Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

După ce a adus 10 bucăţi în 2018, Primăria Ploieşti urmează să primească zilele acestea 8 autobuze noi, iar în 2020 plănuieşte să mai cumpere încă 12, dintr-un total de 50 de mijloace de transport în comun incluse într-un acord-cadru semnat anul trecut.

Sursa de finanţare, pentru cele opt autobuze care vor sosi la mijlocul lunii decembrie, este asigurată din împrumutul bancar luat de municipalitate de la EximBank acum câţiva ani, după ce în toamnă a fost modificată lista obiectivelor finanţabile din acest credit, aici fiind trecută, conform deciziei Consiliului Local, o sumă de aproape 7,3 milioane de lei pentru achiziţia de mijloace de transport în comun.

Toate sunt autobuze diesel noi, model Euro Bus Diamond de la BMC, produse la fabrica din Ciorogârla.

Din 50 rămân 30?

Acordul-cadru semnat de Primăria Ploieşti cu producătorul prevdea achiziţia, la comanda municipalităţii, a 50 de bucăţi. Imediat după semnarea contractului, spre finalul lui 2018, administraţia locală a comandat primul lot, de 10 autobuze, însă bugetul sărac din acest an lăsa puţine şanse pentru o nouă achiziţie. În cele din urmă, tot spre finalul anului, Primăria a găsit soluţia creditului, alegând să renunţe la alte obiective de pe lista iniţială de investiţii, ca să aibă bani pentru încă opt bucăţi. Primarul Adrian Dobre a declarat vineri, pentru "Telegrama", că îşi doreşte ca parcul auto al TCE să fie completat şi anul viitor, cu încă 12 bucăţi. Asta ar duce numărul total de autobuze noi aduse în ultimii ani în Ploieşti la 30, însă prognozele sunt mai puţin optimiste pentru restul de 20 de bucăţi.

"Încă opt autobuze noi vor sosi în Ploieşti zilele viitoare. Intenţia este ca pentru anul viitor să bugetez achiziţia altor 12 bucăţi, astfel încât numărul total de autobuze noi aduse să ajungă la 30, din proiecţia de 50. Acordul-cadru este o promisiune, există o cantitate minimă şi una maximă", a declarat primarul Ploieştiului pentru Telegrama, întrebat dacă există varianta să nu fie achiziţionate toate cele 50 de autobuze licitate iniţial.

Pe pagina de Facebook "TransPloiesti", împătimiţii de transport public au publicat şi mai multe fotografii cu modelele pregătite pentru municipiu la fabrica din Ciorogârla, anunţând că acestea sunt gata de livrare şi că, odată cu această nouă achiziţie, mai multe dintre autobuzele IKARUS, printre cele mai vechi din parcul auto al TCE, vor fi scoase din uz. "Posibil să mai rămână doar câteva până în primăvară, cand vor sosi alte 12 EuroBus Diamond", e optimist cel care a postat.

#NewsAlert ! Cele 8 autobuze EURO BUS Diamond sunt gata ! Acestea vor ajunge săptămâna viitoare la Ploiești. www.instagram.com/transploiesti www.transploiesti.ro

   

Românul s-a născut inventiv! O demonstrează, dacă mai era nevoie, conducerea SC Hale şi Pieţe, care, în lipsa unor globuri mari, a decorat Halele Centrale din Ploieşti cu mingi din cauciuc de la magazinele de jucării.

Aşa-zisele bile de yoga au fost amplasate, printre ghirlande, în mai multe zone ale clădirii.

Câteva dintre ele au fost lăsate în culoarea în care au venit de la producător, altele au fost vopsite în culori sidefii. Ornamentele au fost apreciate de trecători, iar puţină lume a observat că "globurile" aveau mânere din cauciuc, menite, în teorie, să-i ajute pe copii să-şi ţină echilibrul când ţopăie pe astfel de bile.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

FOTO | Încă un târg de Crăciun în centrul Ploieştiului. Hale şi Pieţe a lansat azi "Serbările Iernii"

   

În parcul din faţa Halelor Centrale din Ploieşti a fost deschis oficial, vineri, un nou târg de produse tradiţionale, dedicat sărbătorilor de iarnă. Evenimentul se numeşte "Serbările Iernii", este organizat de SC Hale şi Pieţe şi va fi deschis până pe 31 decembrie.

Deschiderea oficială a avut loc vineri, la ora 13.00, cu un spectacol de colinde şi dansuri populare oferit de copiii înscrişi la Palatul Copiilor din Ploieşti. Prezent la eveniment, Moşul le-a oferit cadouri celor mici, apoi a luat-o la pas prin parc, însoţit de reprezentanţii Hale şi Pieţe, care au împărţit dulciuri şi covrigi.

