au fost lansate alte 49 RAG din punctele de lansare ale Unităţilor Moldova 2 Vrancea, Prahova-Grup Sud şi Timiş,

De la începutul anului 2019 au fost trase un număr total de 854 de rachete antigrindină.

Sursă foto MEDIAFAX.

   

Furnizorii de energie ar putea să se îndrepte spre importuri, iar prețul electricității furnizate în industrie ar putea crește, ceea ce ar duce la scumpiri în lanț, în întreaga economie. Acestea sunt efecte ale OUG 114 și ale metodologiilor elaborate în baza acesteia de către reglementatorul din energiei. Potrivit HotNews.ro, aceste concluzii aparțin Ministerului Energiei, unul dintre semnatarii OUG 114, și au fost transmise la solicitarea unui deputat PSD. Este vorba de un răspuns al Ministerului Energiei, transmis pe 21 martie, la o întrebare a deputatului PSD Ioan Dîrzu despre prețurile la energie.
Până acum, Ministerul Energiei nu a recunoscut public aceste efecte, însă pare conștient de ele având în vedere documentul transmis deputatului PSD.
În cele ce urmează vă prezentăm ceea ce spune Ministerul Energiei: "Într-o piață liberă, concurențială, în mod normal, prețul energiei electrice este stabilit în funcție de cerere și ofertă. În România, în conformitate cu prevederile art.61 din OUG 114/2018, începând cu 1 martie 2019, ANRE a stabilit tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienții finali casnici. Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor și informațiilor transmise de furnizorii de ultimă instanță, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate și a prețurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanță clienților finali aprobate prin Ordinul ANRE 11/2019. Conform comunicatului ANRE, tarifele reglementate nu se modifică față de cele care sunt, în prezent, în vigoare. Această prevedere trebuie coroborată însă cu faptul că anumiți producători, respectiv cei cu costurile cele mai mici, sunt obligați să livreze furnizorilor de ultimă instanță, energia electrică necesară asigurării consumului clienților casnici pentru care se aplică tarife reglementate. Metodologia elaborată de ANRE tratează în mod diferențiat producătorii de energie electrică, obligând producătorii cu costurile cele mai scăzute, Hidroelectrica și Nuclearelectrica, să furnizeze 65% din cantitatea de energie electrică pentru respectivii consumatori la un anumit preț și, mai ales, stabilindu-le acestora un profit reglementat de 5%.
În opinia noastră, lipsa energiei electrice produsă de cei doi operatori pe piața concurențială ar putea conduce la o creștere a prețurilor de energie pe piețele angro și de retail și ar putea avea drept consecință următoarele:
- furnizorii se vor putea îndrepta către importul de energie electrică mai ieftin din regiune, iar importul de energie electrică ar putea deveni din ce în ce mai mare, în cazul în care energia electrică din import va fi mai ieftină decât cea produsă în țară, afectând astfel mai ales energia produsă pe bază de cărbune -creșterea prețurilor de energie electrică pe piețele angro și de retail, cauzată de lipsa energiei ieftine furnizată de Hidroelectrica și Nuclearelectrica, se va resimți în prețul tuturor celorlalte produse, consumatorii industriali transferând aceste costuri către clienți- casnici sau non-casnici.
-nu în ultimul rând, această abordare poate afecta dezvoltarea unei piețe interne competitive și funcționale, care dorește să se integreze în piața internă a UE.
În opinia noastră, considerăm că protecția consumatorilor casnici trebuie făcută țintit doar către clienții vulnerabili și nu către toți consumatorii casnici, în contextul unei piețe de energie liberă și funcțională".
HotNews.ro a arătat în mai multe rânduri că măsurile populiste prin care autoritățile forțează prețuri la energie mai mici pentru consumatorii casnici, concomitent cu impunerea unor taxe mai mari pentru operatori, se vor reflecta în scumpiri în întreaga economie. În final, cei vor avea cel mai mult de suferit sunt persoanele cu venituri mici. Practic, vor crește prețurile pe piața liberă. 

   

Ziua internaţională a cărţii pentru copii, iniţiată de Consiliul Internaţional al Cărţilor pentru Tineri - International Board on Books for Young People (IBBY) este celebrată, în fiecare an, la 2 aprilie, cu ocazia aniversării povestitorului Hans Christian Andersen.
Din 1967, organizaţia iniţiatoare marchează această zi pentru a inspira plăcerea de a citi şi pentru a promova cărţile pentru copii.
Potrivit Agerpres, anual, o reprezentanţă naţională a IBBY are oportunitatea de a fi sponsor al manifestărilor de Ziua internaţională a cărţii pentru copii. Aceasta decide o temă şi invită un autor celebru din ţara gazdă să transmită un mesaj copiilor din întreaga lume şi un ilustrator cunoscut pentru a crea un afiş reprezentativ.
În 2019, Lituania este sponsorul Zilei internaţionale a cărţii pentru copii.
''Cărţile ne ajută să încetinim" este sloganul evenimentului din 2019, ales de autorul şi ilustratorul lituanian Kestutis Kasparavicius. Scriitorul transmite şi un mesaj cuprinzător: "Auzim tot mai des că trăim într-o eră a excesului de informaţie şi a agitaţiei. Dar, odată ce iei în mână o carte, totul se schimbă. Se pare că asta ne ajută să încetinim ritmul, cărţile au această calitate. (...) În cărţi lucrurile se petrec în linişte şi într-o ordine precisă, evenimentele din trecut se întretaie cu cele care încă nu s-au întâmplat. (...) Universul unei cărţi este fără margini, împleteşte realitatea cu imaginaţia şi fantezia. Cărţile ne ajută să nu ne grăbim, ne învaţă să observăm lucruri, ne determină să ne aşezăm pentru o vreme. (...) Şi nu ai mai trăit şi un alt miracol - că atunci când citeşti o carte şi cartea te citeşte pe tine? Da, cărţile îţi citesc fruntea, sprâncenele, colţurile gurii atunci când se ridică şi cad, dar, în primul rând şi cel mai important, cărţile citesc în ochii tăi."
"Să fie cărţi interesante pentru cititori şi cititori interesanţi pentru cărţi!' - este urarea autorului din acest an, conform site-ului oficial al IBBY, www.ibby.org.
În România sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase oraşe. Manifestările includ activităţi în şcoli şi biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori şi ilustratori, concursuri literare, expoziţii de carte, de reviste şcolare şi de filatelie, momente artistice, ateliere de desen şi de integrame, jocuri şi întreceri sportive.
International Board on Books for Young People, o organizaţie non-profit fondată la Zurich în 1953, este compusă din 75 de secţiuni naţionale din întreaga lume, care se angajează să aducă împreună cărţile şi copiii.

Foto cu caracter ilustrativ. 

   

Pagina 1 din 5