Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Garda de Mediu Prahova face noi precizări privind incidentul de săptămâna trecută, când două camioane încărcate cu deşeuri suspecte au fost oprite la intrarea în rampa ecologică din Boldeşti Scăeni, controlate şi întoarse către expeditor. În timp ce reprezentanţii societăţii Eco Burn susţin că în camioane se aflau medicamente vechi, care pot fi aruncate şi la rampă, autorităţile spun, într-un răspuns oficial, că încărcătura nu corespundea documentelor de însoţire, iar operatorul incineratorului de la Brazi a fost amendat contravenţional.

Joi, ministrul Mediului, Costel Alexe, a făcut un control la incineratorul de deşeuri periculoase operat de Eco Burn, în interiorul Parcului Industrial Brazi, declarând că a vrut să vadă cum decurg operaţiunile pentru alinierea la măsurile impuse de autorităţi la precedentele controale. Oficialul guvernamental s-a plâns că a găsit deşeuri depozitate pe o suprafaţă foarte mare, în condiţii improprii, mult peste suprafaţa autorizată, de altfel o problemă care a mai fost reclamată şi în trecut în cazul Eco Burn. La scurt timp, două camioane pline de gunoaie au plecat din curtea Eco Burn, unde se face neutralizare de deşeuri toxice, şi au ajuns la rampa din Boldeşti Scăeni, operată de Vitalia, unde se depozitează deşeuri menajere sau alte categorii de deşeuri care nu sunt periculoase. Camioanele au fost oprite la intrarea în rampă şi verificate de inspectorii Gărzii de Mediu Prahova.

După incident, Eco Burn a transmis un punct de vedere oficial în care a precizat că în respectivele vehicule erau deşeuri din medicamente, care, conform legii, nu trebuie neapărat incinerate, putând fi neutralizate şi prin aducerea la rampa municipală. Răspunsul primit din partea autorităţilor, la o solicitare transmisă vineri de Telegrama, în ziua în care s-a aflat de incidentul de la Boldeşti, îi contrazice, însă, pe reprezentanţii Eco Burn. În răspunsul transmis la redacţie, Garda de Mediu Prahova susţine că în cele două camioane, acoperite cu prelate şi ajunse la rampa de la Boldeşti încă de joi după-amiaza, erau deşeuri din mai multe categorii, amestecate. Expeditorul a primit o amendă contravenţională de 20.000 de lei, pentru neconcordanţele din avize.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Eco Burn susţine că-n camioanele oprite la Boldeşti nu erau deşeuri periculoase şi că declaraţiile ministrului au fost denaturate

ANALIZĂ | Incineratorul de la Brazi, ameninţat cu închiderea şi o plângere penală

"Conform documentelor de transport, deşeurile respective au fost încadrate de expeditorul SC Eco Burn SRL Brazi ca fiind «medicamente - cod deşeu 20 01 32». După descărcarea celor două camioane pe amplasamentul depozitului, într-o zonă liberă, în prezenţa reprezentanţilor CNM - CJ Prahova, deşeurile au fost vizualizate constatându-se că acestea erau deşeuri amestecate de tipul: ambalaje metalice de la vopseluri, doze de spray-uri, cubitainere de 1 mc cu inserţie metalică, butoi metalic ce conţinea cuple electrice, bidoane de plastic de 1 litru şi 5 litri, sticle, sulfat de magneziu, vată minerală etc. În concluzie, deşeurile transportate nu corespund cu înscrisurile din forumlarele de încărcare descărcare care au însoţit transporturile. Deşeurile au fost declarate neconforme, au fost izolate şi reîncărcate în mijloacele de transport cu care au venit şi au fost returnate expeditorului", a transmis Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova.

