Editorial

Editorial (20)

Ţara se cutremură în faţa scenariului unui criminal în serie din Caracal care a torturat ani la rând copile, sub ochii unui întreg sistem poliţienesc care nu numai că n-a reuşit să-l găsească la timp, dar nici măcar nu şi-a dat seama de gravitatea situaţiei decât după ce răul era deja comis. În tot acest peisaj, observăm ieşiri ale politicienilor şi încercări macabre de a câştiga capital electroral de pe urma unor suflete chinuite. În timp ce "siguranţă şi încredere" tinde să se transforme într-un mit, lumea cere măsuri, iar politicienii răspund cu demiteri de şefi. Mai departe, însă, sistemul rămâne neschimbat, dominat de incompetenţă, subfinanţare şi sictir!

O rudă a fetei de 15 ani răpite - probabil ultima dintr-un şir mai lung - a avut tăria să publice stenogramele discuţiilor purtate de victimă cu operatorul de la STS şi Poliţia, după ce fata sunase de nu mai puţin de trei ori la 112 pentru a cere cu disperare ajutorul. Discuţiile denotă un sictir total din partea celor care, în teorie, ar fi trebuit s-o ajute. Ce reperare a locului din care au fost făcute apeluirile? Ce triangulare? Ce informare, consiliere a victimei? Stai acolo că venim noi, cam ăsta a fost mesajul. Nu ştim unde trebuie să venim, dar tu stai acolo. Un soi de «închide, că te sunăm noi». La al doilea şi al treilea apel, deja sictirul se amplifica şi, citind transcriptul, ţi-i imaginezi pe respectivii deranjaţi că victima insista să fie ajutată. Singurul lucru care mai lipsea era s-o şi dojenească un pic pentru c-a avut obrăznicia să ceară intervenţia Poliţiei. Bine, a mai lipsit şi consilierea victimei, mesajul repetat obsesiv de cei de la celălalt capăt al firului fiind în nota lui «stai acolo, că venim noi», în locul unor sfaturi despre cum ar fi putut să încerce să evadeze sau măcar să se apere mai bine.

Trăim într-o ţară în care, din păcate, dispariţia unei fete de 15 ani e tratată în derizoriu de poliţişti. Părinţii fetei povestesc acum că au alertat autorităţile, dar li s-a râs în nas. Probabil primul gând al multora o fi fost de genul «15 ani? Eheee, o fi plecat de bunăvoie cu vreunu'», un indicator al felului în care mentalul colectiv, hârşit, obişnuit cu lipsurile, percepe unele lucruri într-o ţară măcinată de corupţie, incompetenţă şi dezinteres.

Premierul Dăncilă, într-o notă din ce în ce mai fermă după ieşirea de sub influenţa lui Dragnea şi confirmarea candidaturii sale la prezidenţiale, a răspuns cu demiteri de şefi. Au plătit cu funcţia şeful Inspectoratului de Poliţie, prefectul şi subprefectul, iar ulterior directorul STS a plecat, iar la Ministerul Afacerilor Interne a fost numit alt ministru, care promite, ca mulţi alţii înaintea lui, o reformare a sistemului. Măsuri de ochii lumii! Pentru că, în realitate, nu se schimbă nimic! Până una alta, sistemul rămâne acelaşi, cu aceleaşi probleme de finanţare, cu aceiaşi oameni, mai bine sau mai prost pregătiţi, cu aceiaşi operatori 112 care nu dau dovadă că ştiu ce-au de făcut, cu aceiaşi poliţişti care tratează cu indolenţă victimele, cu aceiaşi oameni buni care vor să schimbe ceva dar constată că nu prea au cum, cu ce şi cu cine, cu aceleaşi neajunsuri, cu unii indivizi care probabil fac această meserie nu ca să ajute oamenii, ci de dragul pensionării rapide şi al pensiei speciale, imunizaţi la tragedii ca o asistentă medicală bătrână de la Spitalul Judeţean, care-a văzut la viaţa ei atâţia morţi că deja nu mai contează unul în plus sau în minus. Degeaba schimbăm şefii, dacă executanţii sunt aceiaşi. Degeaba schimbăm şefii, dacă nu schimbăm şi regulile, procedurile şi priorităţile. Şi degeaba îi schimbăm pe unii, dacă adevăraţii vinovaţi rămân în sistem. Ce vină a avut, de exemplu, subprefectul de Olt în toată această poveste? Sacrificarea lui e mai degrabă de domeniul lui "Las Fierbinţi", unde lumea crede că prefectul e şeful primarilor şi taie şi spânzură într-un judeţ. În realitate, însă, dacă ne uităm pe lege, atribuţiile de coordonare pe care le are o prefectură sunt limitate, iar prefectul şi subprefectul pot cel mult să-i mai cheme din când în când la şedinţe pe şefii de deconcentrate. În realitate, în cazul Poliţiei, deciziile majore se iau la nivel de IGPR şi MAI şi, ar spune unii, când e vorba de numiri în funcţie, probabil pe la sediile de partid. Pentru că aşa e sistemul. Un sistem în care unii vorbesc despre descentralizare, dar în realitate fac tot posibilul ca să acumuleze cât mai multă putere. Acum au fost schimbaţi din funcţie câţiva indivizi doar de dragul de a anunţa nişte măsuri rapide. Până şi la demiteri aparatul de stat îşi demonstrează incompetenţa!

   

Dezamăgit că partidul din care face parte a pierdut alegerile şi, la o zi distanţă, şi-a văzut preşedintele intrând în penitenciar, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a dat una dintre declaraţiile politice şocante ale ultimelor zile, spunând că românii care au beneficiat de măriri de pensii şi salarii sau de subvenţii în timpul guvernării actuale ar trebui să dea banii înapoi. În viziunea parlamentarului social-democrat, alegătorii sunt probabil nişte nenorociţi, nişte fiinţe ordinare, incapabile să le ofere lui şi colegilor săi de partid recunoştinţa veşnică pe care o pretind.

Practic, analizând declaraţia ameţitoare a deputatului, observăm o trăsătură care se remarcă la mulţi politicieni români, o desconsiderare a oamenilor de rând, probabil catalogaţi, în mintea politicianului, ca o "prostime" care ar trebui să se bucure la câteva majorări de venituri oferite din an în Paşte şi să închidă ochii la măsurile mai puţin populare ale guvernării, să uite probabil şi că preţurile au crescut considerabil, direct proporţional cu pensiile şi salariile, ba chiar mai mult, să uite şi că actuala putere şi-a concentrat mare parte din eforturi pe "curăţarea" unor oameni cu probleme penale grave sau pe eliberarea infractorilor violenţi din penitenciare şi să creadă că băieţii ăştia vor să-şi facă treaba, dar nu-i lasă nişte nenorociţi de la Bruxelles cu interese în România. În câteva cuvinte, rezumând spusele acestui om, înţelegem că PSD-ul a încercat să plătească alegătorii şi se aştepta să primească răsplata la alegeri.

Cu alte cuvinte, domnul Rădulescu se crede la curve. Adică a plătit înainte, n-a fost satisfăcut de prestaţie şi cere să i se returneze banii. Vorbim despre acelaşi politician care, în timpul unor proteste în stradă împotriva partidului din care face parte, declara public că oamenii care contestă PSD-ul ar trebui împuşcaţi. De aici i s-a tras şi porecla de "Mitralieră", o etichetă care o să-l marcheze multă vreme şi care arată lipsa de respect faţă de oamenii cărora, în teorie, ar trebui să le reprezinte interesele. În aceeaşi notă vine şi declaraţia de acum, în care acest individ dă dovadă de o rupere totală atât de realitate, cât şi de simţul ridicolului.

