Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahovaa analizat, vineri, situaţia privind focarea de pestă porcină şi măsurile de combatere a răspândirii acestei boli, autorităţile judeţene anunţând că se menţin măsurile şi interdicţiile dispuse anul trecut.

Discuţiile vin în contextul în care, la nivel naţional, au apărut noi focare. Deşi Prahova este ferită, sunt probleme în judeţele învecinate.

"La finalul ședinței, domnul Mihai Terecoasă, directorul DSVSA Prahova, a prezentat încă o dată măsurile de prevenire a extinderii focarelor de pestă porcină africană și în județul Prahova, în contextul în care, la nivel național, au apărut noi focare ale bolii, unele chiar în județul vecin, Ilfov. În continuare se mențin măsurile stabilite anul trecut: informarea populației, instituirea de filtre mobile la limita cu județul Ilfov, stabilirea locurilor de unde se pot cumpăra porci vii, sarcini pentru administratorii drumurilor și pentru Garda forestieră care trebuie să monitorizeze fondurile cinegetice împreună cu gestionarii acestora", a transmis astăzi Prefectura Prahova, într-un comunicat de presă despre şedinţa CJSU.

CITIŢI ŞI:

Pesta Porcină Africană încă prezentă în 108 localități din țară. Valoarea despăgubirilor acordate a depășit 251,8 milioane lei

Pagube uriaşe produse de inundaţii! Autorităţile din Prahova cer 141 de milioane de lei de la Guvern pentru reparaţii

În aceeaşi şedinţă, CJSU a luat mai multe decizii cu privire la situaţia din localităţile prahovene afectate de calamităţile de la finalul lunii mai şi începutul lui iunie.

   

Convocat vineri, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a solicitat o nouă alocare de fonduri din partea Guvernului pentru lucrări de reparaţii la infrastructura rutieră în urma calamităţilor naturale de la finalul lunii mai şi începutul acestei luni. Nota de plată, în urma pagubelor produse de inundaţii şi alunecări de teren, sare de 141 de milioane de lei.

Proiectul aprobat astăzi vizează deblocarea unei sume de 77 de milioane, el venind după ce, săptămâna trecută, autorităţile solicitaseră mai bine de 64 de milioane. El vine după ce, între timp, comisiile de specialitate au mai finalizat evalurările făcute pe teren, în localităţile afectate. Astfel, lista din această săptămână, venită în plus faţă de cea de săptămâna trecută, cuprinde 22 de primării şi Consiliul Judeţean, potrivit unui anunţ transmis de Prefectura Prahova. "Doamna prefect Mădălina Lupea a convocat astăzi, în ședință extraordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova. În cadrul întâlnirii, membrii CJSU au aprobat întocmirea unui nou proiect de hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din fondul de intervenție la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2019, pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova în perioada mai-iunie. În acest proiect au fost prinse 22 de localități și Consiliul Județean Prahova, cu mai multe lucrări de reparații, consolidări și refaceri în infrastructura afectată de fenomene meteo și hidro periculoase. Valoarea totală a sumelor ce se alocă pentru înlăturarea efectelor calamităților naturale produse în județul Prahova în perioada 31 mai-12 iunie 2019 este de peste 77 de milioane de lei", a transmis astăzi Prefectura Prahova.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Autorităţile din Prahova cer peste 64 de milioane de lei pentru reparaţii la drumuri şi poduri în urma calamităţilor de vineri

VIDEO | Aproape 200 de familii din Prahova primesc ajutoare de urgenţă în urma calamităţilor

Cele 22 de localități prinse în acest proiect de hotărâre de guvern sunt: Aluniș, Ariceștii Zeletin, Bertea, Breaza, Câmpina, Cerașu, Gornet, Iordăcheanu, Poiana Câmpina, Posești, Provița de Sus, Sinaia, Scorțeni, Starchiojd, Șoimari, Șotriile, Ștefești, Teișani, Telega, Vadu Săpat, Valea Doftanei și Salcia, a mai anunţat instituţia.

CITIŢI ŞI:

VIDEO | Încă două familii din Sângeru care au avut casele afectate de viitură vor primi containere modulare

Afectată de viitură, casa unei familii din Sângeru a fost lovită şi de o rachetă antigrindină

"Calamitățile naturale au afectat drumuri comunale, poduri și podețe, bazine de alimentare cu apă, apărări de mal ale unor cursuri de apă etc. Pe ordinea de zi au mai fost și alte două puncte: acordarea unor ajutoare de urgneță pentru sprijinirea familiilor afectate de inundații în cursul anului 2019 și avizarea propunerii privind includerea construcțiilor cu destinația de locuință multietajată încadrată prin raport de expertiză tehnică în clasa 1 de risc seismic pentru anul 2020, în programul de acțiuni privind proiectarea și execuția lucrărilor de intervenție pentru reducerea risculului seismic, fundamentate de Consiliul Județean Prahova", a mai transmis Prefectura.