Eco Burn a primit o amendă de 20.000 de lei, pentru nerespectarea unui articol din Hotărârea de Guvern 1061 din 2008, care are următorul conţinut: "Transportul și controlul deșeurilor nepericuloase destinate operațiilor de colectare/stocare temporară/tratare/valorificare/eliminare se efectuează pe baza formularului de încărcare-descărcare deșeuri nepericuloase, completat și semnat de către expeditorul, transportatorul și destinatarul deșeurilor nepericuloase". Practic, ispectorii au considerat că în cele două camioane nu se găseau deşeuri periculoase, iar sancţiunea a fost aplicată pentru că documentele însoţitoare nu au fost completate corect.

   

PLUS Prahova a organizat miercuri seară o conferinţă pentru prezentarea candidatului formaţiunii la Primăria Ploieşti, Răzvan Enescu, descris ca "tânăr antreprenor care a făcut pasul în politică în urmă cu mai puţin de un an" şi "un arhitect care poate să vină cu o privire de ansamblu". În prezenţa câtorva zeci de colegi şi simpatizanţi, acesta şi-a prezentat platforma electorală, concentrată pe zece domenii, care includ reducerea poluării, îmbunătăţirea sistemelor de sănătate şi de educaţie şi a transportului, creşterea competitivităţii economice şi schimbarea opticii în domeniul urbanismului.

La 35 de ani, Enescu este arhitect şi spune că are, din 2014, o carieră în managementul de proiecte şi fondurile structurale, cu investiţii de peste 100 de milioane de lei atrase. În politică, el vine în faţa alegătorilor cu proiecte pe zece categorii, unele pe care într-o formă sau alta le-am mai auzit şi în alte campanii, cum ar fi construirea unui spital municipal cu o secţie mare de pediatrie, altele semnătură personală sau iniţiative inspirate din exemple de succes din alte oraşe româneşti sau din alte ţări europene, precum un centru social văzut în Belgia care reuneşte, ca într-o familie extinsă, mai multe categorii de persoane cu probleme sociale, de la bătrâni cu posibilităţi reduse la tineri recent mutaţi într-un oraş şi femei din familii destrămate. La capitolul sănătate, pe lângă construirea unui spital, candidatul PLUS a propus şi realizarea unei clinici de oncologie, dând exemplul unui obiectiv de acest gen realizat la Iaşi de Compania Naţională de Investiţii. Discuţia despre oncologie vine în contextul unor probleme majore, binecunoscute, pe care Ploieştiul le are în privinţa poluării, un alt domeniu important din platforma prezentată de candidatul PLUS, care promite intensificarea acţiunilor administraţiei locale pentru combaterea poluării, îmbunătăţirea colaborării cu autorităţile de mediu şi a comunicării cu ploieştenii şi realizarea de "cordoane verzi". Tot la capitolul dedicat mediului, Enescu a propus şi implementarea în domeniul salubrităţii a unor modele de succes din alte municipii, dând exemplul sistemelor de colectare a deşeurilor din Cluj-Napoca.

Reprezentantul PLUS a vorbit, în timpul prezentării de miercuri, şi despre creşterea calităţii sistemului de educaţie din Ploieşti şi raportarea lui la nevoile de pe piaţa muncii, propunând realizarea de şcoli şi grădiniţe noi, extinderea celor existente şi modernizarea unităţilor de învăţământ încât să nu mai rămână niciuna fără avize sanitare ori de securitate. Totodată, el a propus şi construirea unei săli polivalente, atât pentru evenimente culturale cât şi pentru evenimente sportive, plus reabilitarea bazelor sportive existente şi atragerea de evenimente naţionale şi internaţionale care să le crească gradul de utilizare, dând exemplul Hipodromului Ploieşti, despre care a spus că nu e folosit la potenţialul maxim.