Deputatul PSD care visa să execute români cu mitraliera nu înţelege acum de ce partidul său a fost "executat" la vot. Nu înţelege nici că salariile, pensiile şi subvenţiile pe care le invocă n-au fost plătite din banii lui aduşi de acasă. Uită că el, ca parlamentar, e plătit din banii românilor, nu invers. Crede că el şi ai lui taie şi spânzură, că tot ce e bun se întâmplă graţie lui, că tot ce e rău se întâmplă din cauza unor interese ascunse ale altora şi că poporul, umil şi serviabil, ar trebui pesemne să-i ridice o statuie, ca-n Coreea de Nord, la care oamenii de rând, prostimea adică, să vină periodic în pelerinaj, cu câte trei trandafiri în mână, că tot le-a majorat PSD-ul lefurile şi, na, acum îşi permit! Nu înţelege că respectul nu se cuvine de la sine, nici nu se impune cu forţa, nici nu se cumpără. Are o gândire de "lider maximo", cu respect faţă de oameni la "minimo"!

   

Românii celebrează pe data de 1 decembrie Marea Unire, dată care a şi devenit Zi Naţională după Revoluţia din 1989.

Se împlinesc astfel 100 de ani de la declaraţia ardelenilor de unire a Transilvaniei cu Regatul României, în cadrul unei Mari Adunări Naţionale care s-a ţinut la Alba Iulia, în prezenţa a peste 100.000 de români transilvăneni. Cei peste 1200 de delegaţi transilvăneni au adoptat rezoluţia unanimă de unire a provinciilor istorice Transilvania, Maramureş, Crişana, Banat cu ţara. Era ultima provincie care alegea să se unească cu România, de aceea şi data aceasta de 1 decembrie a rămas emblematică pentru acest moment mult aşteptat.

Basarabia era deja parte a României din martie 1918, Bucovina se întorsese în graniţele naturale pe 28 noiembrie 1918.

Acum, în data  de 1 decembrie era ultimul act şi pentru provincia cea mai importantă, motivul pentru care România intrase în război cu Austro-Ungaria în 1916. Leagănul culturii şi civilizaţiei româneşti: Transilvania.

Era încununarea unui război sângeros de aproape doi ani (august 1916- martie 1918) care adusese România din postura de învins, în cea de câştigător.

De la entuziasm la dezastru: 1916

Intrarea României în război în august 1916 pentru „eliberarea Ardealului“ a fost primită cu strigăte şi flori. Lumea se îmbrăţişa în Bucureşti şi saluta cu ovaţii trecerea Regelui Ferdinand pe străzi. În scurt timp s-a văzut că Armata Română nu era pregătită pentru acest tip de război şi că cei mai mulţi comandanţi nu aveau tăria şi experienţa celor germani. Am pierdit în timp record, de numai 4 luni, jumătate din teritoriu. Ţara Românească, Oltenia şi Dobrogea intrau în decembrie 1916 cu ocupaţia germană, austro-ungară şi bulgară.

A fost cel mai prost moment al nostru, o retragere forţată făcută în dezordine, cu zeci de mii de soldaţi pierduţi de comandanţi în spatele frontului şi luaţi prizonieri. Zeci de mii de civili care se refugiau la Iaşi, cu politicieni care aveau prioritate în vagoanele trenurilor. Este celebru cazul ministrului de interne Alecu Constantinescu care a făcut rost pentru familie de o întreagă garnitură de tren pentru a-şi transporta mobila şi borcanele de murături către Iaşi, în timp ce mulţi dintre soldaţi se duceau pe jos.

Un reviriment care ne-a dat aripi

Victoriile militare tactice din august 1917 de la Mărăşti, Oituz, Mărăşeşti, se datorează ostaşilor români, fiilor de ţărani, care în ciuda privaţiunilor a unei organizări deficitare şi a unui sistem medical imperfect au făcut minuni pe câmpul de luptă în faţa celei mai bune armate din Europa. Trebuie să recunoaştem că aceste minuni se datorează şi sprijinului masiv din partea Franţei care ne-a livrat obuziere de mare calibru, muniţie, mitraliere, arme chimice, grenade, echipamente individuale, precum măşti de gaze şi celebra cască Adrian care a intrat în simbolistica Primului Război Mondial.

Un moment de cumpănă

Ulterior, în toamna anului 1917, aceste victorii din vară nu au mai contat, deoarece aliatul nostru răsăritean, Rusia, a sucombat sub propria criză politică şi socială, lucru care a favorizat lovitura de stat bolşevică şi a dus la ieşirea din războiul contra Puterilor Centrale. Trupele germane au ocupat imediat părţile vestice ale Rusiei şi România s-a trezit înconjurată de inamic şi la graniţele de răsărit.  

România s-a trezit în în decembrie 1917 singură şi încercuită de inamici, fără legătură cu aliaţii din Vest care continuau lupta.

Oamenii politici români au ales, în situaţia dată, să semneze un armistiţiu cu Puterile Centrale şi ulterior o pace umilitoare în primăvara lui 1918, doar pentru a avea răgazul să-şi reorganizeze şi să-şi refacă armata. Principala problemă atunci o constituia lipsa aprovizionării cu muniţie. Practic, dacă rezistam, mai puteam lupta doar câteva săptămâni. În acest răgaz armata română a reuşit să facă „curăţenie“ şi să alunge trupele ruseşti bolşevizate. Au fost chiar câteva lupte crâncene în zona Galaţi.

Norii se risipesc

Românii au trecut de la agonia înfrângerii - ocuparea a unei jumătăţi de ţară, armistiţiul şi pacea grea din martie 1918 cu Puterile Centrale -  la extazul datorat înfrângerii Germaniei pe Frontul de Vest şi a capitulării acesteia (11 noiembrie 1918). În plus, Austro-Ungaria, imperiul multinaţional care stăpânise Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureş, se dezmembra sub auspiciile crizei interne şi mai puţin sub influenţa înfrângerii germane, aliatul său de nădejde. Naţiunile imperiului habsburgic îşi luau soarta în mâini, aşa cum au făcut şi românii din teritoriile amintite.

România a reintrat în război pe 10 noiembrie, cu o zi înainte de capitularea Germaniei. Iar pe 1 decembrie, în timp ce la Alba Iulia românii ardeleni cereau unirea cu România, Regele, Armata şi Guvernul intrau în Bucureşti în ovaţii. 

România şi-a dublat în decurs de câteva luni populaţia şi teritoriul. De la o populaţie de 7,9 milioane cât avea vechiul regat până în 1916, România Mare avea aproape 18 milioane de locuitori în 1919. Teritoriul vechi era de numai 138.000 km iar după momentul 1918 acesta ajunsese la o suprafaţă de 295.000 km.

Cine a plătit acest preţ?

Păi cei peste 1 milion de români care au pierit în această perioadă: 339.000 de militari căzuţi în luptă şi aproape 700.000 de civili morţi, cei mai mulţi victime a epidemiei de tifos, variolă şi a altor afecţiuni, pe fondul lipsei unui sistem medical adecvat şi penuriei de medicamente. Alţi 80.000 de militari au rămas mutilaţi pe viaţă de acest conflict. Şi nu trebuie uitaţi nici cei care deşi nu au suferit răni fizice au rămas cu minţile tulburate din cauza grozăviilor trăite pe front.

Distrugerile provocate de război au afectat grav sistemul economic al ţării. Producţia materială a scăzut drastic, reprezentând în 1919 doar un sfert din cea înregistrată înainte de război. Acelaşi regres s-a constatat şi în agricultură. România, tradiţional exportator de cereale, importa grâu acum pentru populaţie.

Extracţia de petrol a scăzut la jumătate în comparaţie cu producţia anilor 1913. Într-o situaţie la fel de rea se afla şi sistemul financiar care era apăsat de inflaţie şi de circulaţia mai multor monede. Aceste dificultăţi au fost depăşite abia după 1924, când situaţia economică s-a îmbunătăţit. În plan social, societatea românească postbelică se confrunta cu multiple conflicte şi tensiuni sociale, uneori influenţate şi de ceea ce se întâmplase în Rusia şi se petrecea în centrul Europei.