   

A început festivalul interetnic organizat în centrul municipiului Ploieşti de reprezentanţii comunităţii turce din România. De vineri până duminică, ploieştenii au ocazia să ia contact cu o parte din tradiţiile, dansurile şi gustările specifice acestei zone a Europei.

Organizatorii au adus mai multe standuri cu produse de artizanat, dulciuri şi mâncăruri tradiţionale turceşti. Faţă de ediţiile anterioare derulate în Ploieşti, anul acesta avem în plus un stand de produse de artizanat lucrate manual, unul cu numeroase sortimente de şerbet turcesc şi unul cu pide, un preparat gastronomic cu specific oriental mai puţin cunoscut pe la noi.

Sunt surprize şi în privinţa spectacolelor care vor avea loc în centrul Ploieştiului, principala noutate din 2019 fiind aducerea unei fanfare otomane. Spectacolele vor avea loc în toate cele trei zile de festival, cu începere de la orele 13.00, 16.00 şi 19.00 şi vor dura câte 75 de minute, au mai anunţat organizatorii.

Festivalul se desfăşoară în centrul municipiului Ploieşti, în parcarea dintre Palatul Culturii şi Parcul Toma Socolescu.

CITIŢI ŞI:

Festival mediteranean în Ploieşti. În lipsă de bani pentru evenimente publice, Primăria încearcă să aducă festivaluri "de-a gata"

   

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova a organizat vineri o şedinţă de lucru cu privire la situaţia salubrităţii din cele 36 de localităţi deservite de firma Rosal, în contextul în care cel puţin doi primari solicită rezilierea contractului. Cu această ocazie, reprezentanţii operatorului au argumentat că, de la semnarea acordului şi până acum, au apărut modificări substanţiale, cu privire la cheltuieli, care au crescut, dar şi la veniturile prognozate, mai mici în realitate decât în fundamentarea de tarif. Aceştia au mai spus că doresc să activeze în continuare în judeţ şi că au adus oameni din Bucureşti pentru o mai bună coordonare a activităţii, promiţând totodată că activitatea ar fi la un standard mult mai ridicat dacă tariful ar fi ajustat. Explicaţiile nu i-au convins pe unii dintre primari, care au reclamat că firma de salubritate trebuie să ia măsuri pentru a-şi creşte numărul de contracte şi gradul de încasare înainte să ceară o nouă majorare de tarife.

"Ne confuntăm cu o chestiune simplă, aşa cum şi dumneavoastră administraţi bugete, şi noi administrăm un buget. La momentul în care am intrat în acest contract ne-am făcut socotelile pornind de la nişte date prezentate, dar pe parcurs au apărut elemente care au schimbat aceste date. Am avut în caietul de sarcini un număr de persoane, 436.000, în realitate au fost vreo 255.000. Făcând o analogie, este ca şi cum faci o nuntă, comanzi 100 de meniuri şi se aşează la masă 60 de persoane. Este o chestiune obiectivă, care a generat nişte costuri. Uitaţi-vă un pic pe fundamentarea de tarif, aveam profitul estimat 4,95%, dacă lucrurile mergeau pe veniturile pe care le-am preconizat. Am realizat pe 2017 o pierdere de 9 milioane, costuri suportate de societatea de la Bucureşti din veniturile de pe alte contracte. Anul trecut, pierderea a fost tot de 9 milioane, iar după majorare am avut o pierdere de 3 milioane. A venit taxa AFM, la care nu m-am gândit când am fundamentat tarifele, sunt încă 5,7 milioane de lei care trebuie plătite din cash flow-ul societăţii. Toate lucrurile acestea ne-au dus într-o situaţie extrem de delicată. Dacă se dovedeşte că pe ansamblu, în societate, am o problemă financiară gravă generată de Ploieşti, sigur că o să iau nişte măsuri, n-o să stau aşa de dragul de a fi prins într-un contract, dar, pe de altă parte, nu vreau să pierd Prahova. Eu, ca operator, vreau să fac acest serviciu, să-l aduc la cotele pe care toată lumea să le considere acceptabile şi de acolo să-l îmbunătăţesc", a afirmat Gabriel Găman, membru în Consiliul de Administraţie al Rosal.