Un alt domeniu discutat de candidatul PLUS vizează infrastructura rutieră. Pe lângă achiziţia de mijloace de transport în comun, Răzvan Enescu a mai propus realizarea de terminale şi parcări de tip park&ride la periferie, dar şi reconfigurarea de străzi şi intersecţii, indicând o carte care prezintă exemple de bune practici implementate la nivel european şi care a stat la baza unor modernizări de infrastructură şi în România, de exemplu în Oradea. O altă componentă din programul electoral vizează creşterea competitivităţii economice, Enescu explicând că nivelul mediu al salariilor din Ploieşti a rămas în urmă şi că e nevoie de o "relansare serioasă" a investiţiilor publice şi de o regândire a modului în care funcţionează cele două centre de excelenţă în afaceri deschise recent în municipiu.

Ca arhitect, Răzvan Enescu promite în programul său electoral şi un "urbanism de calitate", propunând organizarea unor concursuri de arhitectură pentru obiectivele de investiţii importante şi simplificarea procedurilor birocractice, astfel încât autorizaţiile de construire să fie eliberate în cel mult cinci zile lucrătoare dacă obiectivele propuse generează cel puţin un loc de muncă. Tot aici intră şi regândirea zonelor de promenadă şi agrement: "Avem nevoie să scoatem cetăţenii în stradă, dar nu pentru proteste, ci să înceapă să se reîndrăgostească de Ploieşti. Decoamdată ploieştenii văd Ploieştiul ca pe un oraş dormitor, se duc la muncă şi vin acasă ca să se uite la televizor şi să se culce. Dacă am reconfigura zonele centrale, pieţele publice, spaţiile pietonale, avem unde, cred că ploieştenii ar vedea altfel oraşul. În momentul în care vor sta să bea un ceai, un suc, să se plimbe pur şi simplu pe străzile Ploieştiului se vor reîndrăgosti de Ploieşti". Referitor la sursele de finanţare pentru toate aceste investiţii propuse, Enescu a prezentat o listă de soluţii, care cuprinde, printre altele, fondurile europene, Compania Naţională de Investiţii, Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi parteneriatul public-privat.

Alianţa USR-PLUS nu a prezentat încă un calendar privind alegerea candidaţilor comuni pentru primării, consilii locale şi consilii judeţene. În cazul Ploieştiului, prima competiţie pentru Enescu va fi cu Mihai Poliţeanu, candidatul desemnat de USR. "Nu este o competiţie între mine şi candidatul propus de USR, ci mai degrabă o dezbatere. Eu sunt sigur că voi câştiga, pentru că am o experienţă relevantă. E un proiect de suflet pentru mine, am intrat în această cursă pentru că efectiv iubesc Ploieştiul", a mai declarat Răzvan Enescu.

   

Judecătorii de la Curtea Constituţională a României (CCR) au decis, miercuri, că alegerea senatorului de Prahova Teodor Meleșcanu în funcția de președinte al Senatului s-a făcut în mod neconstituțional.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea şi a constatat că Hotărârea Senatului nr.36/2019 pentru alegerea președintelui Senatului este neconstituţională. Decizia este definitivă și general obligatorie și se comunică Senatului. Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul deciziilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, a explicat instituţia, într-un comunicat de presă transmis astăzi.

CITIŢI ŞI:

Plecaţi din ALDE, Graţiela Gavrilescu şi Teodor Meleşcanu au fost aleşi la conducerea Forţa Naţională

Sesizarea fusese depusă de către 33 de senatori, de la ALDE, PNL, PMP, UDMR şi neafiliați. Aceştia au reclamat că Teodor Meleșcanu a fost ales, pe 10 septembrie, la propunerea PSD, președinte al Senatului deși nu făcea parte în acel moment din grupul parlamentar al PSD, informează Digi24ALDE, partidul din care făcea parte Teodor Meleșcanu, avea propriul candidat pentru aceeași funcție, iar regulamentul de organizare din Senat prevede că fiecare grup poate să susțină un singur candidat, mai explică sursa citată.

   

Membrii PSD Ploieşti au ales, marţi, noua structură de conducere a organizaţiei municipale, cu două zile înainte de alegerile programate pentru conducerea PSD Prahova.

