Marți, 09 Octombrie 2018 14:00

A picat şi referendumul, rămânem cu scandalul cronic

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Cel mai controversat referendum din istoria României a picat din cauza participării extrem de scăzute, doar 21,1%. Adică din totalul de 18,2 milioane de români aşteptaţi la urne, s-au prezentat 3,8 milioane.  

Românii, cei mai mulţi, au arătat  un total dezinteres faţă de acest demers. Este prima dată în istoria scrutinurilor din România când este înregistrată o prezență atât de scăzută.

Cei din tabăra „anti“, (liberaliştii, susţinătorii LGBT, organizaţii civice) susţin sus şi tare că poporul a dat o palmă clasei politice. Serios? Poporul ăla din micile orașe și de la sate pe care l-au luat la mișto din 2016 că ar fi votat cu PSD-ul? Acu e bun poporul ăla?

De partea cealaltă, avem tabăra perdanţilor, PSD în calitate de organizator şi Biserica Ortodoxă / Biserica Catolică și celelalte culte în calitate de susţinători.  S-a ajuns până la situaţia în care un deputat PSD să declare după încheierea scrutinului că e „supărat pe poporul român“. Jenant.  

Reprezentanţii BOR au dat o declaraţie în care arată că au aflat care este nivelul secularismului în societatea românească, adică pe câți se mai pot baza.

Aderenții tradiționalismului și-au exprimat regretele și credința că de acum va urma iadul pe pământ. 

Liderii PNL s-au luat la ceartă în public imediat după finalul referendumului, deşi nu era vorba de ei.

În fine, fiecare a înţeles altceva decât ceea ce trebuie, din propriile perspective.

Societatea civilă este multi-polarizată pe multe teme şi rar se pot găsi poziţii comune în vreun subiect. În fine, asta e frumuseţea democraţiei şi libertăţii, dacă nu s-ar ajunge atât de repede la jigniri şi radicalisme.

Totuşi, dincolo de boicotul anunţat de unele organizaţii civice, absenteismul general, la nivel de ţară are alte explicaţii, care anunţă semne triste pentru alte cauze importante.

Analiştii, oamenii politici, activiştii civili din marile oraşe omit realitatea aia profundă din restul ţării. Aceea că multora nici nu le pasă de ce se întâmplă cu ţara lor şi că de vreo 15 ani nu au participat în general la niciun scrutin, fie alegeri parlamentare, locale sau europarlamentare.

Când s-a născut atâta vrajbă ?

Brusc, odată cu anunțarea acestui referendum societatea s-a antagonizat între liberaliști /mişcările gay (LGBT) şi conservatori/tradiţionalişti/ultrareligioşi.

Românii şi-au descoperit valenţe homofobe de care nici ei nu ştiau, alţii dimpotrivă, se bat cu pumnul în piept pentru libertatea iubirii de orice fel.

Au reapărut bancurile scabroase cu gay. Au reapărut marotele în spaţiul public cu pericolul adopţiilor de copii de către cuplurile de homosexuali.

Tabăra cealaltă îi pictează în culori rupestre pe tradiţionalişti: „Ne întoarcem în evul mediu şi la arderea pe rug“; „Și arhiereii sunt cam pederaști“; „Ce mai urmează, să-i izoleze în lagăre pe oamenii ăştia?“. Liberaliştii chiar anunţau începutul unui climat al urii şi al vânătorii de vrăjitoare.

Societatea românească este născută din conflict și mahala încă de la mica unire, aia din 1859 și așa trăiește de atunci. Nu contează tema.

Până la urmă ce a fost acest referendum?

Prima supoziție arată că inițiativa acestui referendum a venit ca un pact încheiat între Biserica Ortodoxă și PSD. PSD trebuia să organizeze referendumul dorit de biserică și să-l susțină, iar BOR să susțină candidații partidului social democrat în eparhii la următoarele alegeri europarlamentare și prezidențiale. Poate ar mai fi și alte condiții ale înțelegerii.

După eșecul usturător al referendumului, ambii parteneri au ieșit cam șifonați. Pesediștii au spus că nu se așteptau ca preoțimea să nu poată convinge oamenii de la sate și micile orașe să meargă la vot. Din partea cealaltă BOR acuză PSD de non-combat și de joc la două capete.

De fapt, ambele tabere și-au arătat adevăratele slăbiciuni:

1.BOR nu mai are autoritatea de odinioară la sate. La prima idee se mai adaugă faptul că preoții, spoliați lunar pentru diversele cheltuieli ale marilor ierarhi sau contribuții pentru TV Trinitas, Radio Trinitas, Marea Catedrală, nu s-au mai implicat în munca de convingere.

2.PSD nu a mai răspuns la comenzile marelui lider Liviu Dragnea și baronii județeni au mimat implicarea în această campanie. Până la urmă nu le ieșea nimic, era cam muncă voluntară.

Cum se explică eşecul?

Păi organizaţiile civile şi unele partide precum USR au lăudat boicotul poporului care a înţeles tema şi nu a vrut să avizeze acest demers.

Adevărul este că românii, în majoritate, nu mai sunt implicaţi cam demult în viaţa societăţii. Chiar dacă în general societatea românească este conservatoare şi tradiţionalistă, ignoranţa şi indiferenţa au fost factorii majori pentru acest absenteism. Fiecare s-a retras în reduta propriului cămin şi şi-a văzut de acolo de nevoile zilnice. Ştiu sociologii că televizoarele a peste jumătate de români rulează mai tot timpul pe canale cu muzică şi foarte puţin pe canalele de ştiri? Ştiu analiştii că sunt mulţi români care nu cunosc rolul parlamentului şi nici principii de bază privind separaţia puterilor în stat?  

Este acelaşi nucleu de români care nu a participat nici la alegerile din 2016. Aşa că românii şi-au văzut de grătare, nunţi (e şi sezon de nunţi), botezuri şi mulţi nici nu au ştiut de referendum.

Agora/piaţa publică/cetatea/ comunitatea nu au niciun însemnătate şi valoare pentru cei mai mulţi români. Dresaţi timp de 40 de ani să-şi vadă de treburile lor şi să stea în casă, e cam greu şi după 29 de ani de democraţie originală să-i inviţi pe români să-şi dea cu părerea.

Sigur sunt şi cazurile celor care au boicotat asumat, în cunoştinţă de cauză acest demers, dar sunt foarte puţini.

La fel s-a petrecut şi acum, mai ales că timpul scurt de la anunţarea datei referendumului s-au făcut paşi mărunţi de popularizare a demersului.

Şi întrebarea de pe buletine i-a băgat în ceaţă de alegători.

O întrebare vagă care a fost formulată aşa: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?“. Cum?  Adică nu se găsea o explicaţie clară?

Foarte mulţi au interpretat asta ca o capcană pregătită de partidul de guvernământ şi care putea fi folosită la modificarea oricărui articol de lege.

În fine a fost mult zgomot pentru mai nimic. Nu era România mai morală dacă era validat referendumul şi nici nu a ieşit mai libertină după eşecul demersului. Rămânem aşa cum suntem.

Continuăm acum cu alte proiecte ? Cu autostrada Ploieşti-Braşov, mai mulţi bani către Educaţie, la Sănătate ?!

 

 

 

 

Citit 13893 ori

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.