Activitatea ITM Prahova, dată exemplu negativ de ministrul Muncii. Câți angajatori au fost verificați de inspectorii din județ

Activitatea ITM Prahova, dată exemplu negativ de ministrul Muncii. Câți angajatori au fost verificați de inspectorii din județ

Mai multe inspectorate teritoriale de Muncă au intrat în atenția ministrului de resort, Violeta Alexandru, din cauza numărului mic de controale derulate, în raport cu numărul de angajatori din zona arondată, sau după ce bilanțul verificărilor a scos la iveală, potrivit oficialului, "discrepanță în aplicarea legii".

Ministrul Muncii a dat publicității situația din București și 13 județe în cara numărul verificărilor, raportat la numărul de angajatori, reprezintă un procent foarte mic, sub 20 sau, în unele cazuri, chiar sub 10%.

În fruntea acestui clasament se află județul Mureș, cu 14.951 de angajatori, dar numai 943 de controale, reprezentând un procent de 6,3%, urmat de Capitală. Bucureștiul este lider național în ceea ce privește numărul de firme cu angajați (116.749), dar codaș la verificarea respectării legislației muncii, cu numai 9.676 realizate de ITM, de unde rezultă o rată de 8,2%.

Și Prahova și-a făcut loc pe această listă, pe locul 12. Potrivit datelor publicate de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în județul cu 20.615 angajatori ITM a făcut numai 3.978 de controale. Practic, dacă fiecare obiectiv a fost verificat o singură dată, doar 19,3% dintre angajatorii din județ au fost vizitați de inspectorii ITM. Procentul scade dramatic dacă aceștia au bifat două sau mai multe verificări, la aceeași societate. Iar acest lucru nu este exclus, având în vedere că tot ministrul punctează, în aceeași situație, că au fost situații, la nivel național, unde aceeași firmă a fost controlată în mod repetat, întimp ce, pe la multe altele, inspectorii nu au poposit nici măcar o dată.

"Mă uitam pe datele care arată rezultatele activității Inspecției Muncii/Inspectoratelor Teritoriale de Muncă. În Bucureşti, locul unde există cei mai mulți angajatori activi, numărul controalelor pentru respectarea legislației muncii este atât de mic. Alte semne de întrebare mi le ridică cele 168 de controale la anumite societăți (nu are importanță care sunt, nu mă interesează) în ultimii 3 ani. Sunt societăți comerciale cu peste 70 de avertismente iar altele cu peste 42 de amenzi. Angajatorii din cele 14 județe din imagine reprezintă 58,5% din totalul angajatorilor din țară. Cea mai mare pondere a controalelor vizează respectarea relațiilor de muncă (59,16%)", a arătat Violeta Alexandru.

Ministrul consideră, raportat la aceste cifre, că "discrepanța în aplicarea legii este uriașă" și a anunțat că a cerut, din teritoriu, "explicații despre cum sunt selectați angajatorii incluși în planurile anuale/campaniile tematice de control."

În cea mai recentă informare transmisă de ITM Prahova, reprezentanții instituției anunță că, în luna ianuarie, în județ au fost derulate 241 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, în urma cărora au fost aplicate amenzi în valoare de 309.000 lei, cele mai mari, în cuantum de 260.000 de lei, în cazul a 2 de persoane depistate că prestau activitate fără contract individual de muncă.

Tot în prima lună a anului, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în Prahova au fost efectuate 118 de controale şi au fost aplicate amenzi în valoare de 23.500 de lei.

Anul trecut, la nivel național Inspecția Muncii a derulat 121.273 de controale.

 

 

Image
Image
Image