Cristian Ganea, viceprimarul Ploieştiului şi fost candidat al PSD pentru Primărie la alegerile din 2016, a fost reconfirmat la conducerea organizaţiei municipale. El le-a mulţumit colegilor pentru sprijin şi a făcut un apel pentru mobilizarea organizaţiei, înainte de alegerile locale care vor avea loc la mijlocul acestui an. "Multumesc tuturor colegilor din PSD Ploiesti pentru încrederea acordată votându-mă pentru un nou mandat de președinte al organizației municipale! Le mulțumesc prietenilor mei, miniștrii Daniel Suciu, Robert Cazanciuc, Radu Oprea, dar și parlamentarilor de Prahova, Laura Moagher, Rodica Paraschiv, Razvan Ursu si Andrei Nicolae pentru că au fost alaturi de mine la Conferinta de Alegeri a PSD Ploiesti. Am fost onorat să îi am alaturi de mine și pe Bogdan Toader, presedintele PSD Prahova, dar și pe Ludmila Sfârloagă, vicepreședintele CJ Prahova, și Fabioara Ionescu, administratorul public al județului Prahova.
Mulțumesc întregii echipe de la sediul PSD Ploiesti! Felicitări colegilor mei care fac parte din noul Birou Municipal al organizaţiei! Împreună suntem o echipă puternică! Împreună luptăm pentru prosperitatea și demnitatea tuturor ploieștenilor", a scris preşedintele PSD Ploieşti pe Facebook, după conferinţa de alegeri derulată marţi seară.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Alegeri în PSD Prahova şi în filialele din Ploieşti şi Câmpina. Candidaţii unici sunt încrezători

Tot atunci au fost aleşi şi vicepreşedinţii organizaţiei locale. Noutăţile ar fi Raul Petrescu, directorul Regiei Autonome de Servicii Publice, şi consilierul local Gheorghe Andrei. Alături de cei doi, pe lista vicepreşedinţilor PSD Ploieşti mai apar George Botez, Ştefan Dănescu, Rareş Enescu, Nicolae Oprea, Vasile Robescu, Marilena Stanciu şi Robert Vîscan. Deputatul Răzvan Ursu a fost ales secretar al PSD Ploieşti, iar din Biroul organizaţiei vor mai face parte Sofia Cioc, Marcian Cosma, Alin Dănilă, Marius Dinu, Sanda Dragulea, Eduard Focşeneanu, Eugenia Frusinoiu, Ion Ionică, Gabriel Minea, Nicoleta Naforniţă, Constantin Popa, Florina Sorescu, Cristinel Şchiopu, Mircea Tănase, Daniela Denghel şi Valeriu Robescu.

   

Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a lansat o licitaţie pentru achiziţia a peste 300 de tipuri de medicamente. Suma alocată, pentru un viitor acord-cadru, se apropie de 60 de milioane de lei, de patru ori mai mare decât bugetul alocat pentru medicamente în 2019.

Anunţul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice în prima jumătate a lunii. Conform informaţiilor de aici, există 332 de loturi, câte unul pentru fiecare categorie de medicament, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este pe 27 februarie. Spitalul Judeţean a alocat 59.891.812 lei pentru această achiziţie. În SEAP mai este specificat faptul că este vorba despre un acord-cadru, ceea ce înseamnă, automat, că materialele pot fi achiziţionate etapizat, în funcţie de comenzile date de beneficiar, şi nu e obligatoriu să se ajungă la valoarea maximă licitată. De asemenea, deşi în SEAP nu e specificat nimic, e de aşteptat ca acest acord-cadru să se întindă pe mai mulţi ani.

Ultima achiziţie de materiale farmaceutice lansată în SEAP de unitatea medicală s-a încheiat în ianuarie 2019. Atunci au fost scoase la licitaţie 197 de loturi, la o valoare alocată de 38,4 milioane de lei, pentru o perioadă de doi ani, iar în urma selecţiei au fost atribuite 162 de loturi.