România Mare - un vis împlinit?

A fost o clipă de mari speranţe în viitorul României Mari şi un nou început pentru societatea, cultura şi economia românească. România Unită de după 1918 nu a fost perfectă, dar a fost visul de aur al unor generaţii. A rezistat timp de 22 de ani până ce norii negri ai celui de-al Doilea Război Mondial au sfâşiat-o din nou. Am rămas totuşi după ultimul război cu Transilvania, perla noastră cea mai de preţ pentru care am sângerat în 1916-1917.

Alex Policala

 

 

 

 

   

Azi se împlinesc 73 de ani de la prima manifestaţie anti-comunistă şi pro-regală din România, demonstraţie reprimată cu brutalitate de guvernul comunist al lui Petru Groza. A început ca o manifestaţie de aniversare onomastică a Regelui Mihai, pe fondul Sărbătorii religioase a Sfinţilor Mihail şi Gavril şi s-a transformat într-un protest împotriva autorităţilor comuniste impuse de Moscova în martie 1945. Câteva sute de răniţi, 11 morţi şi peste 1200 de persoane arestate, majoritatea, studenţi sau elevi.

Situaţia de fond era şi mai tensionată din cauza Grevei Regale care fusese declanşată pe 21 august 1945 şi va continua până pe 7 ianuarie 1947. Practic, regele  refuza să mai contrasemneze deciziile guvernului, ceea ce, din punct de vedere al dreptului constituţional, ar fi trebuit să ducă la căderea cabinetului. Dar comuniştii au ignorat cu nonşalanţă acest gest şi au acţionat în continuare cu toate mijloacele pentru a acapara toate instituţiile statului.

Mii de tineri, studenţi, elevi, veterani ai războiului şi bucureşteni au ieşit în piaţa Palatului Regal cu portretele suveranului pentru a-şi arăta susţinerea faţă de şeful statului şi ataşamentul faţă de coroană. Evident, poate nu toţi demonstranţii au ieşit în stradă animaţi de ataşamentul faţă de instituţia monarhică, dar erau conştienţi că rămăsese singura redută în faţa ocupantului sovietic şi a tentativelor numeroase ale comuniştilor de a acapara toate instituţiile de forţă ale statului, lucru început odată cu numirea guvernului Groza, pe 6 martie 1945.

Autorităţile au încercat prin toate mijloacele să oprească acestă manifestare anunţată din timp, mai ales că interziseseră celebrarea publică a zilei de naştere a regelui, pe 25 octombrie.

Nenumărate încercări de intimidare au fost făcute, inclusiv prin ameninţarea liderilor politici din opoziţie, Iuliu Maniu, Constantin Brătianu. Ameninţările le făcea Teohari Georgescu, ministru de interne, un comunist de factură moscovită, instruit în URSS în 1940, care se afla sub coordonarea unui anume general Fedicikin. De altfel, numeroşi lideri ai PNL şi PNŢ au fost arestaţi încă din a doua jumătate a lunii octombrie sub diverse pretexte.

Arestările au continuat până în seara de 7 noiembrie, mai ales că atmosfera devenise tensionată. Comuniştii se temeau de orice manifestare populară deoarece le contrazicea tocmai doctrina legată de faptul că numai ei erau în stare să mobilizeze masele în adunări publice. Militarii Diviziei sovietizate „Tudor Vladimirescu“ au fost puşi în stare de alarmă.

Ca atare, ceea ce s-a întâmplat în dimineaţa zilei de 8 noiembrie a fost un protest neorganizat, spontan, care a fost deturnat de agenţii comunişti şi transformat într-o baie de sânge.

Metodele le recunoaştem şi acum: infiltrarea de persoane printre manifestanţii paşnici cu scopul de a crea acte de violenţă şi a justifica apoi intervenţia poliţiei şi jandarmeriei.

Aproape 90.000 de oameni în Piaţă

Prezenţa a peste 80.000-90.000 de persoane la acest miting, potrivit unor mărturii, i-a speriat pe comunişti.

Un participant direct la evenimente relatează la cald dinamica mitingului.

„Peste tot se vedeau chemări pentru manifestaţia de la Palatul Regal, scrise cu vopsea sau lipite...

La ora 10 Piaţa Palatului se umpluse cu lume. Spre 10 si jumătate si-au făcut apariţia, din str. Wilson câte­va camioane cu muncitori înarmaţi cu răngi care au încercat să împrăştie mul­ţimea, mergând până la Athenee Palace, si întorcând veneau până aproape de fostul Teatru National şi iarăşi reluau cursa. Alte camioane au apărut dinspre str. Academiei si urmau acelaşi traseu, unele învârtindu-se în jurul statuii si lovind în mulţime cu răngile. Au încercat să prindă dintre manifestanţi şi să-i tragă în camioane unde îi torturau. Aşa a fost smuls din mulţime locotenentul Dumitriu Vasile de la Scoală de ofiţeri de artilerie si umplut de sânge. Maşinile erau de la CFR.

Mulţimea a început să-i huiduie pe agresori, în câteva rânduri ajungând până la gardul de lemn al Ministerului de interne. Văzându-se presiunea populaţiei, probabil s-au înspăimântat si au chemat pe ruşi în ajutor, pentru că la un moment dat, din curtea Ministerului şi-a făcut apariţia un cor­don de ostaşi sovietici care au înconjurat Ministerul. Între timp se făcuseră ceva arestări si în interiorul Ministerului

În faţa afluxului mulţimii, în jurul orei 11 din curtea Ministerului de In­terne a ieşit un bărbat cu capul descoperit si s-a urcat pe scara unui camion făcând semn cu mâna celorlalte să-l urmeze şi au intrat cu maşinile în mulţime călcând si lovind cu răngile,

În acel moment cordonul de ordine din faţa bisericii Albe a fost răsturnat de o coloană studenţească ce ocolise pe la Statuia Mihai Viteazu, pe bulevardul Elisabeta, prin Schitu Măgureanu si prin Ştirbei Vodă si prin str. Berthelot ajunseseră la timp să mărească numărul celor din Piaţa Palatului, dar mai ales să ba­reze calea camioanelor. Era în jurul orei 11 şi jumătate. Două camioane n-au mai putut circula fiind blocate. Lumea le-a răsturnat si le-a dat foc. Din ele au sărit bătăuşii si au căutat să se strecoare prin mulţime. Au putut fi identificaţi ca fiind activişti comunişti dar şi muncitori de la CFR.

Cam în acelaşi timp din curtea Ministerului de interne a ieşit un cordon din Divizia Tudor Vladimirescu, a făcut o bucla şi a prins în ea circa 20-30 manifestanţi luaţi prin surprindere şi i-a împins în curtea ministerului.

Si de o dată urale nesfârşite. Lumea cu ochii spre palatul telefoanelor de unde se vedea venind o altă coloană studenţească înfrăţită cu populaţia care reuşise să rupă cordonul de la Cercul militar.

Patru agenţi înarmati, dintre care unul cu puşcă mitralieră au ieşit din curtea ministerului şi s-au îndreptat spre Biserica Kreţulescu si au început să lo­vească publicul. S-a reacţionat huiduindu-i şi pe ei şi regimul. Ei s-au dat câţi­va metri înapoi si au tras în sus şi apoi în mulţime. Ucigaşii au fugit fiind vă­zuţi de ofiţeri din armatele aliate care au fotografiat. În urma criminalilor a rămas baltă de sânge; răniţi, dar şi un mort. Spre mijlocul Pieţii mai zăcea o persoană, ucisă cu ranga de muncitorii din camioane. În nenumărate rânduri s-a tras în plin de pe acoperişul Ministerului de in­terne.

Aproape de ora 12, şi-a făcut apariţia un detaşament al Batalionului de Gardă Regală având în frunte fanfara, care venea să schimbe gar­da de la Palatul Regal. Fanfara militară a început să cânte Imnul Regal şi Deşteaptă-te Române iar aceasta a dat un nou imbold mulţimii să reziste la presiunea forţelor de ordine.

