Luni, 11 Iunie 2018 11:32

Ăsta a fost marele miting PSD? Atât s-a putut? Păi, aşteptam vreo continuare ceva...

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marele miting PSD, care se dorea de peste un an o replică dură, activă, la protestele Rezist, anti-OUG 13 din februarie 2017, s-a fâsâit ca un balon chinezesc. Adică nici nu începuse bine, liderii urlau ca la concert pe scenă și gata, lumea s-a risipit către microbuze.

Organizat, anunțat cu mare dramatism, social-democrații s-au scremut vreme de două săptămâni să adune oameni, să caute sponsorizări, să cumpere apă, să facă rost de sandvișuri, chestii, ca să ce? Să mănânce unii semințe în Piața Victoriei?!

Unele organizații județene au făcut o selecție, alții au adunat la grămadă și activul de partid și asistații social și tot ce se mai putea. Marea parte a manifestanților au provenit tot din mediul rural, că tot la țară e baza.

Diferența față de mitingurile anti-PSD este uriașă. S-a văzut că nu contează numărul de manifestanți aduși, dacă peste 60% nici nu știu pentru ce au fost aduși.

A fost şi un prilej pentru București să vadă ruptura uriașă care îl desparte de multe dintre județele sărace, diferențele culturale și multe altele care nu pot fi împăcate prea uşor. Unii bucureşteni au râs, au plâns, văzând ceea ce nu credeau că mai există: România profundă. Aia care nu e în trend cu noile aplicaţii web, dar există şi ea.

Aici s-au axat și posturile TV nealiniate sau rău-voitoare, pe calitatea protestatarilor aduși benevol şi/sau contra-cost, așa cum au existat speculații. Imaginea cu agresivitatea unui pesedist cu părul alb, fără a generaliza, care nu se sfiește să bruscheze un copil care se plimba cu trotineta, este iarăși folosită și comentată în fel și chip. Dar imaginea există.

Grupurile de asistați social, pe care sigur nu iubirea față de PSD i-a scos pe străzile Bucureștiului, au făcut deliciul unor televiziuni rele, al unor vloggeri și fotografi rău intenționați.

Oameni simpli, oameni de la țară, arși de soare, aduși parcă pe altă lume, dezorientați încă, se minunau că au văzut Bucureștiul. Alții, mai șmecherași, au profitat de plimbarea gratuită pentru a bea o bere, a mai pune la pariuri și a mai fluiera după gagici de București, d-alea #Rezist. A fost și o fanfară ca să întărească imaginea de circ.

Dacă mai punem la socoteală că mulți nu păreau să știe pentru ce au fost aduși, tabloul este complet.

Discursurile false, obosite, șablonarde ale unor lideri PSD, nu au animat deloc atmosfera îmbâcsită de o caniculă tropicală. Ne facem că n-am mai văzut că marele lider maximo, Liviu Dragnea, cu ochelarii pe nas a semănat cu un bătrânel puțin trotilat, care clipea moale și avea privirea tulbure.

Eu nu înțeleg o chestie: Atâta muncă, bani cheltuiți, unele organizații chiar au adus oameni isteți și idealiști (cât se poate), ca să asiste la banalitățile unui moșuleț obosit care nu știe să țină un discurs mobilizator. Tipul chiar nu le are cu vorbitul pe tonalitate ridicată și asta e un mare minus. Nu știe să-și moduleze vocea, nu știe să impresioneze. Mulți lideri regionali ai PSD pot să vorbească mult mai bine decât Livinho. Ideea este că înainte ca Dragnea să-și termine discursul, susținătorii începuseră să părăsească piața prin metoda clasică a fofilării.

Nu vom ști dacă în piață au fost 80.000, 100.000 sau 200.000 de persoane, pentru că fiecare organizație PSD a raportat la centru un număr mare de manifestanți aduși. Oricum, efortul PSD, partid votat de 3,2 milioane de români în 2016, a fost uriaș pentru a aduce doar câteva zeci de mii de persoane. Destul de jenant și acest aspect.

