Alex Calinoiu

Alex Calinoiu

Consiliul Judeţean Prahova a alocat pentru 2019 o sumă de un milion de lei, de cinci ori mai mare decât anul trecut, pentru sprijinirea unor proiecte de interes judeţean derulate de asociaţii nonprofit. Consilierii au aprobat joi ghidul solicitantului, anunţând totodată că, ţinând cont de solicitările din anii anteriori, jumătate din suma prevăzută pentru 2019 va merge pentru proiecte pentru sport, fie el de performanţă sau de masă, iar jumătate pentru proiecte din domeniile social, cultură, învăţământ, sănătate, tineret şi protecţia mediului.

Ghidul aprobat joi prevede că valoarea unei finanţări se încadrează între 10 şi 25 de mii de lei, pentru majoritatea domeniilor. Fac execpţie proiectele propuse pentru sportul de performanţă, unde Consiliul Judeţean promite să ofere sume cuprinse între 15.000 şi 50.000 de lei pe proiect, respectiv proiectele pentru sporturi individuale, unde finanţarea va fi între 3.000 şi 15.000 de lei.

Ghidul, care poate fi găsit pe pagina de internet a Consiliului Judeţean Prahova, la adresa www.cjph.ro, stabileşte şi activităţile eligibile pentru primirea finanţării, de la organizarea de sesiuni de instruire, informare, consiliere, organizarea de seminarii, conferinţe, dezbateri publice şi până la campanii de informare privind importanţa prevenirii, depistării şi tratării unor boli grave ori campanii de promovare a donării de sânge.

   

Mai sunt câteva zile înainte de alegerile europarlamentare şi referendumul pe teme de justiţie, iar pregătirile autorităţilor din Prahova intră în linie dreaptă. Prefectura a anunţat că materialele pentru vot, de la buletine de vot la ştampile şi timbre autocolante, vor fi trimise către secţii vineri, iar Poliţia, Jandarmeria şi ISU vor mobiliza în perioada scrutinului peste 2.000 de angajaţi.

Într-o conferinţă de presă organizată joi, conducrea Prefecturii Prahova a prezentat acţiunile derulate până acum şi calendarul ultimelor zile de pregătiri, după ce a bifat deja organizarea şedinţelor de instruire pentru membrii secţiilor de votare, completarea corpului experţilor electorali, pregătirea informaticienilor care vor lucra alături de experţii de la STS şi aducerea materialelor pentru votare. Măsurile speciale continuă şi după ce se vor închide urnele, autorităţile din Prahova estimând că peste 3.000 de persoane urmează să vină la Palatul Administrativ în noaptea de duminică spre luni, după votare, pentru aducerea sacilor cu buletine de vot de la secţii şi predarea tabletelor folosite cu această ocazie. Pentru a face faţă numărului foarte mare de persoane, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Prahova urmează să instaleze lângă intrarea B din palatul Administrativ şi în parcarea dinspre Palatul Culturii mai multe corturi de campanie, cu bănci de aşteptare, pentru a asigura o aşa-zisă "zonă tampon".

Pe durata procesului electoral, vor fi la datorie peste 1.100 de jandarmi, peste 620 de poliţişti, 260 de lucrători ISU, plus reprezentanţi de la Şcoala de Poliţie din Câmpina, Şcoala de Pompieri din Boldeşti şi serviciile Permise şi Paşapoarte din subordinea Prefecturii Prahova. În total, vorbim despre mai bine de 2.000 de persoane din partea structurilor Ministerului Afacerilor Interne. "În noaptea de 26 spre 27 vor veni aproximativ 3.000 de persoane la Palatul Administrativ. Practic, de la fiecare secţie de vot vor fi preşedintele, un membru, operatorul tabletei şi un lucrător MAI care asigură paza transportului. Am luat foarte multe măsuri pentru fluidizare. Tocmai de aceea, din cadrul Prefecturii vor lucra peste 50 de persoane, alături de reprezentanţi de la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia de Statistică, Biroul Electoral şi alte structuri ale MAI. Ne pregătim pentru ca timpul petrecut aici de cei care vin cu buletinele de vot şi procesele-verbale să fie cât mai scurt, iar disconfortul cât mai mic posibil", a declarat Mădălina Lupea, prefectul judeţului Prahova.