Piaţa devenise o masă compactă de oameni, de la Biserica Albă la Palatul Telefoane­lor.

In Piaţa Palatului si-a făcut apariţia o grupă din divizia Tudor Vladimires­cu, trăgând spre mulţime si încercând s-o împingă de la Galeriile Kretulescu spre Cercul militar, făcând în continuare victime si smulgând din mijlocul populaţiei oameni pe care-i ducea fie la Ministerul de Interne, fie la prefectura Politiei Capitalei.

In jurul orei 14 se dezlănţuise o cruntă represiune, "pandurii" se înmulţeau ca si numărul victimelor. Vreo două ore a durat confruntarea cu populaţia Capitalei până au reuşit s-o aducă în bulevardul Elisabeta, lăsând în urmă bălti de sânge ale celor răniţi.

În Ministerul de Interne, sub pretextul începerii anchetei se trecuse la torturarea si smulgerea de declaraţii arestaţilor.

Pe Bulevardul Elisabeta confruntarea manifestanţilor cu cordoanele din Tudor Vladimirescu coordonate de un capitan Bosânceanu, continua si de abia pe la ore­le 7 seara se va ajunge acest "fată-n fată" la Liceul Lazăr.

Intre timp arestările continuau în Bucureşti, fiindcă grupuri de manifestanţi ajunseseră în Ferentati, cartierul Tei si Giulesti“, se arată în mărturia unui bucureştean, Cicerone Ioniţoiu, participant la evenimente.

Pe la orele serii mitingul este reprimat de comunişti cu mijloacele cunoscute şi care vor fi folosite de către cominişti şi urmaşii lor în 1989, 1990, 1991, 2018.  Adică: infiltrarea de agitatori în rândul mulţimii paşnice, provocarea mulţimii cu acte de violenţă, crearea de incidente grave inclusiv cu rănirea unor militari din cordoanele de ordine. Apoi răspunsul autorităţii în uniformă: „în urma violenţelor create“ se trece le reprimare, evacuarea pieţei, reţineri de persoane, golirea pieţei şi reinstituirea unui „climat de linişte“.

 „Liniştea publică“ a fost ca oxigenul pentru orice regim dictatorial sau cu tendinţe spre dictatură. Pentru că numai în linişte îşi putea întinde tentaculele pentru a acapara şi controla totul, o veche obsesie a liderilor autoritari.

Evident, după evenimentele sângeroase ruşii şi comunştii vor da vina pe liderii partidelor istorice şi vor pune toate victimele în cârca lui Maniu şi a lui Brătianu. Cei peste 1000 de oameni reţinuţi vor fi ţinuţi în stare de arest timp de doi ani, fără a li se aduce nicio acuzaţie şi vor fi folosiţi mijloc de şantaj asupra Regelui, în decembrie 1947, pentru a semna abdicarea.

Ce a urmat cunoaştem cu toţii, dar poate tocmai această manifestaţie a întârziat cu doi ani instaurarea completă a comunismului.

Susţinerea populară masivă pentru Rege din anii 40 a creat întotdeauna o psihoză pentru liderii comunişti, care după anii 50 au încercat să şteargă orice urmă a Regalităţii din istoria românească. Chiar şi după relaxarea doctrinară din ani 60 faţă de unele aspecte din istoria, monarhia a fost combătută cu aceeaşi energie. Chiar şi reabilitarea subtilă a figurii lui Ion Antonescu, a unor figuri din perioada interbelică, în epoca Ceauşescu, nu a lăsat vreo scăpare sau concesie faţă de monarhie.

Reiese, până la urmă că cel mai urât duşman de către comunişti a fost instituţia Regalităţii pe care au înlăturat-o totuşi cel mai greu şi cel mai târziu dintre toate statele blocului socialist din Europa de Est.

Surse:

http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/ioanitoiu/altepub/docs/grevaregala_1.htm

https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/70-de-ani-de-la-manifestatia-din-8-noiembrie-1945

https://www.iiccr.ro/8-noiembrie-1945-prin-ochii-participantilor/

http://www.istorie-pe-scurt.ro/primul-portest-anti-comunist-din-romania-manifestatia-din-8-noiembrie-1945/

https://studentocratia.com/2012/03/28/8-noiembrie-1945-inceputul-luptei-anti-comuniste-in-romania/

View the embedded image gallery online at:
https://www.telegrama.ro/social-2.html#sigProId7cfdb2ec9e

 

 

 

   

Cel mai controversat referendum din istoria României a picat din cauza participării extrem de scăzute, doar 21,1%. Adică din totalul de 18,2 milioane de români aşteptaţi la urne, s-au prezentat 3,8 milioane.  

Românii, cei mai mulţi, au arătat  un total dezinteres faţă de acest demers. Este prima dată în istoria scrutinurilor din România când este înregistrată o prezență atât de scăzută.

Cei din tabăra „anti“, (liberaliştii, susţinătorii LGBT, organizaţii civice) susţin sus şi tare că poporul a dat o palmă clasei politice. Serios? Poporul ăla din micile orașe și de la sate pe care l-au luat la mișto din 2016 că ar fi votat cu PSD-ul? Acu e bun poporul ăla?

De partea cealaltă, avem tabăra perdanţilor, PSD în calitate de organizator şi Biserica Ortodoxă / Biserica Catolică și celelalte culte în calitate de susţinători.  S-a ajuns până la situaţia în care un deputat PSD să declare după încheierea scrutinului că e „supărat pe poporul român“. Jenant.  

Reprezentanţii BOR au dat o declaraţie în care arată că au aflat care este nivelul secularismului în societatea românească, adică pe câți se mai pot baza.

Aderenții tradiționalismului și-au exprimat regretele și credința că de acum va urma iadul pe pământ. 

Liderii PNL s-au luat la ceartă în public imediat după finalul referendumului, deşi nu era vorba de ei.

În fine, fiecare a înţeles altceva decât ceea ce trebuie, din propriile perspective.

Societatea civilă este multi-polarizată pe multe teme şi rar se pot găsi poziţii comune în vreun subiect. În fine, asta e frumuseţea democraţiei şi libertăţii, dacă nu s-ar ajunge atât de repede la jigniri şi radicalisme.

Totuşi, dincolo de boicotul anunţat de unele organizaţii civice, absenteismul general, la nivel de ţară are alte explicaţii, care anunţă semne triste pentru alte cauze importante.

Analiştii, oamenii politici, activiştii civili din marile oraşe omit realitatea aia profundă din restul ţării. Aceea că multora nici nu le pasă de ce se întâmplă cu ţara lor şi că de vreo 15 ani nu au participat în general la niciun scrutin, fie alegeri parlamentare, locale sau europarlamentare.

Când s-a născut atâta vrajbă ?

Brusc, odată cu anunțarea acestui referendum societatea s-a antagonizat între liberaliști /mişcările gay (LGBT) şi conservatori/tradiţionalişti/ultrareligioşi.

Românii şi-au descoperit valenţe homofobe de care nici ei nu ştiau, alţii dimpotrivă, se bat cu pumnul în piept pentru libertatea iubirii de orice fel.

Au reapărut bancurile scabroase cu gay. Au reapărut marotele în spaţiul public cu pericolul adopţiilor de copii de către cuplurile de homosexuali.

Tabăra cealaltă îi pictează în culori rupestre pe tradiţionalişti: „Ne întoarcem în evul mediu şi la arderea pe rug“; „Și arhiereii sunt cam pederaști“; „Ce mai urmează, să-i izoleze în lagăre pe oamenii ăştia?“. Liberaliştii chiar anunţau începutul unui climat al urii şi al vânătorii de vrăjitoare.

Societatea românească este născută din conflict și mahala încă de la mica unire, aia din 1859 și așa trăiește de atunci. Nu contează tema.

Până la urmă ce a fost acest referendum?

