1 ianuarie 2021 aduce mai multe noutăţi fiscale, inclusiv impozit redus pentru telemuncă şi alocaţii majorate

1 ianuarie 2021 aduce mai multe noutăţi fiscale, inclusiv impozit redus pentru telemuncă şi alocaţii majorate

1 ianuarie 2021 vine cu modificări în domeniul fiscal. Românii vor putea cumpăra și locuințe mai scumpe, cu taxa pe valoare adăugată redusă, alocațiile se majorează cu 20%, iar angajatorii nu vor mai datora taxe la stat pentru costurile cu telemunca și testarea epidemiologică a angajaților.

Din prima zi a noului an pot fi cumpărate și locuințe mai scumpe, cu TVA redus de 5%. Plafonul a fost majorat de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la aproximativ 680.000 de lei, echivalentul a 140.000 de euro. Este vorba însă doar de locuințe finalizate. Românii care au încheiat un contract cu TVA 19%, dar recepția casei o fac în ianuarie ar trebui să beneficieze de o reducere de 14% a prețului total, informează Digi24. 2021 aduce şi modificări ale Legii adopției, cu un ajutor financiar între 600 și 900 lei pentru cei care adoptă copii cu vârstă mai mare, cu handicap ori care fac parte dintr-un grup de frați. Legea prevede trei situații posibile, nu trei condiții cumulative.

Ministrul Muncii a anunțat și o majorare cu 20% a alocațiilor, mai notează Digi24. În total, în 2021, alocațiile ar trebui să crească cu 40%, în contextul în care Guvernul a decis o creștere etapizată a alocațiilor și nu o dublare așa cum a votat Parlamentul.

În 2021, angajatorii nu vor plăti impozit pe venit și contribuții sociale pentru sumele acordate angajaților care desfășoară telemuncă. De asemenea, vor fi exceptate de la impozitul pe venit și contribuții costurile suportate de angajatori cu testarea epidemiologică ori vaccinarea angajaților împotriva COVID-19.

Image
Image
Image