658.860 de prahoveni aşteptaţi la vot

Pe listele electorale pentru alegerile din 26 mai figurează aproape 660.000 de prahoveni. Numai în Ploieşti sunt 191.265 de persoane cu drept de vot, potrivit statisticii oficiale. În judeţ vor exista 623 de secţii de votare, organizate în 493 de clădiri publice. Nu mai puţin de 545 de secţii funcţionează în incinta unor unităţi de învăţământ. Instituţiile din subordinea MAI au pregătit şi un plan pentru asigurarea ordinii publice la toate secţiile, 181 dintre acestea fiind repartizate în sarcina Inspectoratului de Poliţie în ziua alegerilor, 204 la Jandarmerie şi 238 către alte structuri, inclusiv Şcoala de Poliţie şi Şcoala de Pompieri.

ISU Prahova a derulat în ultimele zile verificări în toate aceste clădiri, conducerea anunţând că a descoperit 108 deficienţe, toate înlăturate rapid, de la lipsa stingătoarelor de incendiu şi a afişelor de îndrumare către ieşiri şi până la improvizaţii electirce şi amplasarea de mobilier care obstrucţionează căile de evacuare.

8 reclamaţii electorale

IPJ Prahova a anunţat că în perioada campaniei electorale a primit 10 sesizări, dintre care două s-au dovedit a fi de competenţa altor instituţii şi vizând înscrierea unui decedat pe lista electorală, respectiv o cerere de recuzare a unui membru dintr-o secţie de vot. Rămân opt sesizări, care au vizat în general nerespectarea legislaţiei privind afişajul electoral, în cinci dintre cazuri autorii fiind identificaţi şi sancţionaţi contravenţional, a mai anunţat astăzi Poliţia Prahova.

   

Probabil pe principiul care spune că omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car, Consiliul Judeţean Prahova urmează să discute joi un proiect de hotărâre privind calendarul pentru deszăpeziri şi nivelul de viabilitate al drumurilor pentru următoarele trei ierni. Proiectul de hotărâre pus în discuţia consilierilor vizează împărţirea drumurilor judeţene în patru categorii, în funcţie de importanţa lor, categorii care vor determina şi urgenţa cu care trebuie să intevrină drumarii în timpul sezonului rece. În ultima categorie intră şoselele care pe timp de iarnă vor fi închise, 13 la număr, totalizând peste 70 de kilometri.

În nivelul de viabilitate 1 sunt încadrate 37 de drumuri judeţene din Prahova, cu o lungime însumată de peste 598 de kilometri, conform proiectului de hotărâre. Implicit, conform contractelor pentru deszăpezire, drumarii vor fi nevoiţi să intervină aici cu prioritate. Sunt drumurile judeţene cu trafic foarte mare şi care asigură pentru localităţi cu populaţie ridicată legătura spre drumuri naţionale sau alte drumuri judeţene. Aşa-zisa "urgenţă 2" cuprinde şosele ceva mai puţin circulate, care de regulă asigură legătura între comune. Regăsim aici 32 de DJ-uri, totalizând aproape 310 kilometri lungime.

Nivelul 3 de viabilitate cuprinde drumuri practicabile, dar care au valori de trafic reduse, majoritatea asigurând legătura rutieră, în zona de munte sau cea de deal a judeţului, spre sate cu populaţie redusă. Găsim aici 7 tronsoane, totalizând puţin peste 32 de kilometri. Printre ele se numără şi DJ 713, considerat drum turistic, care porneşte de la ieşirea din Sinaia şi merge până în Dâmboviţa. Este vorba despre şoseaua construită de cele două consilii judeţene, supranumită "Transbucegi", care trece aproape de Cabana Babele şi care va fi deszăpezită tot printr-un parteneriat Prahova-Dâmboviţa.