Pe trotuarul din faţa Halelor Centrale şi în parcul de vizavi sunt amplasate câteva zeci de căsuţe, unde sunt vânzători de dulciuri, vin fiert, brânzeturi, carne, cojoace şi căciuli.

   

UPDATE: Prefectura Prahova a anunţat că au fost confirmate oficial cele două focare noi de pestă porcină, iar Centrul Local de Combatere a Bolilor a aprobat planurile de măsuri, care includ o zonă de protecţie şi una de supravecghere, pe o rază de trei, respectiv zece kilometri faţă de focare.

Cu mai puţin de trei săptămâni rămase până la Crăciun, în judeţul Prahova au apărut două noi suspiciuni de pestă porcină africană, înregistrate la porci domestici, în localităţi care până acum nu fuseseră afectate.

Şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă, a confirmat pentru "Telegrama" că există două suspiciuni de pestă, în Plopu şi Măneşti. Inspectorii au luat probe de la animalele bolnave şi le-au trimis la laborator pentru analize, rezultatele urmând să vină, cel mai probabil, vineri după-amiază. Până atunci, toţi porcii din cele două gospodării au fost sacrificaţi.

Dacă va fi confirmată prezenţa virusului responsabil pentru pesta porcină africană, autorităţile vor aproba noi restricţii, în zona celor două focare şi pe o rază de până la zece kilometri, o şedinţă a Centrului Local de Combatere a Bolilor Prahova fiind programată vineri la ora 16.00, a mai anunţat Mihai Terecoasă.

   

După ce Primăria Ploieşti a ales să organizeze Orăşelul Copiilor şi Târgul de Crăciun în Parcul Municipal Vest, la periferia oraşului, Consiliul Judeţean Prahova a decis să amenajeze propriul târg, în centrul municipiului. Deschiderea evenimentului din faţa Palatului Administrativ e programată joi seară.

Târgul dedicat sărbătorilor de iarnă din centrul Ploieştiului va funcţiona până pe 27 decembrie, în intervalul orar 10.30-19.30, a anunţat Consiliul Judeţean Prahova. Deschiderea este astăzi, de la ora 18.00.

Înainte de deschiderea oficială a târgului în aer liber, autorităţile judeţene au programat şi un spectacol, susţinut, de la ora 16.00, în Sala Europa din Palatul Administrativ, de Şcoala Populară de Arte. În restul perioadei, autorităţile au mai programat, în fiecare zi de vineri, sâmbătă şi duminică, spectacole în aer liber, cu începere de la 17.30.

"Magia sărbătorilor de iarnă și în Centrul Civic al municipiului Ploiești! Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am decis să organizăm Târgul de Crăciun și în centrul orașului nostru pentru a aduce un strop de magie și cetățenilor care ar ajunge cu dificultate în Parcul Municipal Vest. Echipa Consiliului Județean Prahova vă așteaptă cu drag! Sărbători fericite!", a transmis, pe Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.

Magia sărbătorilor de iarnă și în Centrul Civic al municipiului Ploiești! Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, am decis să...

   

Camera Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, după ce în Comisia juridică fusese dat, marți, cu unanimitate de voturi, un raport favorabil.

Au fost 272 voturi „pentru” şi 5 abţineri, informează Digi24. Proiectul de lege a fost iniţiat de PNL şi a fost comasat cu cel al USR. Referitor la subiect, premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că abrogarea Legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful Executivului a precizat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul, inițiat de 10 deputați PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul fusese respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie, mai aminteşte sursa citată.

   

Parada militară dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat oficial astăzi, la trei zile de la începere, când ultimul transportor al Armatei a reuşit să iasă din ambuteiajele de pe Bulevardul Republicii şi să ajungă în cazarmă.

În premieră, parada de 1 Decembrie a durat trei zile. Explicaţia ţine de tehnica de lucru învechită a Armatei şi de traficul aglomerat din centrul municipiului. Astfel, un transportor a pornit mai greu la paradă. Din cauza fumului scos de maşinile din faţă, nimeni nu şi-a dat seama că transportorul ratase startul, acesta ajungând să treacă prin faţa mulţimii la câteva minute după ce Poliţia ridicase restricţiile rutiere şi dăduse deja drumul circulaţiei pe Bulevardul Republicii. N-a mai durat mult şi vehiculul militar a fost prins în ambuteiajele din giratoriul de la Catedrală, unde a parcurs cam un metru la trei-patru ore, chiar dacă, în mare parte din timp, semafoarele de aici au funcţionat.