În 2019, bugetul aprobat pentru medicamente şi materiale sanitare la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti a fost de aproape 32 de milioane de lei, din care alocarea propriu-zisă pentru medicamente a fost de puţin peste 15 milioane, conform datelor publicate pe site-ul unităţii medicale. Pentru 2020, bugetul necesar pentru medicamente era estimat la 26 de milioane de lei.

   

Primăria Ploieşti anunţă că va lansa din nou o procedură de selecţie pentru găsirea unei firme care să realizeze o expertiză tehnică la noua staţie de epurare a oraşului, necesară pentru reluarea lucrărilor, după ani întregi de blocaje. Suma alocată, după mai multe selecţii încheiate fără succes, ajunge la un milion de lei, după ce, în primă fază, fusese de 80.000 de lei.

Primele discuţii despre necesitatea unei expertize tehnice la noua staţie de epurare a Ploieştiului, încă aflată în construcţie, au apărut în mandatul trecut, când conducerea de la acel moment a Regiei Autonome de Servicii Publice îşi exprimase temerile că unele instalaţii montate aici s-ar fi putut degrada de-a lungul anilor, în perioada în care lucrările au fost sistate din lipsă de fonduri. În prima parte a mandatului actual, municipalitatea a comandat o expertiză, care avea tocmai rolul de a releva ce s-a făcut până în momentul sistării lucrărilor, ce s-a conservat, ce mai trebuie executat şi, în scenariul pesimist, ce lucrări ar trebui refăcute sau ce instalaţii înlocuite. La momentul respectiv, suma alocată de Primăria Ploieşti pentru această procedură a fost de aproximativ 80.000 de lei, puţin peste media alocată în alte cazuri de municipalitate pentru servicii de expertizare. Chiar şi aşa, nicio firmă nu a fost interesată. Procedura de selecţie a tot fost reluată de atunci şi până în prezent, de cel puţin şapte ori, iar preţul estimat a tot crescut, în speranţa atragerii unor doritori.

La ultimul anunţ publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, în decembrie, suma alocată a fost de puţin peste 924.000 de lei. Practic, este o sumă de peste 11 ori şi jumătate mai mare decât cea iniţială. Altfel spus, raportată la valoarea de 80.000 alocată în prima fază, este o creştere de peste 1.000%. Primarul Adrian Dobre a declarat acum pentru "Telegrama" că urmează să fie lansată o nouă procedură, cu o alocare financiară de aproximativ un milion de lei, în speranţa găsirii unei firme interesate de acest contract. "Trebuie să emitem autorizaţia de construire pentru restul rămas de executat. Pentru acest lucru avem nevoie de această expertiză, care să arate clar ce mai trebuie făcut, altfel lucrurile sunt relative. La nivel de construcţii, mare lucru nu mai e de făcut, în principiu mai trebuie realizat doar un depozit. Dar valoarea importantă rămasă neexecutată este la partea de instalaţii", ne-a declarat Adrian Dobre, primarul municipiului Ploieşti.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Lucrările la noua staţie de epurare a Ploieştiului sunt din nou în IMPAS. Primăria şi constructorul nu se înţeleg la bani

"Am solicitat de mai multe ori realizarea acestei expertize tehnice, am şi pierdut numărul licitaţiilor lansate. Pentru că nu s-a prezentat niciun ofertant, am tot crescut suma alocată", a mai explicat primarul.

De ce nu vine nimeni la aceste licitaţii? Unii oameni care urmăresc domeniul spun că numărul firmelor româneşti specializate în astfel de instalaţii este relativ mic. Mai departe, ei speculează că lipsa de interes pleacă de la miza foarte mare. Practic, expertul contractat de municipalitate ar trebui să spună nu numai ce s-a făcut şi ce nu la noua staţie, ci şi cine ar fi de vină pentru eventualele lucrări de refăcut, expunându-se, automat, şi unor eventuale contestaţii, în contextul în care noua staţie de epurare a Ploieştiului a generat până acum cel puţin două litigii majore, între constructor şi municipalitate, respectiv între administraţia locală şi Ministerul Dezvoltării.