În fine, în nivelul 4 de viabilitate sunt încadrate drumurile judeţene care nu pot fi circulate pe timp de iarnă. Aici intră, conform proiectului discutat de CJ Prahova, tronsoane din 13 şosele, cu o lungime însumată de aproape 70,5 kilometri. Este vorba despre o parte din DJ 100N, de la ieşirea din Slănic până la intrarea în Teişani, într-o zonă cu serpentine şi diferenţă mare de nivel, DJ 101T, pe un tronson de 14 kilometri şi jumătate, între Valea Doftanei şi satul Lutu Roşu din Bertea, DJ 102, Groşani - Schiuleşti, DJ 102I, de la Trăisteni până la limita cu Braşovul, DJ 103S, Magula-Colceag, DJ 104N, din Jugureni până la limita cu judeţul Buzău, DJ 129, Târgşoru Vechi - Măneşti, DJ 201A, Ciorani - limită judeţ Ialomiţa, DJ 216A, Ştefeşti-Slănic, DJ 233, Ariceştii Zeletin - Gogeasca, DJ 234, Nucet-Chiojdeanca, DJ 238, Sângeru-Tătaru-Malu Roşu, şi DJ 713B, o bretea de un kilometru care asigură accesul din "Transbucegi" către Cabana Piatra Arsă.

CITIŢI ŞI:

Consiliul Judeţean dă 20 de milioane de lei pentru mai puţin de 3 kilometri de drum, între Slănic şi Ştefeşti

Proiectul de hotărâre pus acum în discuţie prevede şi calendarul care trebuie respectat de către operatorii de deszăpezire, cu obligaţia ca aceştia să se ocupe în intervalul 1-15 noiembrie de pregătirea bazelor de deszăpezire şi a punctelor de sprijin, iar între 15 noiembrie şi 15 martie să fie mobilizaţi pentru efectuarea intervenţiilor necesare. Documentul mai stabileşte şi împărţirea judeţului pe opt sectoare, pentru o deszăepzire mai eficientă.

   

Conducerea Consiliului Judeţean Prahova intenţionează să organizeze în 2019 evenimentul EuroExpo Prahova în două ţări, în perioada 2-8 iunie. Pentru promovarea judeţului autorităţile vor să aloce din buget suma de 200.000 de lei.

După Liege (Belgia), Cimişlia (Moldova), Heidelberg (Germania), Brescia sau Rovigo (Italia), EuroExpro Prahova ar urma să se ţină în acest an în Cehia şi Solvacia, la invitaţia ambasadelor României în cele două ţări. Sunt vizate localităţile Praga şi Kromeriz, respectiv Bratislava şi Lucenec. Evenimentul, devenit o tradiţie pentru Consiliul Judeţean, îşi propune realizarea unor schimburi de experienţă în domeniul dezvoltării locale, promovarea reciprocă în domeniile dezvoltării economice, culturii şi turismului, schimburi interinstituţionale în domeniile social, dezvoltare economică, cultură, sport, protecţia mediului, transport şi protecţia medico-socială.

Propunerea pentru organizarea acestui târg urmează să intre în dezbaterea consilierilor judeţeni în şedinţa programată joi după-amiază.

Autorităţile din Prahova doresc să invite la acest eveniment reprezentanţi de la Muzeului Județean de Artă "Ion Ionescu Quintus", Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul Județean de Științele Naturii, Biblioteca "Nicolae Iorga", Centrul Județean de Cultură, Teatrul "Toma Caragiu" Ploiești, Filarmonica "Paul Constantinescu", dar şi agenți economici şi meșteri populari și meșteșugari, potrivit informaţiilor trecute în proiectul de hotărâre publicat pe pagina de internet a CJ Prahova. Programul propus prevede şi o degustare de vinuri româneşti, pe data de 4 iunie, la Bratislava.

