Argumentele ministrului Muncii în favoarea voucherelor care să înlocuiască alocațiile. Când va fi luată decizia

Argumentele ministrului Muncii în favoarea voucherelor care să înlocuiască alocațiile. Când va fi luată decizia

După ce premierul Ludovic Orban a vorbit despre posibilitatea ca alocațiile de stat pentru copii să fie înlocuite cu vouchere, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a venit cu argumente în sprijinul acestei soluții.

Aceasta a explicat și de ce schimbarea ar fi în beneficiul minorilor, dar a dat și exemple de state europene care au găsit și aplică diverse formule de sprijin pentru familiile cu copii, nu neapărat acordarea de bani sub forma de alocații luare.

"Resursele publice destinate copiilor trebuie să ajungă chiar la aceștia. Este cunoscută realitatea conform căreia de alocațiile copiilor (mai) beneficiază și aparținătorii/părinții pentru cu totul alte cheltuieli decât cele necesare creșterii și dezvoltării copilului. Se mai joacă și la păcănele. În Constituția României este garantat dreptul copilului de a primi alocație dar este la latitudinea autorităților să găsească cele mai bune soluții pentru ca banii chiar să adreseze nevoile copilului. Da, am ridicat în discuție ideea eficientizării sistemului actual; o soluție ar putea fi voucherele. Cu un sistem de excludere (gen alcool, tutun, etc.), nu limitativ. Am putea gândi o legătură a sistemului de distribuție cu școala, ca să încurajăm părinții să vină mai des la școală", a declarat Violeta Alexandru.

Ministrul a arătat că, în alte state membre UE, alocația de stat este fie condiționată de veniturile părinților (Slovenia, Italia), fie de numărul de copii din familie (Franța). Multe alte state acordă vouchere ca sprijin pentru grădiniță, pentru nou-născuți, pentru baby-sitting, etc.

"Din toate aceste motive, personal, nu văd altă soluție de reglementare decât printr-o largă consultare publică pe care o voi lansa, la momentul oportun", a anunțat Violeta Alexandru.

 

Image
Image
Image