"Spre seară, traficul rutier a fost complet paralizat, au fost mii de oameni care au venit cu maşinile în centru să vadă aprinderea beculeţelor de Crăciun. În noaptea de duminică spre luni am reuşit să parcurgem câţiva metri buni, însă apoi traficul s-a aglomerat din nou, veneau maşini din toate direcţiile, degeaba aveam verde, că nu aveam unde să înaintăm. Când credeam că scăpăm, ne-am trezit că am rămas fără morotină. A fost nevoie să vină nişte colegi cu câteva canistre, au fost prinşi şi ei în ambuteiaje, abia azi am reuşit să ieşim din giratoriu, după ce am realimentat cât am putut de repede", a povestit, la reintrarea în cazarmă, bravul soldat care a condus transportorul la parada de 1, 2 şi 3 decembrie.

Acesta este un pamflet, trebuie tratat ca atare, personajele care apar sunt ficţionale, iar orice asemănare cu persoane reale este întâmplătoare şi regretabilă.

   

Prima zi de miercuri a lunii aduce o nouă testare a sistemelor de alarmare a populaţiei. Astfel, mâine dimineaţă, începând cu ora 10.00, alarmele vor răsuna în Ploieşti, la fel ca în restul ţării.

"Primăria municipiului Ploiești, prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență, informează cetățenii că miercuri, 04.12.2019, în intervalul orar 10.00-11.00, în municipiul Ploiești se va verifica sistemul de alarmare a populației în situații de urgență", a amintit Primăria, într-un comunicat de presă transmis marţi şi pblicat pe pagina de Facebook a instituţiei.

"Semnalele de alarmare a populației sunt: alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană si încetarea alarmei. Durata fiecărui semnal de alarmare este de doua minute, astfel:
- ALARMA AERIANA se compune din 15 sunete a 4 secunde fiecare, cu pauza de 4 secunde între ele;
- ALARMA LA DEZASTRE se compune din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauza de 10 secunde între ele;
- PREALARMA AERIANA se compune din 3 sunete a 32 secunde fiecare, cu pauza de 12 secunde între ele;
- ÎNCETAREA ALARMEI se compune dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute", au amintit autorităţile ploieştene.

   

Noul ministru al Tineretului şi Sportului, Marian Ionuţ Stroe, a vizitat marţi Clubul Sportiv Petrolul Ploieşti, după apelul lansat de sindicalişti, care arătau condiţiile dezastruoase în care se derulează activitatea sportivilor. Însoţit de primarul Ploieştiului şi de reprezentanţii clubului, ministrul a promis o expertiză tehnică a imobilului şi fonduri pentru reparaţii sau, după caz, construirea unei noi săli de gimnastică, în scenariul în care expertiza va propune cheltuieli de consolidare prea mari, Stroe arătând şi că Primăria Ploieşti ar fi trebuit să facă investiţii în clădire, în timp ce primarul s-a plâns din cauza bugetului local tot mai sărac.

Vizita, făcută marţi, vine după ce Stroe trimisese corpul de control din Minister să verifice situaţia de la CS Petrolul. Îngrijorat că ar putea fi nevoie de relocarea sportivilor, ministrul a venit să vadă personal situaţia, înainte de finalizarea raportului, anunţând că a găsit multe lipsuri, dar cel puţin nu e nevoie de evacuare. "Starea în care se găseşte această sală este improprie performanţei, antrenamentelor şi activităţii sportive. Este motivul pentru care n-am mai aşteptat raportul corpului de control, probabil că miercuri vom avea concluzii clare, dar am preferat să vin astăzi aici pentru a găsi soluţii. Mult mai important decât cauzele trecutului, vinovăţiile unora sau altora, este să găsim soluţii. Am cunoscut situaţia prin intermediul presei, dar până la urmă niciodată nu e prea târziu. Am discutat cu autorităţile locale şi reprezentanţii clubului despre găsirea unor soluţii imediate, am încercat să găsim posibilitatea relocării activităţii de gimnastică în altă locaţie, dar din păcate oraşul Ploieşti nu dispune de o sală adecvată cerinţelor acestui sport. Prin urmare, vom încerca să remediem situaţia existentă de aici", a declarat ministrul Tineretului şi Sportului, care a precizat că "efortul financiar pentru repararea unei săli de sport de dimensiunea aceasta este unul minim dacă este să ne raportăm la tradiţia, la performanţa şi la oamenii care sunt aici şi ţin în viaţă, cu eforturi, un sport care, din păcare, în România are foarte mult de suferit".