   

Poliţia Prahova a derulat, miercuri dimineaţă, peste 30 de percheziţii în judeţ, dar şi într-o comună din Argeş, la persoane bănuite de furt calificat. În urma descinderilor, 24 de persoane au fost aduse la audieri.

Reprezentanţii IPJ Prahova au confirmat, joi dimineaţă, că opt suspecţi au fost în cele din urmă reţinuţi, după percheziţiile şi audierile de miercuri.

MAI MULTE DETALII AICI:

VIDEO - Unelte, atelaje, dar și mai multe animale au fost ridicate în timpul perchezițiilor din Prahova

Poliţiştii spun că gruparea ar fi dat mai multe spargeri, cu un prejudiciu total estimat la 57.000 de lei.

   

Regia Autonomă de Servicii Publice Ploieşti organizează în 2019 ediţia a şasea a Festivalului de Film Ecologic pentru Elevi, tema din acest an fiind legată de poluarea aerului. Elevii interesaţi se pot înscrie în competiţie până pe 30 mai, iar premierea câştigătorilor e programată pe data de 5 iunie.

"Schimbările climatice au devenit «știrea zilei» pe toate canalele de media. Aproape că ne-au luat prin surprindere, deși semnale în această privință au fost comunicate în ultima vreme.Trăim momente în care trebuie să luăm decizii care să permită adaptarea la noile tipare ale climei. Urmărind concluziile oamenilor de știință, în ceea ce privește modul în care putem interveni pentru diminuarea efectelor, trebuie să ne adaptăm obiceiurile de consum vizând reducerea emisiilor de dioxid de carbon. Dezvoltarea sustenabilă poate limita efectele schimbărilor climatice numai prin redefinirea obiceiurilor de consum bazate pe reducerea impactului asupra mediului. Consumul rațional al resurselor este primul pas pentru limitarea acestor emisii de dioxid de carbon", au transmis organizatorii competiţiei, într-un comunicat de presă transmis miercuri.

"Tema Zilei Mondiale a Mediului 2019 este poluarea aerului (#BeatAirPollution). Aceasta este o oportunitate de analiză a modului în care putem schimba obiceiurile noastre, de zi cu zi, pentru reducerea poluării aerului odată cu diminuarea contribuțieinoastre la încălzirea globală șidiminuarea efectelor asupra sănătății noastre", au mai anunţat reprezentanţii RASP Ploieşti, care au precizat şi calendarul competiţiei:
15 mai – 30 mai – înscrierea elevilor participanți;
29 mai – 31 mai – transmiterea filmelor;
31 mai – 4 iunie – evaluarea filmelor;
5 iunie – Premierea filmelor declarate câștigătoare.

"Este important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că toate activitățile urbane care au favorizat expansiunea și accesul la oportunitățile vieții urbane generează și disconfort prin dezavantaje colaterale. Transporturile, consumul de energie electrică/termică, precum și consumul de resurse neregenerabile sunt sursele pricipale de emisii de gaze cu efect de seră", se mai arată în comunicat.

   

O surpare de proporţii a apărut zilele acestea pe Bulevardul Republicii din Ploieşti, pe un tronson modernizat din fonduri europene acum câţiva ani. Craterul arată ca şi cum imediat sub stratul de asfalt ar exista un gol, o posibilă explicaţie fiind că în această zonă, cu decenii în urmă, existau case şi, evident, mai multe beciuri, care probabil n-au fost niciodată umplute corespunzător înainte de trasarea şoselei. Mult mai aproape de zilele noastre, în aceeaşi zonă au existat mari probleme şi din cauza unei magistrale de apă care s-a fisurat şi a generat, în februarie, o criză a apei potabile în mai multe cartiere din Ploieşti.