Explicaţiile nu i-au convins pe toţi primarii. Adrian Dobre, edilul din Ploieşti, a amintit că acum câteva luni a fost aprobată o majorare de tarife, iar operatorul promisese la acel moment că lucrurile se vor îmbunătăţi, pentru ca acum să argumenteze în continuare că tariful nu reflectă realitatea.

Vedeţi în articolul recomandat mai jos cum au decurs discuţiile din şedinţa de azi, care e procedura necesară pentru rezilierea contractului şi ce paşi ar urma în eventualitatea în care s-ar lua această decizie!

VIDEO | Discuţii pentru rezilierea contractului cu Rosal. Vezi ce reclamă primarii şi ce paşi urmează!

(Foto: rosal.ro)

   

Primarii din cele 36 de localităţi din Prahova deservite de firma Rosal discută despre rezilierea contractului de salubritate. În timp ce reprezentanţii operatorului argumentează că au apărut modificări substanţiale după semnarea contractului, inclusiv în privinţa populaţiei, modificări care au generat costuri suplimentare, mai mulţi primari reclamă că firma care colectează deşeurile a avut sincope dese şi depăşiri ale graficelor de lucru. Şedinţa derulată astăzi în Palatul Administrativ pe această temă s-a încheiat cu acuze pe un ton ridicat, dar şi cu promisiunea că o decizie oficială în această privinţă urmează să fie luată, prin vot, cel mai probabil la finalul acestei luni.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova a organizat astăzi o şedinţă de lucru, la care au luat parte reprezentanţii localităţilor din sectorul deservit de Rosal, dar şi cei ai operatorului de salubritate. Şedinţa vine după ce, la începutul săptămânii, primarii din Ploieşti şi Blejoi solicitaseră rezilierea contractului, contract care a fost încheiat de ADI, în numele primăriilor, după o licitaţie finalizată în urmă cu aproximativ doi ani şi jumătate. Cei doi primari au fost şi astăzi cei mai vocali, reclamând numeroase abateri ale operatorului de la programul de ridicare a deşeurilor. Adrian Dumitru, edilul din Blejoi, i-a întrebat pe reprezentanţii societăţii de ce insistă să continue activitatea, deşi se declară nemulţumiţi de contract. La rândul său, Adrian Dobre, primarul Ploieştiului, a amintit că în februarie a fost aprobată o majorare substanţială a tarifelor, cel din mediul urban ajungând la o valoarea aproape dublă, însă, cu toate acestea, sincopele au continuat. Pe un ton ridicat, el a reclamat că "activitatea de salubritate este execrabilă".

Când se votează?

Şedinţa de astăzi a fost mai degrabă una tehnică, astfel încât reprezentanţii localităţilor din acest sector din Prahova deservit de Rosal să discute în detaliu problemele semnalate, dar să asculte şi punctul de vedere al operatorului. Mai departe, procedural, s-a convenit ca Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, cea care gestionează contractele din judeţ pentru ridicarea, transportul şi depozitarea deşeurilor, să transmită către primăriile implicate un raport detaliat privind activitatea firmei de curăţenie, dar şi unul privind notificările transmise de-a lungul timpului. După ce vor avea aceste hârtii, autorităţile locale urmează să convoace şedinţe ale consiilor locale, care să mandateze primarii pentru a vota, în sensul rezilierii sau menţinerii acordului. O şedinţă de AGA în care să se supună acest lucru la vot ar urma să aibă loc undeva la finalul lunii, au mai convenit astăzi autorităţile.

Ce paşi ar urma?

Conducerea ADI a prezentat un scenariu pornind de la ipoteza unei eventuale rezilieri de contract, explicând că, în această variantă, operatorul actual ar mai fi nevoit să lucreze timp de 90 de zile. În acest aşa-zis interval de predare-primire, asociaţia va organiza o negociere directă, pentru contractarea unui nou operator, care să presteze serviciul până la finalizarea unei noi licitaţii. Având în vedere că acest contract va fi pe perioadă determinată, conducerea ADI a explicat că acest nou operator nu va avea nici timpul şi nici capacitatea să intre în contract cu populaţia şi cu agenţii economici, aşa că se va merge pe varianta ca primăriile să plătească lunar către operator tarifele de salubritate şi să recupereze ulterior banii de la contribuabili, prin instituirea unei taxe. Această ipoteză i-a făcut reticenţi pe mulţi primari, care s-au plâns, pe baza unior experienţe mai vechi, că va fi foarte greu să colecteze această nouă taxă propusă şi că, în realitate, această situaţie nu va face decât să încarce şi mai tare bugetele locale.

Vedeţi mai jos VIDEO cu explicaţiile oferite de conducerea ADI şi a Consiliului Judeţean!