Ministrul şi primarul au fost însoţiţi în sala de antrenament de către fosta campioană Corina Ungureanu, coordonatoarea secţiei de gimnastică de la club, care a explicat că sunt probleme cu infiltraţiile şi lipsa apei calde, dar cel puţin din punct de vedere al dotărilor sportive sala actuală este pusă la punct.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

GALERIE FOTO | Condiţii mizerabile pentru sportivii și angajații de la CS Petrolul Ploieşti

La rândul său, primarul Adrian Dobre a anunţat că administraţia locală va comanda o expertiză tehnică, din care să reiasă ce lucrări sunt necesare. Mai departe, în funcţie de costurile estimate, autorităţile vor lua decizia dacă vor investi pentru repararea sălii şi a spaţiile de cantonament sau vor construi una nouă.

Referitor la lipsa investiţiilor din ultimii ani, primarul s-a plâns că a existat o situaţie juridică neclară, cu clădirea în proprietatea administraţiei locale şi terenul în proprietatea statului, invocând o hotărâre de Guvern de acum vreo zece ani, amintind totodată şi că "municipalitatea a suferit în ultimii doi ani tăieri drastice de buget". Primul argument a fost contrazis de ministru, care a declarat, în timpul vizitei, că "situaţia juridică neclară nu afectează în niciun fel investiţiile în imobil". Pentru refacerea clădirii, Marian Ionuţ Stroe a mai declarat că sunt şanse mari pentru o intervenţie prin Compania Naţională de Investiţii din subordinea Ministerului Dezvoltării, care are în derulare un program dedicat sălilor de sport.

   

Liderii din toată ţara ai Partidului Mişcarea Populară s-au reunit, vineri, la Sinaia, la o şedinţă a Colegiului Naţional în care au analizat rezultatele de la prezidenţiale şi au trasat strategia formaţiunii pentru alegerile locale şi parlamentare din 2020, când PMP vrea, în primul caz cel puţin, candidaturi comune alături de PNL şi USR.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a lăudat organizaţiile locale care au obţinut peste 10% la turul întâi al alegerilor prezidenţiale, pe 10 noiembrie, anunţând că aceasta va fi şi ţinta formaţiunii pentru tururile de scrutin de anul viitor. "Vom «rade» toţi preşedinţii de filiale care nu înţeleg că politica se face pe voturi. Nu am nevoie de scuze şi de replici neputincioase, am nevoie de performanţă", a fost mesajul transmis liderilor de organizaţii cu scoruri sub medie de către Eugen Tomac, care a adăugat că "performanţa se obţine atrăgând alături oameni competenţi". Tomac a discutat şi despre o eventuală declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, anunţând că PMP va susţine un astfel de demers cu trei condiţii, adoptarea propunerii de modificare legislativă pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, revenirea la alegerea primarilor în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale. Sosit mai târziu la şedinţă, preşedintele de onoare al PMP, europarlamentarul Traian Băsescu, a declarat că liderii din teritoriu trebuie să aibă "deschidere" pentru alianţe cu PNL şi USR înainte de alegerile locale de anul viitor, în situaţia în care se va rămâne la actualul sistem cu alegerea într-un singur tur a primarilor, argumentând că, în această situaţie, candidaturile pe liste comune le-ar aduce şanse mai mari de câştig celor trei partide, care altminteri, cu liste separate, şi-ar fura reciproc din voturi.

"Vin alegerile locale, aici nu veţi avea alt drum decât al alianţelor. Pentru că, dacă nu se modifică legea alegerilor locale, ar însemna să lăsăm administraţiile locale în continuare în mâna PSD. Şi atunci, ceea ce s-ar face în turul doi în mod normal dacă s-ar desfăşura în două tururi - ştiţi foarte bine că alianţele se fac între turul unu şi turul doi -  trebuie să faceţi înainte de turul întâi. Vă recomand toţi să vă deschideţi organizaţiile locale către alianţe cu liberalii şi cu USR-ul, n-aş vrea să aud de alt tip de alianţe şi v-aţi şi compromite. Personal, nu am convingerea că Guvernul Orban va emite ordonanţa de urgenţă pentru intrare în două tururi, pentru că şi ei au primari de mari unităţi administrative care au interesele lor", le-a transmis Traian Băsescu liderilor PMP.

   

Pagina 1 din 401