Prima supoziție arată că inițiativa acestui referendum a venit ca un pact încheiat între Biserica Ortodoxă și PSD. PSD trebuia să organizeze referendumul dorit de biserică și să-l susțină, iar BOR să susțină candidații partidului social democrat în eparhii la următoarele alegeri europarlamentare și prezidențiale. Poate ar mai fi și alte condiții ale înțelegerii.

După eșecul usturător al referendumului, ambii parteneri au ieșit cam șifonați. Pesediștii au spus că nu se așteptau ca preoțimea să nu poată convinge oamenii de la sate și micile orașe să meargă la vot. Din partea cealaltă BOR acuză PSD de non-combat și de joc la două capete.

De fapt, ambele tabere și-au arătat adevăratele slăbiciuni:

1.BOR nu mai are autoritatea de odinioară la sate. La prima idee se mai adaugă faptul că preoții, spoliați lunar pentru diversele cheltuieli ale marilor ierarhi sau contribuții pentru TV Trinitas, Radio Trinitas, Marea Catedrală, nu s-au mai implicat în munca de convingere.

2.PSD nu a mai răspuns la comenzile marelui lider Liviu Dragnea și baronii județeni au mimat implicarea în această campanie. Până la urmă nu le ieșea nimic, era cam muncă voluntară.

Cum se explică eşecul?

Păi organizaţiile civile şi unele partide precum USR au lăudat boicotul poporului care a înţeles tema şi nu a vrut să avizeze acest demers.

Adevărul este că românii, în majoritate, nu mai sunt implicaţi cam demult în viaţa societăţii. Chiar dacă în general societatea românească este conservatoare şi tradiţionalistă, ignoranţa şi indiferenţa au fost factorii majori pentru acest absenteism. Fiecare s-a retras în reduta propriului cămin şi şi-a văzut de acolo de nevoile zilnice. Ştiu sociologii că televizoarele a peste jumătate de români rulează mai tot timpul pe canale cu muzică şi foarte puţin pe canalele de ştiri? Ştiu analiştii că sunt mulţi români care nu cunosc rolul parlamentului şi nici principii de bază privind separaţia puterilor în stat?  

Este acelaşi nucleu de români care nu a participat nici la alegerile din 2016. Aşa că românii şi-au văzut de grătare, nunţi (e şi sezon de nunţi), botezuri şi mulţi nici nu au ştiut de referendum.

Agora/piaţa publică/cetatea/ comunitatea nu au niciun însemnătate şi valoare pentru cei mai mulţi români. Dresaţi timp de 40 de ani să-şi vadă de treburile lor şi să stea în casă, e cam greu şi după 29 de ani de democraţie originală să-i inviţi pe români să-şi dea cu părerea.

Sigur sunt şi cazurile celor care au boicotat asumat, în cunoştinţă de cauză acest demers, dar sunt foarte puţini.

La fel s-a petrecut şi acum, mai ales că timpul scurt de la anunţarea datei referendumului s-au făcut paşi mărunţi de popularizare a demersului.

Şi întrebarea de pe buletine i-a băgat în ceaţă de alegători.

O întrebare vagă care a fost formulată aşa: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?“. Cum?  Adică nu se găsea o explicaţie clară?

Foarte mulţi au interpretat asta ca o capcană pregătită de partidul de guvernământ şi care putea fi folosită la modificarea oricărui articol de lege.

În fine a fost mult zgomot pentru mai nimic. Nu era România mai morală dacă era validat referendumul şi nici nu a ieşit mai libertină după eşecul demersului. Rămânem aşa cum suntem.

Continuăm acum cu alte proiecte ? Cu autostrada Ploieşti-Braşov, mai mulţi bani către Educaţie, la Sănătate ?!

 

 

 

 

   

Românii sunt chemaţi la urne, pe 6 şi 7 octombrie, nu pentru protejarea vreunei tradiţii ancestrale, nici pentru divinitate şi, contrar convingerii generale, nici măcar pentru viitorul copiilor lor, care oricum, aşa cum ne vom convinge până la final, n-ar fi afectaţi de rezultatul referendumului, ci doar pentru a stabili dacă nişte pidosnici enervanţi, aşa cum cu siguranţă apar în descrierile multora, au sau nu dreptul să primească un act oficial. Practic, majoritatea are ocazia de a stabili, cât se poate de oficial, ce este normal şi ce nu. Dar cine suntem noi să facem asta? Normalitatea diferă de la o persoană la alta, de la o familie la alta, de la o comunitate la alta, de la o cultură la alta, de la o ţară la alta, ceea ce este normal pentru mine s-ar putea să nu fie pentru alţii şi viceversa, iar ceea ce ne ţine uniţi nu este această presupusă normalitate, pentru că tocmai imperfecţiunile şi anomaliile ne fac unici, ci un set de valori morale pe care cu toţii am ales să le împărtăşim, valori promovate de Biserică dar care ar sta oricând în picioare şi dacă scoatem religia din discuţie. 

Pe principiul „dacă nu sunteţi cuminţi, venim cu democraţia peste voi!” 

Relaţiile între persoane de acelaşi sex există dinainte de referendum şi totuşi cultura şi tradiţiile româneşti nu par zdruncinate, iar aceste relaţii vor continua şi după, ceea ce înseamnă că acest vot nu este despre valori morale, ci doar despre posibilitatea obţinerii unui act administrativ. Practic, pe 6 şi 7 octombrie - pentru că ne alegem şi demintem primarii, preşedinţii şi parlamentarii într-o singură zi, dar la asta avem nevoie de mai mult timp - românii sunt chemaţi la urne să spună dacă le dăm sau nu dreptul reprezentanţilor unei minorităţi sexuale să îşi oficializeze relaţiile. Simplificând totul până la extrem, înţelegem cu toţii că Gigel şi Ionel sunt împreună, mulţi sunt profund mâhniţi de asta, dar întrebarea e dacă le acceptăm oficial relaţia. Dacă le dăm un certificat, o adeverinţă, o hârtie până la urmă, care să confirme ceea ce noi deja ştim despre ei, că sunt împreună. Cu ce ne va afecta pe noi, restul, dacă Gigel şi Ionel să căsătoresc civil? Va fi cultura noastră mai săracă? Va fi viaţa noastră mai grea? Vor fi copiii noştri mai proşti? 

În familia tradiţională, femeia să se teamă de bărbat, zice şi la slujbă 

Ştim cu toţii glumele pe care bărbaţii le fac între ei, în cercurile de prieteni, când unul urmează să se însoare şi, dacă ne acceptăm un moment de sinceritate, s-ar putea să ajungem la concluzia că oricum nu punem prea mare preţ pe instituţia căsătoriei. Dar până şi lipsa noastră de interes are o limită, nu? Şi, dacă tot am ajuns la acest moment de sinceritate, care e familia tradiţională la români? Aia compusă dintr-un bărbat şi o femeie care stă acasă, să spele, să calce, să gătească şi să se ocupe de copii? Sau aia compusă dintr-un bărbat şi o femeie care nu are voie să se supere când soţul vine băut şi îi „scapă” vreo două palme. Acest referendum nu afectează populaţia majoritară, heterosexuală şi care merge la biserică o dată-de două ori pe an, din obligaţie. Viaţa celor din familii tradiţionale va fi la fel. Îi afectează, în schimb, pe reprezentanţii acelei minorităţi, cărora li se refuză accesul până la urmă la o banală hârtie, la un certificat, la un statut. 