Craterul s-a format pe Bulevardul Republicii, între banda unu şi banda doi de circulaţie, pe sensul dinspre centru spre nord, imediat după sensul giratoriu de la Caraiman. "Actualitatea Prahoveană" a publicat astăzi mai multe fotografii din zonă, în care se observă că groapa are mai bine de un metru lungime şi o adâncime considerabilă, iar pe alocuri stratul de asfalt e afectat pe întreaga grosime, existând riscul ca fenomenul să se extindă rapid, cu posibile urmări tragice.

O posibilă explicaţie cu privire la apariţia gropii ţine de istoria zonei, care arată că aici au existat, înainte de crearea bulevardului, mai multe case. Este posibil ca beciurile acestora să nu fi fost niciodată umplute cum trebuie. Este aceeaşi explicaţie care ni s-a oferit, acum câţiva ani, când începuseră să apară surpări aproape de statuia lui Mihai Viteazul. Aceeaşi explicaţie, privind foarte probabila existenţă a unor caverne sub asfaltul de pe Bulevardul Republicii, ne-a fost oferită şi la începutul acestui an, în timpul crizei apei potabile generate de avaria unei conducte magistrale, în aceeaşi zonă. Atunci, Apa Nova a informat că a pierdut, în câteva ore, un volum uriaş de apă, echivalentul a aproape două-trei bazine olimpice de înot, apă care nu a apărut nicăieri la suprafaţă, aşa cum ar fi fost firesc.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

VIDEO | Primăria Ploieşti a comandat o expertiză pentru conducta avariată, să vadă dacă blocurile de pe Republicii sunt în pericol

VIDEO | Au început săpăturile la magistrala de apă avariată din centrul Ploieştiului. Vezi cum se lucrează!

Până la eventuale săpături, nu e clar dacă craterul format acum este din cauza existenţei vreunui fost beci imediat sub stratul de asfalt ori dacă o parte din pământul de aici a fost "spălată" în momentul avariei la conducta de apă. Sau dacă nu cumva este un cumul de factori. Indiferent care ar fi motivele, cert este că acest crater de proporţii apare la circa trei ani şi jumătate după finalizarea proiectului din fonduri europene pentru modernizarea liniilor de tramvai, proiect odată cu care s-au făcut atât lucrările pentru introducerea conductei de apă potabilă, cât şi cele de asfaltare pe acest tronson din Bulevardul Republicii.

(FOTO: Actualitatea Prahoveană)

   

Probleme financiare la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti! În urma unor litigii pierdute, din cauza datoriilor acumulate la foştii sportivi şi antrenori, pe vremea celebrelor PFA-uri, această structură a administraţiei ploieştene s-a ales acum cu sechestru asigurator pe mai multe bunuri. Conducerea spune, însă, că lucrurile se vor rezolva în câteva zile.

CSM traversează o perioadă nu tocmai strălucită din punct de vedere financiar, în condiţiile în care, pe lângă cheltuielile curente, are de plătit şi sume consistente, din urmă, unele dintre ele din 2015. Aceste obligaţii vin dintr-o serie de litigii pierdute de club, cu foştii colaboratori, care nu au mai fost plătiţi luni la rând, în urma blocajului din perioada 2015-2016, când Direcţia Economică a Primăriei nu a acceptat aşa-zisa angajare a sportivilor şi antrenorilor ca persoane fizice autorizate. Acum, după ce au câştigat în instanţă, aceştia au început să solicite banii cuveniţi, iar CSM s-a ales cu un sechestru pe bunuri. Potrivit surselor noastre, au fost puse sub sechestru mai multe vehicule aparţinând Clubului Sportiv Municipal Ploieşti, inclusiv cele folosite pentru transportul echipelor la competiţiilor sportive.

Conducerea dă asigurări că blocajul va fi depăşit, argumentând că a primit deja banii aşteptaţi de la bugetul local.