CITIŢI ŞI:

Ploieştiul a scăpat de penalităţi la epurare. RASP a câştigat procesul cu Apele Române

Aşteptată de câţiva ani, expertiza ar trebui să lămurească şi valoarea investiţiei necesare pentru finalizarea staţiei de epurare. Primăria şi firma executantă au încercat să facă o comisie mixtă de inventariere şi să ajungă la un numitor comun, însă nu s-au înţeles la bani. Potrivit unei daclaraţii date de directorul Regiei de Servicii Publice, Raul Petrescu, la finalul anului trecut, municipalitatea estimase că ar mai fi nevoie de circa 4,5 milioane de euro pentru a duce proiectul la capăt, iar constructorul susţinea că necesarul ar fi de aproximativ 11 milioane de euro.

   

Organele de conducere ale PSD Ploieşti şi PSD Câmpina urmează să fie realese, în această săptămână, după expirarea vechilor mandate. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în organizaţia judeţeană, care încheie, joi, seria alegerilor interne. Fără contracandidaţi, actualii preşedinţi ai PSD Prahova şi PSD Ploieşti vorbesc despre schimbări în birourile politice şi despre nevoia de a începe cât mai rapid pregătirile pentru alegerile locale din acest an.

La PSD Ploieşti, conferinţa pentru alegerea noului for de conducere este programată în această seară. Pentru funcţia de preşedinte s-a înscris în competiţiainternă un singur candidat, viceprimarul Cristian Ganea, cel care, de altfel, a condus şi până acum organizaţia municipală. În schimb, la nivelul vicepreşedinţilor vor apărea unele nume noi, au anunţat reprezentanţii formaţiunii.

"Voi candida alături de un Birou Politic Local în care vor exista anumite schimbări.  În cazul în care voi fi reconfirmat în funcția de președinte al PSD Ploiești, atât eu cât și colegii cu care voi face echipă avem ca obiectiv să câștigăm alegerile locale, indiferent de numele candidatului Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al Ploieștiului”, a afirmat Cristian Ganea.

Bogdan Toader: "Voi candida alături de o echipă nouă"

Alegerile interne pentru conducerea PSD Prahova vor avea loc joi. Preşedintele organizaţiei şi al Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, candidează pentru reconfirmarea în funcţie şi spune că noua echipă va trebui să se apuce imediat de lucru pentru pregătirea alegerilor pentru funcţiile de primari, consilieri locali, consilieri judeţeni şi cea de preşedinte al CJ.

"Vor exista modificări în Biroul Politic Județean. Voi candida alături de o echipă nouă. Suntem încrezători în șansele noastre la alegerile locale din vară, astfel că, imediat după ce va fi validat noul Birou Politic Județean, vom intra în precampanie. Ne-am propus ca până pe 15 februarie să finalizăm lista candidaților la alegerile locale", a declarat Bogdan Toader.

   

Primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, şi-a programat marţi o discuţie cu oficialii din Ministerul Fondurilor Europene, cu privire la posibilitatea de includere a unor noi proiecte de modernizare a sistemelor de termoficare în lista celor finanţabile prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Edilul susţine că în puţine dintre cele şapte municipii alese iniţial au evoluat demersurile şi speră că va exista o redistribuire a sumelor disponibile, ceea ce ar crea şansele unei investiţii de zeci de milioane de euro în reţeaua primară de distribuţie a agentului termic din Ploieşti.

