Imprimă această pagină
Marți, 25 Octombrie 2016 15:11

Ce legătură există între Ziua Armatei şi Ziua Regelui Mihai ? Recomandat

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De 57 de ani românii aniversează Ziua Armatei pe data de 25 octombrie, dată la care a fost eliberată ultima brazdă de pâmânt românesc de sub ocupaţia maghiară şi germană în urmă cu 72 de ani.

De aproape 26 de ani mass media si oficialităţile amintesc în treacăt de semnificaţia acestui eveniment, însă puţini fac legătura între acesta şi o altă aniversare la fel de importantă. Foarte puţini mai ştiu că  una din sărbători este legată de cealaltă.

Contextul general de atunci

Pentru a înţelege ceva trebuie să explicăm că după lovitura de palat din 23 august 1944 prin care regele îl îndepărtează de la putere pe „conducătorul“ Ion Antonescu, pe fondul dezastrului militar care se prefigura în vara acelui an, România a ieşit din alianţa cu Germania Nazistă şi s-a raliat alianţei anglo-americano-sovietice. Ca atare, Armata Română a trebuit să lupte alături şi uneori în subordinea forţelor sovietice pentru eliberarea Transilvaniei de Nord, cedată prin dictat de România în august 1940 către Ungaria.

Luptele au fost extrem de grele, mai ales că maghiarii beneficiau de aportul trupelor germane staţionate în Transilvania dar şi al celor care reuşiseră să se retragă din Moldova şi Ţara Românească.

Momentul „ultimei brazde“

Era toamna anului 1944, trecuseră două luni de lupte cu forţele germane şi maghiare din Transilvania, armatele română şi sovietică, acum aliate, se aflau în faţa oraşelor Satu Mare şi Carei, ultimele localităţi româneşti aflate încă sub ocupaţia inamicului. Carei era însă chiar pe linia fostei frontiere de până în 1940.

Artizanul eliberării ultimelor localităţi de graniţă este generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a.

O amânare ciudată a eliberării

Comandanţii  Armatei Române i-au propus lui Avramescu, şeful Armatei a 4-a, să amâne ofensiva pentru eliberarea acestor localităţi deşi acesta se afla în faţa lor de pe 21 octombrie 1944.

Scopul acestei propuneri era simplu: Armata dorea să-i facă un cadou Regelui Mihai I şi  ca atare a programat ofensiva pentru ziua de 25 octombrie, dată la care suveranul şi comandantul suprem al armatei împlinea 23 de ani.

Din rapoarte şi din informaţiile survenite în urma cercetărilor, reieşea că inamicul germano-maghiar nu dispunea decât de câteva unităţi slăbite în aceste zone.

Ofensiva a decurs cu probleme în Satu Mare, deoarece primul atac declanşat de români în seara de 24 octombrie a fost respins cu pierderi grele. Corpul 2 de Armată Română a reluat atacul iar luptele au durat toată noaptea. În cursul nopţii, primele subunităţi româneşti reuşeau să arboreze drapelul tricolor în centrul oraşului, în locul celui roşu-alb-verde.

În paralel, Corpul 6 Armată ducea lupte ceva mai la sud-vest pentru eliberarea Careiului. În dimineaţa zilei de 25 octombrie, ostaşii români reuşiseră să elibereze întregul oraş şi să atingă linia fostei frontiere de până în ziua Dictatului de la Viena (30 august 1940).

După 4 ani şi două luni de ocupaţie maghiară, extrem de violentă şi presărată cu represalii şi execuţii pe baze etnice, cu deportări masive ale evreilor către lagărele germane, populaţia Transilvaniei a răsuflat uşurată.

Ministrul de Război, generalul Ioan Racoviţă a putut anunţa Regelui, cu ocazia aniversării, eliberarea ultimei brazde de pământ românesc. Armata Regală îşi făcuse datoria.

Războiul va continua pentru armata română şi pe teritoriul Ungariei, al Cehoslovaciei şi Austriei, până pe 12 mai 1945, cu binecunoscutele intruziuni brutale ale sovieticilor.

De altfel, generalul Avramescu, artizanul acestei eliberări, a fost arestat în martie 1945 de către sovietici şi transportat în URSS. Nu s-a mai ştiut nimic de el din acel moment. Autorităţile româneşti nu au putut face nimic pentru a-l salva.

Autorităţile comuniste, instalate după 1947, au încercat să minimalizeze şi să şteargă din memoria poporului toate simbolurile şi referirile legate de monarhie.

Noua elită politică care pretindea că se extrage din masa muncitoare a poporului, avea grave lacune de istorie şi a fixat în 1959, data de „25 octombrie“, drept ziua aniversării Armatei Române, evident fără să ştie că era şi data de naştere a Regelui Mihai şi că era tocmai „cauza“ acestui eveniment.

 

Alex Policala

Citit 2781 ori

   

Alex Policala

Articole recente - Alex Policala

1 comentariu