Ce (credem că) ne afectează, de fapt, cel mai tare 

Mă distrează că în spatele acestui referendum al urii, promovat cu insistenţă şi convingere de reprezentanţii uneia dintre cele mai tolerante religii de pe planetă, se încearcă inserarea unor argumente aparent raţionale, cum ar fi scăderea natalităţii sau exemplele unor ţări dezvoltate şi progresiste care, în faţa provocărilor vieţii moderne, îşi uită tradiţiile. Am mai auzit şi temerea că o eventuală acceptare oficială din partea comunităţii ar duce la o creştere a expunerii cuplurilor de homosexuali, tabloul pictat aici fiind, practic, al unui cuplu de bărbaţi prinşi într-un grotesc - scuzaţi-mi expresia de cartier - schimb de limbi în gură, cu piepturile dezvelite şi în timp ce s-ar pipăi reciproc în faţa unui autocar plin cu elevi veniţi să viziteze Muzeul Antipa. Şi mai e o teamă care se cultivă cu acest referendum, faptul că, văzând asta, copiii noştri vor deveni, brusc, gay. Acesta este, subconştient, mesajul celor care susţin redefinirea familiei, pe ideea că, decât să asistăm la scene de intimitate în public, mai bine intrăm noi şi aducem democraţia în intimitatea lor, iar răspunsul meu pentru aceste temeri este următorul: 1. Expunerea, opulenţa şi lipsa de decenţă ţin de educaţie, nu de Constituţie; 2. Dacă e să vorbim de mârlănie, putem avea şi cupluri heterosexuale indecente, nu e un lucru rezervat exclusiv homosexualilor; 3. Cred ca aţi uitat că întrebarea de fapt e dacă îi lăsăm sau nu să se căsătorească, iar comportamentul lor public nu va fi influenţat de acea patalama, poţi vedea homosexuali căsătoriţi şi decenţi, la fel cum poţi vedea homosexuali necăsătoriţi şi necivilizaţi, probabil în aceeaşi măsură ca şi la cuplurile „normale”. Şi 4, unde pare să doară pe mulţi, copilul tău nu o să fie afectat cu nimic de asta, pentru că tu, ca un părinte responsabil care se ocupă activ de educaţia lui, cu grija şi înţelepciunea pe care le invoci, o să îi vorbeşti despre familie, despre valorile creştine, despre moralitate, despre decenţă, despre natalitatea României, despre eşecul ţărilor progresiste în conservarea tradiţiilor, despre ceea ce este considerat normal în familia voastră. Pentru că, iertaţi-mă, educaţia vine din familie, nu din Constituţia României! 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Coaliţia propune o nouă definiţie: Familia e formată dintr-un bărbat şi o femeie care stă acasă, să gătească şi să spele | PAMFLET

Ce dracu, să nu uităm cuvântul lui Dumnezeu! 

Românii invocă Biblia cu sfinţenie (logic, în fond, nu?), deşi foarte puţini au citit-o şi chiar şi mai puţini pun efectiv în aplicare lucrurile pozitive desprinse de acolo. Dar, la nevoie, cuvântul divin e argumentul suprem, mai ales că religia este cel mai popular promotor de valori morale (şi, pe alocuri, foarte foarte rar, aproape insesizabil, opacitate şi ură, a se vedea cruciadele sau Inchiziţia). Dar să revenim. În majoritatea interpretărilor, Dumnezeu nu suportă homosexualii şi desfrâul. Bine, acum, dacă e să fim riguroşi, în Vechiul Testament scrie şi despre sclavie, cică e acceptat (că tot vorbeam mai devreme despre normalitate) să ai sclavi, dar după câţiva ani ar fi indicat să îi eliberezi. Între timp, în plin proces de modernizare pe care îl traversează întreaga societate şi, mai mult sau mai puţin forţată de împrejurări, şi Biserica, omenirea a avut curajul să facă un pas în spate, să analizeze atent situaţia şi să spună „Bă, ia stai aşa, ceva nu-i corect aici”, urmat de un „poate că toţi oamenii ar trebui să fie liberi”, urmat şi de un „poate că religia ar trebui să promoveze iubirea, nu ura, deci, implicit, să unească, nu să dezbine”. Presupun şi eu. 

Viitorul copiilor tăi e neschimbat: sumbru 

Nu e despre a fi tolerant, deschis la minte, progresist, deşi toate sunt lucruri care cu sigurnţă le-ar prinde bine unora dintre noi în doze mai mari, este pur şi simplu despre a fi logici. Iar logica şi religia, ca să vezi, nu sunt întotdeauna cele mai bune prietene. Dar tot logica ne arată că, indiferent cât de mare ar fi groaza unei populaţii heterosexuale în faţa aşa-zisei ameninţări homosexuale, un act în plus sau în minus nu va schimba cu nimic situaţia. Nu e ca şi cum, presupunând că s-ar accepta căsătoriile între români de acelaşi sex, o să vedem numai homosexuali şi lesbiene pe străzi (sau, cum ar spune un comediant, oooo, da’ s-au făcut anu’ ăsta), nu e ca şi cum, în varianta opusă, un refuz va duce la dispariţia totală a acestor oameni sau la revenirea lor subită la dragostea pentru sexul opus şi, obişnuiţi-vă cu ideea asta, rezultatul acestui referendum, oricare ar fi el, nu va influenţa cu nimic nici numărul de homosexuali sau lesbiene şi nici viitorul copiilor noştri. Bărbaţii atraşi de bărbaţi vor fi în continuare atraşi de bărbaţi, femeile atrase de femei vor fi în continuare atrase de femei, sporul demografic al României va continua să fie în scădere, pentru că avem o mortalitate mare, pe seama stresului, accesului precar la servicii medicale şi a consumului mare de alcool şi tutun, plus o natalitate mică, iar copiii noştri vor creşte în continuare într-o ţară profund coruptă, în care posturile publice se tranzacţionează în funcţie de interese politice, la fel şi contractele cu statul, în care cine împarte parte îşi face, în care promovările se fac pe ochi frumoşi, nu pe merite, în care nu contează cine are dreptate, ci doar cine strigă mai puternic, în care pipiţele sunt promovate ca modele de succes, în care toţi dubioşii care n-au avut în viaţa lor carte de mucă se plimbă în maşini de sute de mii de euro, în care lichelele trăiesc din banii comunităţii şi când rămân fără ajutorul social ameninţă că-şi dau foc, în care politicienii declară că regretă că n-au o armă de foc ca să disperseze singuri protestatarii, în care nu-ţi dai seama de caracterul unui om decât în momentul în care îi conferi o poziţie de putere, iar atunci e prea târziu, în care să vorbeşti şi să scrii corect româneşte nu doar că nu mai constituie o valoare, ci te fac să arăţi ca un ciudat, în care se mută trecerile de pietoni după accidentul vreunei beizadele, încât victima să fie scoasă vinovată, în care şpaga e sfântă, în care n-ai loc de parcare, în care stai la cozi cu orele, în care stocurile de medicamente compensate se epuizează în primele zile din lună, în care populaţia din zonele rurale e ţinută deliberat în sărăcie şi necunoaştere, în care oamenii sunt căraţi la diverse mitinguri fără să ştie măcar pentru ce mărşăluiesc, în care nu există garanţia locului de muncă, ci doar garanţia că banca n-o să te-aştepte prea mult cu ratele, în care preţul benzinei creşte alături de cotaţia internaţională a barilului dar uită să şi scadă când scade barilul, în care, ca să nu ne certe CDEO, drepturile puşcăriaşilor trebuie respectate cu sfinţenie, dar nu neapărat şi ale oamenilor oneşti.

Astea sunt problemele adevărate ale României de azi şi, foarte probabil, ele vor măcina şi viitorul copiilor noştri. Dar Doamne fereşte să vadă doi bărbaţi ţinându-se de mână pe stradă, că atunci chiar ar fi nasol, nu?! 

PS: Dacă nu v-am enervat destul vă las cu o ultimă temă de gândire, mai ales pentru pasionaţii de mondenităţi care urmăresc emisiuni cu asistente TV: Căsătoria mai treacă-meargă, dar chiar n-are nimeni curiozitatea să urmărească un divorţ între homosexuali?

