Directorul Casei Regale a României: Peleșul este "în pericol"

Directorul Casei Regale a României: Peleșul este "în pericol"

Muzeul Național Peleș a fost redeschis, marți, pentru vizitatori, după mai bine de două luni în care activitățile cu publicul au fost suspendate, în contextul stării de urgență și al stării de alertă. La Sinaia au fost prezenți, cu acest prilej, directorul Casei Regale a României, Ion Tucă, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, și managerul Muzeului Național "Peleș", Narcis Dorin Ion.

Ion Tucă a anunțat, marți, că în acest moment se lucrează la un plan complex pentru Castelul Peleș, care este pus în pericol pe anumite porțiuni.

"Este un obiectiv complex. Acest Castel Peleş... ca şi muzeu el trebuie să funcţioneze. Dacă doreşti să îl renovezi, trebuie să ai un proiect complex. Este pus în pericol monumentul acum în anumite porţiuni ale lui, în anumite zone ale lui, dar împreună cu domnul director Narcis Dorin Ioan şi cu arhitecţi de prestigiu care sunt acreditaţi de către Ministerul Culturii, se lucrează chiar în aceste momente la un plan foarte bine structurat şi probabil că în momentul în care va fi aprobat şi avizat de către Ministerul Culturii, de către Primăria Sinaia şi de către Guvernul României, bineînţeles, va fi pus în operă", a afirmat directorul Casei Regale a României, citat de Agerpres.

„Mă bucur că relația cu Casa Regală a fost reluată cu ocazia guvernării liberale și, astfel, a fost facilitată deblocarea unor acțiuni comune. Era foarte important să se deschidă Muzeul Național Peleș, deoarece este un obiect de patrimoniu emblematic, sustenabil, care trăieste exclusiv din venituri proprii.  De asemenea, primește cei mai mulți vizitatori anual, în spații închise, peste 400 mii. A fost un efort al echipei muzeale de a relua. în aceste condiții, activitatea, având în vedere că muzeul are peste 60.000 de obiecte de patrimoniu, unele cu caracter de unicitate, clasate în categoria juridică Tezaur. Invit românii să-și viziteze muzeele și să nu-și uite istoria“, a declarat ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Având în vedere restricțiile încă impuse de starea de alertă, Castelul Peleș poate fi vizitat, deocamdată, doar la parter (17 camere), de marți până duminică, de la 8:30 până 17:30. Castelul Pelișor va putea fi vizitat de miercuri până duminică, în intervalul 9:00 – 17:00, doar la parter și etajul întâi. În intervalul 12:30 - 13:00, se face o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și pentru aerisirea spațiilor expoziționale.

 

Sursa foto: Ministerul Culturii

Image
Image
Image