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Cum explică reprezentanţii Rosal problemele cu ridicarea gunoaielor reclamate de primarii din Prahova

Primarul din Blejoi, Adrian Dumitru, a spus că a primit foarte multe sesizări din partea localnicilor, care au reclamat că operatorul nu a venit să ridice la timp gunoaiele. "Dacă vedeţi că e o problemă de ce nu renunţaţi, de ce să ne şicanăm reciproc? De ce aibă cetăţenii de suferit? Eu nu înţeleg de ce mai staţi. Dacă vii şi spui «e greu, nu facem faţă, nu ne ajung banii, tariful e mic», de ce să contiuăm? Spunem stop, facem alt contract, în alte condiţii, ne-am mai deşteptat şi noi, toate lucrurile sunt perfectibile, nu există un model pe care să-l iau să-l aplic, pentru că sunt nişte specificaţii", le-a reproşat primarul reprezentanţilor Rosal prezenţi în şedinţă. El a avertizat că, dacă activitatea va continua în modul actual, va face "tot posibilul ca această firmă să nu participe la licitaţia din 2022", când ar urma să expire actualul contract, presupunând că nu s-ar lua până atunci o decizie privind rezilierea.

La rândul său, primarul Ploieştiului, Adrian Dobre, s-a răstit la reprezentanţii firmei de salubritate, care propuseseră "un tarif corect", amintindu-le că tarifele au fost majorate acum câteva luni, dar şi că operatorul lucrează în Ploieşti din 2010 şi cunoştea bine situaţia din oraş înainte de a veni la licitaţia organizată de ADI: "Uitaţi-vă în ograda proprie, vedeţi ce disfuncţionalităţi aveţi, nu veniţi că d-astea că «staţi aşa, că ne-am dat seama...». Când aţi licitat unde aţi fost? În momentul în care noi suntem sub asediul gunoaielor, dumneavoastră veniţi să ne faceţi grafice şi cash flow?".

   

Un bărbat din comuna prahoveană Dumbrava a făcut o descoperire şocantă, în timp ce săpa în curte pentru a-şi face o fosă septică. Omul a dat peste oseminte umane, vechi de câteva decenii potrivit primelor estimări. El a chemat imediat Poliţia. N-ar fi exclus să fie vorba despr eo groapă comună, din al Doilea Război Mondial, arată primele indicii.

La faţa locului au ajuns poliţiştii de la criminalistică, dar şi specialişti de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie şi de la Direcţia pentru Cultură.

Osemintele descoperite de prahoveanul din Dumbrava au fost trimise la Institutul de Medicină Legală, care va stabili vechimea lor cu exactitate. Conform IPJ Prahova, din primele cercetări se pare că ele ar avea o vechime de peste 50 de ani.

Specialiştii iau în calcul şi varianta ca în zona respectivă să fie vorba despre o groapă comună în care au fost îngropați mai mulți bărbați și femei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

   

Rămasă cu un buget aproape inexistent pentru organizarea de spectacole în aer liber, Primăria Ploieşti încearcă să aducă în municipiu festivaluri organizate de alţii, la care contribuţia municipalităţii să ţină doar de asigurarea terenului şi de pe urma cărora, dacă se poate, instituţia să şi încaseze nişte taxe şi chirii. Primul eveniment de acest gen a avut loc săptămâna trecută, un festival de mâncare stradală, de mâine debutează un festival interetnic, iar în luna iulie Ploieştiul ar putea să găzduiască un festival gastronomic cu specific mediteranean.

În primul weekend din iunie, municipiul a găzduit un festival de street food, care a adus în conturile municipalităţii o sumă consistentă, de ordinul câtorva mii de euro, din chirii şi taxe. La finalul acestei săptămâni urmează un eveniment similar. Este vorba despre festivalul interetnic organizat de comunitatea turcă. Ediţia din acest an, la fel ca şi precedentele, se va derula în zona centrală, în parcarea dintre Palatul Culturii şi Parcul Toma Socolescu. Festivalul începe vineri dimineaţă şi ţine până duminică.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primăria nu mai are bani de spectacole. Adio Zilele Ploieştiului, festival medieval şi concerte de sărbători şi 1 iunie!

MAGIE, FEERIE și POVEȘTI - Festivalul anual de 1 Iunie, redus la o zi și mutat în Parcul Municipal Vest, pe fondul bugetului de criză al Ploieștiului

Pentru iulie, având în vedere că nu mai are bani pentru a treia ediţia de festival medieval, autorităţile încearcă să aducă la Ploieşti un nou festival de mâncare stradală, de data aceasta cu specific mediteranean. Reprezentanţii Primăriei sunt în discuţii cu organizatorii, iar solicitările acestora urmează să fie analizate în comisiile de specialitate ale Consiliului Local.