Este foarte trist că conducerea centrală a PSD și-a desconsiderat propriii susținători aduși și tratați ca pe vite într-o piață, pentru a mugi exclamații la discursurile unor lideri mai agramați ca ei.  

Ce i-a trebuit PSD-ului mascarada asta de care râd toți?

Paradoxurile mele sunt legate de așa-zisa doctrină a PSD care s-a găsit să lupte împotriva abuzurilor din justiție. În afară de câțiva procurori mai zeloși/abuzivi nu cunosc cazuri în care o conspirație de magistrați și ofițeri SRI decid cine se mai pricopsește cu un dosar penal. O altă ciudățenie este că un partid aflat la putere cu un procent de peste 51% face un miting de susținere a propriei guvernări. Chestia asta se întâmpla în regimul comunist și în general se întâmplă în regimurile totalitare. Într-o democrație sănătoasă nu prea există mitinguri organizate de partide, în afara perioadelor electorale.

Peste tot în lume partidele social democrate, apopriate doctrinei socialiste, promovează măsuri sociale, universaliste, neoliberale, dar promovează măsurile anticorupție, văzute ca și un act al justiției populare. La noi e total pe dos. Avem un partid care promovează principii naționaliste, conservatoare și stoparea luptei anticorupție, descrisă ca o luptă împotriva românismului, ca un abuz al procurorilor împotriva unor cetăţeni.

Păi, atunci, PSD poate să se ia de mână cu euroscepticii, cu Partidul lege și Justiție (național-conservator) care conduce Polonia acum. Dar cei din Polonia nu s-au confruntat niciodată cu corupție generalizată ca la noi. Oare despre ce socialism vorbim?

PSD este în acest moment forţa portantă unui curent naționalist-conservator de faţadă, în realitate profund capitalist. Capitalul este concentrat în mâinile unor persoane, destul de puține și alea, de la care unii așteaptă firimiturile. Așadar unde mai există socialism în PSD?

Mai există vreun lider PSD regional sau central care stă la bloc? Fraieri, naivi se găsesc însă, din fericire tot mai puțini.  

Liderii județeni, baronii și alții s-au supus cam în scârbă directivei de partid și au adus ce au putut prin colțurile județelor.

Obediența formală este încă literă de lege pentru niște oameni care nu au găsit momentan înlocuitor lui Dragnea, considerat deja un paranoic care nu mai judecă lucid situația. De ce? Pentru că omul Dragnea nu înțelege nici acum, după doi ani, ce a câștigat și în ce poziție se află. El crede că pentru niște răhățișuri făcute pe timpuri, pentru care este trimis în judecată, poate întoarce legi și coduri penale pe dos, doar pentru a fi scăpat. Şi dacă va reuşi, ce va face în continuare?  Se mai poate guverna un stat prin eliminarea sistemului juridic? Prin eliminarea pedepselor penale? Noţiunea de stat de drept dispare. Practic dispare un stat şi apare o asociaţie mafiotă.

Trebuie să recunosc că Dragnea a fost un om harnic, un organizator din eșalonul 2 care a muncit pentru alții. A muncit pentru Năstase, a muncit pentru Mircea Geoană, pentru Victor Ponta, de ultimul s-a și debarasat. Dosarul ăla cu referendumul l-a prins chiar de fraier. Acum este timpul să lucreze și pentru el, dar o face prost, pentru că mentalitatea de argat nu se transformă în spirit de lider peste noapte.

E, domnul Dragnea nu înțelege multe chestii... în mod clar nu înțelege funcția pe care o ocupă. El, în mod clar, nu ştie care este finalitatea demersului său şi nici consecinţele care decurg de aici.

 

Citit 7392 ori Ultima modificare Luni, 11 Iunie 2018 12:54

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.