Povestea incredibilă a monoxilei de la Râfov. Veche de peste 500 de ani, a fost descoperită în urma unor inundații

monoxila de la râfov
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Aproape fiecare dintre exponatele de la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova ascunde câte o poveste pe cât de veche, pe atât de uluitoare. Unul dintre exemple este al monoxilei găsite la Râfov, pe care vizitatorii o pot vedea în incinta muzeului din Ploiești.

În vara anului 1998, în urma unei viituri puternice, o ambarcațiune de tip monoxilă a fost descoperită în malul înalt al râului Teleajen, la cca 500 m sud-vest de satul Palanca, comuna Râfov, la o distanță de 1 km nord de confluența râurilor Prahova şi Teleajen.

Monoxila făcută dintr-un trunchi de stejar, al cărui diametru inițial poate fi apreciat la aproximativ un metru, are lungimea de 10,35 m și lățimea de 0,60 – 0,63 m în zona centrală, respectiv 0,35-0,45 m către capete. Cele două extremități au grosimi asemănătoare cu cele ale fundului, probabil în ideea creării unei zone cu rezistență sporită, care să poată rezista la șocurile cauzate de contactele cu obiecte dure.

Se presupune că ambarcațiunea poate fi datată în secolele XIV-XV, bazat pe analogiile cu alte descoperiri din acea zonă și pe poziția sa în apropierea confluenței râurilor Teleajen și Prahova, în apropierea marelui târg al Gherghiței, care a înflorit economic în secolul al XV-lea.

Scopul construirii ambarcațiunii nu este cunoscut, dar se presupune că a fost utilizată pentru transport sau expediții militare.

Monoxila este expusă, în prezent, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova.

Urmăreşte pagina de Facebook „Telegrama” pentru ştiri şi analize de ultimă oră! 

Sursa: CJ Prahova

Image