CITIŢI ŞI:

Întârzieri salariale la CSM Ploieşti. Conducerea anunţă că e un incident izolat şi că s-a făcut plata

CSM Ploieşti, obligat de instanţă să plătească datoria directorului adjunct

Întârzierile, care s-au reflectat şi la plata cheltuielilor curente, au fost puse pe seama faptului că, în 2019, bugetul local al Ploieştiului a fost aprobat în aprilie, iar Primăria a virat bani către club abia în această săptămână. Contactat de "Telegrama", directorul economic al CSM, Luminiţa Albu, a confirmat că există un sechestru pe bunuri, dar a spus că datoriile vor fi plătite din sumele încasate de la bugetul municipiului şi acest sechestru ar putea fi ridicat în câteva zile.

   

Tensiuni la Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, structură deţinută de administraţia locală! O sesizare primită la redacţie arată că, din cauza întârzierilor salariale, antrenorii de aici au anunţat că refuză să mai lucreze. Conducerea are altă variantă, spunând că este vorba despre un incident izolat şi că banii vor intra mâine.

Potrivit sesizării, mai mulţi antrenori ar fi anunţat că nu mai muncesc până nu ajung la zi cu salariile, reclamând că se fac aproape două săptămâni de când ziua de salariu a fost "omisă". "Trebuia să intre salariile pe data de 10, la fel ca la celelalte structuri din subordinea administraţiei ploieştene, însă nu am primit nici până acum nimic. Antrenorii au anunţat că nu mai fac nimic la club până nu îşi încasează salariile. Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Înţelegem că personalul TESA şi-a luat banii la zi", se arată în sesizare.

În replică, directorul CSM Ploieşti, Cristi Nica, a declarat pentru "Telegrama" că incidentul este unul izolat şi deja rezolvat. "Am fost în concediu medical, nu ştiu din ce cauză a apărut această întârziere. Nu s-a pus problema de un protest al antrenorilor, este un singur antrenor în această situaţie. Astăzi am făcut plata, mâine trebuie să intre banii", ne-a declarat directorul CSM Ploieşti, care a mai punctat că "până acum nu au fost întârzieri salariale".

Directorul economic, Luminiţa Albu, a explicat de ce au apărut întârzierile de acum, dar şi decalajul dintre personalul de la birouri şi antrenori. "Abia ieri am primit banii de la Primărie, de aceea nu am putut nici noi să facem toate plăţile la timp. A durat, după aprobarea bugetului local, până s-au strâns fondurile pentru instituţiile subordonate. Însă i-am primit şi astăzi au fost semnate ordinele de plată", ne-a declarat Luminiţa Albu. Directorul economic a explicat că, potrivit reglementărilor actuale, plata salariilor a avut prioritate şi abia apoi au fost acoperite cheltuielile materiale, iar antrenorii, care au contracte de prestări servicii, sunt încadraţi în această a doua categorie.

   

Primăria Ploieşti a anunţat că astăzi trimite documentaţia oficială către Ministerul Transporturilor, pentru începerea proiectului de modernizare a sensului giratoriu situat la ieşirea din municipiu spre Buzău, la intersecţia dintre DN 1A şi DN 1B. Aşa-zisul giratoriu al ruşinii ar urma să fie refăcut cu fonduri guvernamentale, a declarat viceprimarul Cristian Ganea.

"Astăzi depunem la Ministerul Transporturilor toate hârtiile pentru modernizarea sensului giratoriu situat pe Centura de Est. Ministerul Transporturilor se va ocupa de lucrările de reparaţii şi modernizare în acestă zonă", a declarat Cristian Ganea, viceprimarul municipiului Ploieşti.

CITIŢI ŞI:

Proiect UE de 60 de milioane de lei pentru modernizarea ieşirii din Ploieşti spre Buzău, cu tot cu "giratoriul ruşinii" şi podul de la Obor

Veste (aproape) bună pentru ploieştenii din Mitică Apostol. Primăria solicită fonduri de la Ministerul Dezvoltării

Cu puţin noroc, lucrările ar putea să fie demarate la începutul acestei toamne.

   

Pagina 1 din 363