   

Marele miting PSD, care se dorea de peste un an o replică dură, activă, la protestele Rezist, anti-OUG 13 din februarie 2017, s-a fâsâit ca un balon chinezesc. Adică nici nu începuse bine, liderii urlau ca la concert pe scenă și gata, lumea s-a risipit către microbuze.

Organizat, anunțat cu mare dramatism, social-democrații s-au scremut vreme de două săptămâni să adune oameni, să caute sponsorizări, să cumpere apă, să facă rost de sandvișuri, chestii, ca să ce? Să mănânce unii semințe în Piața Victoriei?!

Unele organizații județene au făcut o selecție, alții au adunat la grămadă și activul de partid și asistații social și tot ce se mai putea. Marea parte a manifestanților au provenit tot din mediul rural, că tot la țară e baza.

Diferența față de mitingurile anti-PSD este uriașă. S-a văzut că nu contează numărul de manifestanți aduși, dacă peste 60% nici nu știu pentru ce au fost aduși.

A fost şi un prilej pentru București să vadă ruptura uriașă care îl desparte de multe dintre județele sărace, diferențele culturale și multe altele care nu pot fi împăcate prea uşor. Unii bucureşteni au râs, au plâns, văzând ceea ce nu credeau că mai există: România profundă. Aia care nu e în trend cu noile aplicaţii web, dar există şi ea.

Aici s-au axat și posturile TV nealiniate sau rău-voitoare, pe calitatea protestatarilor aduși benevol şi/sau contra-cost, așa cum au existat speculații. Imaginea cu agresivitatea unui pesedist cu părul alb, fără a generaliza, care nu se sfiește să bruscheze un copil care se plimba cu trotineta, este iarăși folosită și comentată în fel și chip. Dar imaginea există.

Grupurile de asistați social, pe care sigur nu iubirea față de PSD i-a scos pe străzile Bucureștiului, au făcut deliciul unor televiziuni rele, al unor vloggeri și fotografi rău intenționați.

Oameni simpli, oameni de la țară, arși de soare, aduși parcă pe altă lume, dezorientați încă, se minunau că au văzut Bucureștiul. Alții, mai șmecherași, au profitat de plimbarea gratuită pentru a bea o bere, a mai pune la pariuri și a mai fluiera după gagici de București, d-alea #Rezist. A fost și o fanfară ca să întărească imaginea de circ.

Dacă mai punem la socoteală că mulți nu păreau să știe pentru ce au fost aduși, tabloul este complet.

Discursurile false, obosite, șablonarde ale unor lideri PSD, nu au animat deloc atmosfera îmbâcsită de o caniculă tropicală. Ne facem că n-am mai văzut că marele lider maximo, Liviu Dragnea, cu ochelarii pe nas a semănat cu un bătrânel puțin trotilat, care clipea moale și avea privirea tulbure.

Eu nu înțeleg o chestie: Atâta muncă, bani cheltuiți, unele organizații chiar au adus oameni isteți și idealiști (cât se poate), ca să asiste la banalitățile unui moșuleț obosit care nu știe să țină un discurs mobilizator. Tipul chiar nu le are cu vorbitul pe tonalitate ridicată și asta e un mare minus. Nu știe să-și moduleze vocea, nu știe să impresioneze. Mulți lideri regionali ai PSD pot să vorbească mult mai bine decât Livinho. Ideea este că înainte ca Dragnea să-și termine discursul, susținătorii începuseră să părăsească piața prin metoda clasică a fofilării.

Nu vom ști dacă în piață au fost 80.000, 100.000 sau 200.000 de persoane, pentru că fiecare organizație PSD a raportat la centru un număr mare de manifestanți aduși. Oricum, efortul PSD, partid votat de 3,2 milioane de români în 2016, a fost uriaș pentru a aduce doar câteva zeci de mii de persoane. Destul de jenant și acest aspect.

Este foarte trist că conducerea centrală a PSD și-a desconsiderat propriii susținători aduși și tratați ca pe vite într-o piață, pentru a mugi exclamații la discursurile unor lideri mai agramați ca ei.  

Ce i-a trebuit PSD-ului mascarada asta de care râd toți?

Paradoxurile mele sunt legate de așa-zisa doctrină a PSD care s-a găsit să lupte împotriva abuzurilor din justiție. În afară de câțiva procurori mai zeloși/abuzivi nu cunosc cazuri în care o conspirație de magistrați și ofițeri SRI decid cine se mai pricopsește cu un dosar penal. O altă ciudățenie este că un partid aflat la putere cu un procent de peste 51% face un miting de susținere a propriei guvernări. Chestia asta se întâmpla în regimul comunist și în general se întâmplă în regimurile totalitare. Într-o democrație sănătoasă nu prea există mitinguri organizate de partide, în afara perioadelor electorale.

Peste tot în lume partidele social democrate, apopriate doctrinei socialiste, promovează măsuri sociale, universaliste, neoliberale, dar promovează măsurile anticorupție, văzute ca și un act al justiției populare. La noi e total pe dos. Avem un partid care promovează principii naționaliste, conservatoare și stoparea luptei anticorupție, descrisă ca o luptă împotriva românismului, ca un abuz al procurorilor împotriva unor cetăţeni.

Păi, atunci, PSD poate să se ia de mână cu euroscepticii, cu Partidul lege și Justiție (național-conservator) care conduce Polonia acum. Dar cei din Polonia nu s-au confruntat niciodată cu corupție generalizată ca la noi. Oare despre ce socialism vorbim?

PSD este în acest moment forţa portantă unui curent naționalist-conservator de faţadă, în realitate profund capitalist. Capitalul este concentrat în mâinile unor persoane, destul de puține și alea, de la care unii așteaptă firimiturile. Așadar unde mai există socialism în PSD?

Mai există vreun lider PSD regional sau central care stă la bloc? Fraieri, naivi se găsesc însă, din fericire tot mai puțini.  

Liderii județeni, baronii și alții s-au supus cam în scârbă directivei de partid și au adus ce au putut prin colțurile județelor.

Obediența formală este încă literă de lege pentru niște oameni care nu au găsit momentan înlocuitor lui Dragnea, considerat deja un paranoic care nu mai judecă lucid situația. De ce? Pentru că omul Dragnea nu înțelege nici acum, după doi ani, ce a câștigat și în ce poziție se află. El crede că pentru niște răhățișuri făcute pe timpuri, pentru care este trimis în judecată, poate întoarce legi și coduri penale pe dos, doar pentru a fi scăpat. Şi dacă va reuşi, ce va face în continuare?  Se mai poate guverna un stat prin eliminarea sistemului juridic? Prin eliminarea pedepselor penale? Noţiunea de stat de drept dispare. Practic dispare un stat şi apare o asociaţie mafiotă.

Trebuie să recunosc că Dragnea a fost un om harnic, un organizator din eșalonul 2 care a muncit pentru alții. A muncit pentru Năstase, a muncit pentru Mircea Geoană, pentru Victor Ponta, de ultimul s-a și debarasat. Dosarul ăla cu referendumul l-a prins chiar de fraier. Acum este timpul să lucreze și pentru el, dar o face prost, pentru că mentalitatea de argat nu se transformă în spirit de lider peste noapte.

E, domnul Dragnea nu înțelege multe chestii... în mod clar nu înțelege funcția pe care o ocupă. El, în mod clar, nu ştie care este finalitatea demersului său şi nici consecinţele care decurg de aici.

 

   

Cine nu munceşte nu greşeşte. Este o vorbă din popor care pare să marcheze acest mandat la nivelul administraţiei ploieştene, în care teama în general - de responsabilitate, de DNA, de cine mai ştie ce - a adus factorii de decizie în situaţia de a încerca să îşi acopere orice decizie pe expertizele sau semnăturile altora. Desigur, poate nu este neapărat teamă... poate este pur şi simplu nepricepere. Unii, mai cârcotaşi, ar îndrăzni chiar să spună că în unele situaţii e şi o doză de prostie. Cert este că, fără neapărat să se fi fript cu ciorbă, oamenii cu funcţii în Primăria Ploieşti suflă şi-n iaurt şi apoi, ca să fie siguri, îl aruncă la gunoi. Este, din păcate, metafora care caracterizează activitatea recentă a instituţiei. Ultimul caz bizar din Primăria Ploieşti s-a consumat la mijlocul acestei săptămâni, când s-a luat istorica decizie ca niciun proiect de hotărâre din şedinţa Consiliului Local să nu fie publicat pe pagina de internet a municipalităţii.