   

Transport Călători Express anunţă că va modifica mai multe trasee de transport în comun din Ploieşti în această vară, anticipând o scădere considerabilă a numărului de călători odată cu începerea vacanţei elevilor şi studenţilor.

"Începând cu data de 18.06.2019, pe perioada vacanţei elevilor, nu se mai execută prelungirile din Gara de Sud până în staţia Bar. Rudului la cursele traseului 444/444b. Astfel, toate cursele traseului 444 cu plecare din staţia  Rafinorilor au capăt de linie în Gara de Sud", a anunţat astăzi TCE Ploieşti.

CITIŢI ŞI:

TCE Ploieşti renunţă la două trasee de autobuz pe durata vacanţei de vară

O măsură similară a fost luată şi pentru traseele 2b şi 32b.

   

Operatorul de transport public din Ploieşti anunţă că va renunţa la două trasee de autobuz, în perioada vacanţei de vară.

Măsura a fost luată pentru că aceste trasee, care leagă zona de sud a Ploieştiului de centru, respectiv vest, erau gândite în special pentru studenţi şi elevi, conducerea firmei de transport considerând că nu se mai justifică menţinerea lor în perioada de vacanţă, mai ales că există şi alternative. Astfel, începând din data de 18 iunie, TCE suspendă cursele pe traseele 2 barat şi 32 barat.

În primul caz, cursele se vor face doar între Gara de Vest şi Gara de Sud, practic pe traseul 2 obişnuit. De la Gara de Sud spre zona Hipodromului, călătorii pot circula cu traseele 1, 30, 32 sau 401, a transmis astăzi TCE, într-un comunicat de presă.

De asemenea, începând tot din 18 iunie, cele şase curse zilnice ale traseului 32b nu se vor mai asigura, iar traseul 32 va funcţiona după programul de vacanţă, cu plecări de la Halele Centrale la orele 5.45, 6.35, 7.55, 9.10, 10.20, 11.25, 12.30, 13.45, 15.10, 16.15, 17.30, 18.35, 19.40, 21.10, 22.32 şi 23.35, respectiv de la Protan la orele 6.10, 6.35, 7.05, 8.30, 9.40, 10.50, 11.55, 13.00, 14.15, 15.40, 16.45, 18.00, 19.05, 20.00, 21.40 şi 23.00, a mai anunţat TCE Ploieşti.

   

Nemulţumiţi de ritmul de lucru al operatorului de salubritate, primarii din Blejoi şi Ploieşti au solicitat, în această săptămână, rezilierea contractului cu Rosal, încheiat prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Parteneriat pentru Managementul Deşeurilor Prahova. O nouă discuţie pe această temă urmează să aibă loc vineri.

Anunţul a fost făcut în şedinţa de marţi a ADI. Conform master-planului judeţean de gestionare a deşeurilor, activităţile de ridicare, transport şi depozitare a gunoaielor din judeţ nu mai sunt gestionate de către primării, ci de ADI, în numele autorităţilor locale. Această structură a organizat licitaţii pentru mai multe sectoare, iar zona care include municipiul Ploieşti şi alte aproximativ 30 de localităţi a fost câştigată de Rosal. În ultimele luni, însă, activitatea operatorului a fost contestată de cetăţenii din aceste localităţi, care au reclamat că nu s-au respectat graficele de colectare.

Dacă Primăria Ploieşti a trimis de câteva luni bune solicitări de reziliere, marţi, la ultima şedinţă a ADI, şi primarul din Blejoi, Adrian Dumitru, a declarat că este nemulţumit de activitatea Rosal şi că solicită rezilierea. Primarii din sectorul deservit de Rosal urmează să se strângă din nou, vineri, într-o şedinţă a ADI în care va fi dezbătut acest subiect.

Prezenţi la discuţiile de marţi, reprezentanţii firmei de salubritate au motivat că blocajele apărute de-a lungul timpului au fost cauzate de operatorul rampei de deşeuri, care în mai multe perioade au restricţionat accesul maşinilor de la Rosal. În susţinerea lor, ei au mai argumentat şi că în unele localităţi fac mai multe treceri decât era prevăzut în contract, spunând că sunt situaţii în care colectează gunoiul şi de trei ori pe săptămână, deşi contractul îi obliga să vină o singură dată, ceea ce le-ar aduce şi costuri suplimentare, neacoperite de tariful rezultat în urma licitaţiei.

   

Pagina 1 din 369