Autorităţile ploieştene puseseră ochii pe această oportunitate de finanţare încă de anul trecut, când se discuta despre expirarea vechiului contract de operare a sistemului şi despre viitorul termoficării din municipiu. În momentul de faţă, doar şapte localităţi au fost incluse pe lista de finanţare din cadrul POIM, însă în şi mai puţine dintre acestea au început efectiv lucrările. Pentru că unele primării au întârzieri mari, autorităţile care iniţial au ratat finanţarea cer acum redistribuirea fondurilor. "Aşteptăm în cadrul POIM un ghid nou cu privire la reţelele de termoficare, pentru localităţile care nu au fost prinse în prima sesiune. Pentru că sunt mai multe localităţi în impas, sunt două variante, fie banii se dau către alte axe, fie se face o nouă depunere de proiecte şi se redistribuie sumele", ne-a declarat, marţi, primarul municipiului Ploieşti, Adrian Dobre, înainte de plecare către Ministerul Fondurilor Europene.

Edilul susţine că, în scenariul optimist în care va exista posibilitatea atragerii unei finanţări europene consistente, Ploieştiul ar urma să utilizeze banii pentru modernizarea reţelei primare de distribuţie a agentului termic, acolo unde sunt cele mai mari pierderi. Totuşi, chiar şi în acest scenariu, tot rămân multe aspecte de lămurit, mai ales că în prezent sistemul de termoficare a municipiului, unul învechit, e împărţit între doi proprietari, centrala termică de la Brazi şi cea mai mare parte din reţeaua primară aparţinând Consiliului Judeţean Prahova, care deja a început demersuri pentru a ieşi din acest parteneriat.

"În primul ghid au fost eligibile la finanţare investiţiile în reţelele primare şi în cele secundare. Condiţia e să obţii un anumit nivel de eficienţă, care în cazul Ploieştiului s-ar putea obţine numai pentru cea primară. Oricum aici era cea mai mare nevoie de investiţii", a completat primarul Dobre.

   

Într-un punct de vedere oficial transmis în această săptămână, conducerea Eco Burn, societatea care deţine incineratorul de deşeuri periculoase de la Brazi, susţine că face demersuri pentru reducerea cantităţilor de gunoaie depozitate în incintă, conform măsurilor impuse de Garda de Mediu, şi că încărcătura din cele două camioane oprite la rampa din Boldeşti - motiv de scandal la nivel naţional săptămâna trecută - nu era una toxică. Reprezentanţii companiei prahovene mai susţin şi că declaraţiile date de ministrul Mediului, Costel Alexe, au fost "denaturate" de Digi24 şi preluate ca atare de alte redacţii.

Reprezentanţii societăţii de neutralizare a deşeurilor au insistat şi pe câteva clipuri video difuzate de aceeaşi televiziune de ştiri, reclamând că acestea au o vechime de peste patru ani. Ele au fost preluate de pe pagina de Facebook "PopeştiBrazi", iar reprezentanţii Eco Burn anunţă că au depus o plângere penală pe numele unui consilier local din comună, pe care îl bănuiesc că se află în spatele respectivelor filmări.

"Ca urmare a controlului ce a avut loc la sfârşitul anului 2019, în urma căruia nu au fost identificate neregularităţi, de natura celor indicate în articolul indicat, ni s-a trasat ca măsură să procedăm la eliminarea deşeurilor identificate în zona de depozitare special amenajată aflată lângă clădirea incineratorului. Termenul pentru îndeplinirea acestei măsuri se împlineşte la jumătatea lunii februarie 2020, astfel că încă din luna decembrie 2019 subscrisa a luat măsurile pentru ducerea la îndeplinire a măsurii transmise şi este în plin proces de punere în aplicare şi executare a acestor măsuri. Ministrul Mediului nu a făcut altceva decât sa constate că subscrisa este în plin proces de ducere la îndeplinire a măsurilor anterior menţionate, respectiv de eliminare a deşeurilor aflate în zona de depozitare. De asemenea, o dovadă a denaturării informaţiilor prezentate în mediul oniine îlreprezintă şi faptul că acestea sunt însoţite de imagini având ca sursă terţe persoane (Iuliu Andrei Dan), vechi de mai bine de 4 ani de zile, iar nu imagini de la momentul vizitei (întrucât la momentul vizitei nu au putut fi identificate astfel de imagini/ filmări). Menţionăm că împotriva acestuia din urmă (Iuliu Andrei Dan) a fost formulată deja plângere penală de subscrisa tocmai ca urmaie a acţiunilor defăimătoare pe care le întreprinde şi a informaţiilor nereale pe care le publică în spaţiul public", a transmis Eco Burn SRL.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO - Ministrul Mediului a sesizat Parchetul după un control neanunțat la Brazi

