Asistenţa juridică în procesele cu pensionarii a depăşit 10 milioane de lei la Ministerul Muncii în 2020

Asistenţa juridică în procesele cu pensionarii a depăşit 10 milioane de lei la Ministerul Muncii în 2020

Cheltuielile cu asistența juridică în procesele deschise de pensionari în anul 2020 au fost mai mari de 10 milioane de lei, susține ministrul Muncii, Raluca Turcan. Aceasta spune că sunt contestate în instanță, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare.

Potrivit ministrului Muncii, numai în acest an, Casa de Pensii Vâlcea a cheltuit pentru asistență juridică 250.000 de lei.

„În anul 2020, suma achitată la nivel național reprezentând asistența juridică în procesele deschise în instanță de beneficiarii drepturilor de pensie a depășit 10 milioane de lei. În prima parte a acestui an, doar o singură casă de pensii – cea de la Vâlcea - a avut de plătit în jur de 250 000 de lei, asistență juridică”, a scris pe Facebook ministrul Muncii, potrivit Mediafax.

Raluca Turcan susține că sunt contestate în instanță, de cele mai multe ori, deciziile de calculare sau recalculare, solicitându-se să se ia în considerare elemente suplimentare de contributivitate în stabilirea pensiei, iar jurisprudența arată că aceste cereri sunt de cele mai multe ori justificate. „Este încă un element care demonstrează că actualul mod de calcul al pensiei trebuie îmbunătățit, astfel încât el să includă toți acei indicatori relevanți din punctul de vedere al contributivității. Am făcut deja câțiva pași importanți pentru a ajunge la o legislație a pensiilor bazată pe echitate și contributivitate, iar evaluarea dosarelor de pensii este demersul obligatoriu de la care trebuie să plecăm pentru a le putea, ulterior, recalcula”, a mai scris ministrul Muncii pe rețeaua de socializare.

Image
Image
Image