Practic, vorbim despre o premieră, până acum nemaiexistând un astfel de caz în istoria ultimilor ani şi, foarte probabil, fiind prima decizie de acest gen de când au început să fie publicate aceste proiecte pe internet. Şi mai bizar este motivul invocat: datele cu caracter personal. Mai exact, la întrebarea legitimă a unui consilier local, care observase lipsa acestor documente de pe pagina de internet a Primăriei Ploieşti, un reprezentant al Direcţiei Juridice a explicat că s-a modificat recent legislaţia în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal. Aceeaşi persoană a mai explicat că era posibil ca unele proiecte (din totalul de peste 60 discutate în şedinţa respectivă, apropo) să fi conţinut date cu caracter personal şi că, pe cale de consecinţă, s-a luat decizia ca niciunul să nu fie făcut public. Vorbim, spre exemplu, despre proiecte care vizau rectificarea bugetului municipiului şi a bugetelor unor structuri subordonate, administrarea domeniului public, a unor parcări cu plată sau regulamentul privind organizarea teraselor de alimentaţie publică şi a întrunirilor publice. Cuvântul "public", de la sintagma "bani publici" şi până la "domeniul public", se regăseşte atât de des încât decizia de a ţine secrete aceste proiecte poate fi catalogată ca o încălcare a dreptului legal de acces la informaţii de interes public. Şi mai bizar este că, în aceeaşi explicaţie oferită, reprezentantul Direcţiei Juridice din Primăria Ploieşti a spus că hotărârile adoptate de forul legislativ al municipiului vor fi publicate ulterior pe site. Cu alte cuvinte, în viziunea lor denaturată, nu poţi să publici aşa-zise date cu caracter personal înainte de dezbaterea lor, dar după dezbaterea lor nu mai e neapărat o problemă.

Noaptea minţii

Nu mai are rost să intrăm în discuţii juridice despre rolul şi obligaţiile administraţiei locale sau ale Consiliului Local, aşa cum n-ar mai avea rost nici să amintim că, potrivit legislaţiei, şedinţele CL sunt publice. Toată isteria vine de la înăsprirea la nivel european a legislaţiei în domeniul protecţiei datelor personale, adaptată şi în legislaţia autohtonă, unde, din nefericire, interpretările au atins cote paradoxale. În spiritul legii, n-ai voie să faci publice date care ţin de intimitatea unei persoane, e evident că n-ai voie să-i publici, spre exemplu, datele din buletin, contul bancar sau parolele de la conturile de pe internet. De aici e cale extrem de lungă până la interpretările autohtone, care spun că n-ai voie să oferi nicio informaţie care ar putea să conducă la identificarea unei persoane. În interpretarea aceasta de neînţeles, înseamnă că până şi publicarea declaraţiilor de avere sau interese - făcută de ani întregi în România şi văzută ca un pas firesc spre normalitate şi transparenţă - ar trebui scoasă în afara legii, nu? Asta ar însemna că nimeni n-ar trebui nici măcar să ştie cine lucrează într-o instituţie publică şi, pe aceeaşi logică puerilă, că modul de gestionare a banilor publici ar trebui ţinut secret sau că funcţionarii publici n-ar mai trebui să-şi treacă numele şi semnăturile pe actele pe care le întocmesc. Probabil că, în acest climat al fugii de responsabilitate, mulţi din Primăria Ploieşti ar visa la scenariul în care orice decizie ar fi oficializată cu un "X" în partea de jos a paginii, dar probabil tot ar rămâne câţiva care ar trece o bară înaintea X-ului, semnul distinctiv folosit atunci când semnează în locul altcuiva. Pe aceeaşi logică bolnăvicioasă, ce rost ar mai avea să trecem numele candidaţilor la funcţia de primar pe buletinele de vot? Pentru că, evident, şi numele sunt tot date personale, nu? Probabil că n-ar mai trebui să trecem nici partidul, pentru că asta ar putea duce la identificarea persoanei, şi mai bine ar fi să lăsăm pur şi simplu toate căsuţele de pe buletinul de vot goale, nu?

De la protejarea intimităţii unei persoane, interpretările acestei legi riscă să ajungă, la Ploieşti, la scenariul în care totul este secret, chiar şi când vorbim despre gestionarea bunurilor comunităţii şi a banilor publici. Halucinant, pe interpretarea asta strâmbă şi opacă, scenariul ar putea să meargă până în punctul în care nimeni să nu-şi mai asume responsabilitatea deciziilor administrative. În traducere liberă, ar fi un soi de "nu facem nimic, dar tot ce facem e secret". Cine nu munceşte nu greşeşte, iar cine nu greşeşte merită promovat.

   

Vineri, 23 Martie 2018 14:44

Jocul Codurilor de vreme rea

Scris de

A fost sau nu a fost dezastru în oraşul nostru?

Trecem peste sintagmele deja celebre în uzul jurnalistic, „iadul alb“, „teroarea albă“, „trafic de coşmar“ şi mai bine să vedem în această ultimă zvâcnire a iernii felul în care reacţionează oamenii la un fenomen absolut normal, cu care se confruntă an de an şi de fiecare dată reacţionează cu aceeaşi surprindere indignată.

La orele dimineţii circulaţia în Ploieşti nu era nici mai rea nici bună. Pe fondul unei ninsori apoase şi la  temperatură de minus 2 grade zăpada din Ploieşti nu a trecut de 20 de cm, totuşi asta nu a oprit valuri de uimire.

Presa centrală a prins un subiect pe care insistă la fiecare jurnal. Echipe de ştiri se „aruncă“ în Bărăgan şi în zonele de câmpie să filmeze viscolul şi să spere că poate găsi un drum blocat de nămeţi. Live-uri de pe marginea şoselei cu zăpada în gură. Totul e relatat cu un tempo de atac terorist. Din păcate nu a fost aşa un dezastru, dar asta nu e un motiv ca jurnaliştii de televiziune să caute alte cazuri sau să exagereze.

Dincolo de la ceea ce se aşteaptă de la autorităţi, indignarea arătată pe Facebook.

Să mai punem la socoteală că la scările majorităţii blocurilor aproape niciun locatar nu a ieşit cu o lopată să mai dea zăpada de pe trepte şi alei? Faptul că pe străzile de case, la doar două curţi de pe o stradă cu 30 de case proprietarii au mai curăţat trotuarul?

Ori că unii dintre cei mai zeloşi gospodari îşi aruncă zăpada de pe trotuar direct pe carosabilul abia curăţat de lamele utilajelor?!

Sau că numeroşi posesori de permise auto, nu şoferi, accelerează şi bruschează direcţia haotic pe zăpadă şi se miră că au ieşit în decor?

Mulţi oameni parcă s-au „alienat“ şi declară stări de urgenţă din nimic. Acum sunt mai toţi specilişti în coduri meteorologice. Şcolile se închid la cea mai mică pală de vânt, iar copiii sunt ţinuţi în casă, cu tableta în braţe. Niciun un copil nu mai iese să joace în zăpadă. Nimeni nu se mai bucură ca pe vremuri de imaginea asta are parcă a mai estompat jegul din oraş. Suntem în schimb, încruntaţi, cu alură de omnispecialişti şi criticăm orice se întâmplă în jurul nostru.

Se duce şi codul ăsta şi vor apărea altele de furtuni şi ploi, vom continua să ne mirăm ce „dezastre“ ne alimentează temerile.

 

   

Pagina 1 din 2