ANALIZĂ | Incineratorul de la Brazi, ameninţat cu închiderea şi o plângere penală

Reprezentanţii companiei îi acuză pe jurnaliştii Digi24 că ar fi scos din context declaraţiile date de ministrul Mediului, cu toate că oficialul guvernamental a avut, în zilele celor două controale, şi postări publice pe pagina sa de Facebook, în care a criticat societatea prahoveană. "Managementul acestor deșeuri este unul defectuos la incineratorul de la Brazi. Cantitatea de deșeuri medicale care intră pe platformă și ar trebui incinerată este cu mult mai mare decât poate duce acest incinerator, fapt ce atrage o serie de alte anomalii de funcționare și abateri de la lege: depozitare neconformă, incapacitatea de a construi o platformă betonată, etc.", afirmase, explicit, Costel Alexe, într-un mesaj în care mai susţinea şi că "incineratorul de la Brazi nu este la prima abatere, încercând și în trecut să introducă deșeuri neconforme în groapa de deșeuri municipale, deșeuri care în mod legal trebuiau incinerate".

Referitor la situaţia apărută la staţia de deşeuri municipale din Boldeşti Scăeni, unde au fost oprite două camioane cu deşeuri venite de la incinerator, reprezentanţii Eco Burn mai spun că încărcătura nu era toxică şi că respectivele deşeuri din interior puteau fi depozitate aici conform prevederilor legale. "În ceea ce priveşte camioanele controlate în data de 17.01.2020 la Boldeşti Scăieni, acestea transportau deşeuri de medicamente (cod deşeu 20 01 32, conform HG 856/2002), deşeuri care, în conformitate cu dispoziţiile legale, se pot eliminina şi prin depozitare la groapa de gunoi. Deşi în spaţiul public nu se face distincţie între deşeuri de medicamente şi deşeuri medicale, legislaţia încadrează aceste deşeuri în categorii diferite, supunându-le unor tratamente diferite. Prin intermediul controlului efectuat, reprezentanţii Gărzii de Mediu au dorit să se asigure cu privire la conţinutul încărcăturii, deşi nu existau suspiciuni cu privire la acesta, documentele însoţitoare făcând dovada trasabilităţii şi a conţinutului", se mai arată în comunicatul transmis de Eco Burn SRL.

   

Nu trece săptămână fără să apară noi suspiciuni de îmbolnăviri de pestă porcină africană, în Prahova. Analizele de laborator comandate în ultimele zile au confirmat prezenţa virusului la 11 porci mistreţi, găsiţi pe trei fonduri de vânătoare din judeţ. Autorităţile prahovene s-au reunit luni într-o şedinţă extraordinară, în care au discutat despre măsurile necesare, în speranţa de a limita răspândirea bolii.

Membrii Centrului Local de Combatere a Bolilor Prahova au fost convocaţi de prefectul judeţului, luni, pentru a lua act și a aproba noi programe de măsuri privind combaterea pestei porcine africane, după ce atât DSVSA Prahova cât și IDSA București au confirmat existența de noi cazuri, informează Prefectura, într-un mesaj transmis astăzi.

Cele 11 cazuri noi au apărut zilele trecute, pe trei fonduri de vânătoare. Este vorba despre 9 porci morţi, găsiţi pe fondul de vânătoare 42 Malu Roșu, un caz de pestă porcină africană la mistreț confirmat pe fondul de vânătoare 36 Cosmina şi încă unul , tot la mistreț, pe fondul de vânătoare 13 Negoiești, a mai anunţat Prefectura Prahova.

   

Pagina 1 din 410