Luni, 12 Decembrie 2016 16:26

Un PSD covârşitor şi o scânteie USR. De ce? Cum s-a întâmplat Recomandat

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Victorie categorică, poate cea mai categorică pe care o înregistrează Partidul Social Democrat în ultimii ani. Social democraţii mai aveau puţin şi puteau scoate un scor de 51% care le oferea majoritatea confortabilă de a nu îi mai băga în seamă pe „pretenţioşii“ ăia de la ALDE.

Participarea la vot a populaţiei a fost destul de bună, faţă de ceea ce ne obişnuiserăm. 7,2 milioane de cetăţeni din 18,2 milioane şi-au exprimat opţiunea la urne, adică un procent de 39,49%. Nu e bine, dar nici atât de rău.

Acum social democraţii s-au văzut duminică seară cu un scor care i-a surprins şi pe ei. Un scor de peste 45% pentru un partid puternic, dar care reuşea să scoată constant un scor de 35-38%.

Nimeni nu ştie ce i-a mobilizat pe alegători să voteze într-un asemenea procent cu partidul care prin tradiţie promite marea cu sarea, reduceri de taxe şi majorări de salarii la bugetari. Un partid care a lucrat destul de discret pe teren, pe reţelele de socializare şi pe mass media.

În plus, PSD a fost calul de bătaie al liberalilor, usr-iştilor, al intelectualităţii de dreapta care au demonizat în exces acest partid.

Paradoxal, PSD a marşat pe calea uşor naţionalistă, dar mai ales a avut un partiduleţ şi câteva instituţii media care au făcut toată treaba murdară aruncând în public toate poveştile cu fantome soroşiste şi străinii care ne iau ţara. Acel partid nu a făcut pragul electoral, dar şi-a făcut treaba.

Să fi convins social democraţii prin programul lor electoral: eliminarea a 102 taxe, sprjinirea fermierilor, reindustrializarea prin companii româneşti, înfiinţarea unei firme într-o singură zi, fondul suveran de investiţii, creşterea cu 80% a salariilor din învăţământ, 3.500 euro salariul medicilor primari, salariul minim 1.750 lei, 10% impozitul pe venit, etc etc??? Greu de spus.

Căderea în cap a liberalilor. Un eşec mai uşor de explicat

20%: Mai uşor de explicat este eşecul jenant al celui mai mare partid de opoziţie, PNL, care a întrunit două partide (PDL+PNL) tocmai pentru această bătălie. Unde-s doi puterea creşte, dar fără lideri nu porneşte.

Nu ştiu cum s-au făcut jocurile după fuziunea PNL-PDL dar liberalii s-au trezit cu Alina Gorghiu şi cu Vasile Blaga la conducere.

Cu siguranţă Blaga aducea un pic de rigoare şi disciplină în partid, dar după povestea dosarului de la DNA acesta s-a retras şi a lăsat-o pe Alinuţa la butoane. Se pare că această pălărie a fost prea mare pentru căpşorul ei.

Primele bâlbe s-au văzut la alegerile locale unde PNL a schimbat 4 candidaţi la Primăria Bucureşti în timpul campaniei.

PNL nu a avut un program argumentat, chiar şi cu gogoriţele de rigoare, ci a marşat mai mult pe figura premierului tehnocrat, Dacian Cioloş, un om care nici măcar nu a dorit să se implice în campanie. Apoi liberalii au continuat campania prin demonizarea pesediştilor, clasificaţi drept rusofili, corupţi, birocraţi, etatişti etc. De fapt, PNL nu a prezentat un program de guvernare, chiar dacă ştim că astea sunt numai basme de care nu se ţine nimeni.

În plus, lipsa coerenţei, lipsa unor lideri puternici atât la nivel central cât şi la nivel teritorial s-a simţit în rândul electoratului.

Când vin prin sate şi oraşe să facă campanie candidaţi de pe locurile 5-6, iar fruntaşii nici nu ies din casă, cum a fost în Prahova, lucrul ăsta se repercutează cumva în percepţia publică.

Singura şansă a PNL este ca în următorii 4 ani, dacă nu se dezmembrează sau suferă vreo hemoragie de membri către ALDE şi PSD, să scape de actuala conducere şi să promoveze o echipă de oameni isteţi, cu viziune, care să facă ordine în filiale şi să fie mai activi în viaţa publică.

Surpriza serii: USR sau cine sunt, domnule, ăştia?

Surpriza serii a constituit-o scorul Uniunii Salvaţi România, de peste 9%, care o plasează pe locul 3 la mare distanţă de premiant.

Totuşi, pentru o formaţiune care a luat avânt după alegerile din Bucureşti, scorul este impresionant. Mai interesant este că social democraţii, aldiştii şi liberalii se tot întrebau cine naiba i-a votat pe „ăştia“.

Electoratul este format mai mult din persoane cu o educaţie peste medie care s-au săturat să mai voteze aceleaşi persoane odată la 4 ani. Este acel electorat veşnic indecis care acum şi-a găsit o formaţiune care nu promovează oameni care au făcut politică.

Dacă USR va rămâne nealterat de activitatea în opoziţie şi nu va suferi dezertări, ar putea deveni peste 4 ani al doilea partid din ţară.

O răspundere uriaşă pentru învingători

Nu facem acum analiza pe vârste a electoratului, pe medii sociale sau rurale. Este inutil.

PSD s-a trezit peste noapte cu o răspundere uriaşă la asemenea scor. Acesta va face majoritate confortabilă cu ALDE în Parlament, fără a mai avea nevoie de alţi aliaţi, fără nevoie de dezertori de la alte partide. Va forma guvernul şi va trebui să-şi pună în aplicare programul de guvernare.

Căderea sau succesul vor depinde de acest mandat 2016-2020. Iar patru ani de guvernare mediocră se vor resimţi crunt la viitoarele alegeri, pentru că 4 ani de guvernare erodează al naibii de tare la imagine.

 

 

 

Citit 6495 ori Ultima modificare Luni, 12 Decembrie 2016 20:36

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.