Cîţu, despre amânarea ratelor şi "dobânda la dobândă": Într-o economie nu există nimic gratuit

Cîţu, despre amânarea ratelor şi "dobânda la dobândă": Într-o economie nu există nimic gratuit
Image
Ne vedem și pe Facebook!
Image
Rămâi conectat, cu Google News!

Amânarea ratelor la bănci ar putea genera costuri suplimentare pentru români, sugerează ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, care a dat de înţeles că persoanele care vorbesc de „dobânda la dobândă”, capitalizarea dobânzii, nu înțeleg cum funcționează o piață financiară, cum funcționează o economie în general şi că pe perioada celor nouă luni de zile, cât se amână plata ratelor, sistemul financiar-bancar trebuie să funcționeze, altfel pierderile suferite s-ar fi repercutat asupra celor care își vor plăti în continuare ratele la timp.

Joi seara, când a prezentat ordonanța pentru amânarea ratelor, Florin Cîţu a precizat că, în ceea ce priveşte dobânda, aceasta se capitalizează la soldul creditului existent, dar se reeşalonează pe toată durata creditului. Excepţie fac împrumuturile ipotecare pentru care dobânda se plăteşte eşalonat pe o perioadă de 5 ani, iar statul garantează 100% plata dobânzii capitalizate, relatează Digi24. Măsura a stârnit o serie de controverse, fiind criticată de PSD, care acuză că e în favoarea băncilor și care a promis că va corecta lucrurile în Parlament. Și președintele Pro România, fostul premier Victor Ponta, a criticat ordonanța, afirmând că „legalizează cămătăria”.

„Pe perioada suspendării ratelor, banca nu va mai primi nicio sursă de la cei care finanțau sistemul, pentru că sursa principală de finanțare a unei bănci o reprezintă dobânzile. Dacă această sursă nu mai există, băncile au două variante: ori închid și trimit oamenii în șomaj, ori încearcă să se finanțeze de undeva, cu dobândă, deci va avea surse de finanțare cu dobândă, adică există costuri”, a explicat ministrul finanțelor, vineri seara, la Digi24.

 „În această amânare a ratelor nu intră comisioane, nu intră dobânda compusă, pentru că există o diferență între dobândă și dobânda compusă. În fiecare lună ar fi fost o dobândă compusă. Aceste lucruri nu intră nicăieri, iar acea dobândă este doar o sumă, pentru că rata lunară înseamnă principal, plus dobândă, plus comisioane. Doar o parte din această rată lunară pe care băncile n-o mai primesc se va recapitaliza. Și nu înseamnă dobânda la dobândă, înseamnă dobândă la un alt capital, care se va plăti pe termen lung”, a justificat ministrul.

„Puteam să punem comisionul, puteam să punem rata la principal și dobânda la principal, dar era suma mai mare. Până la urmă, trebuie să înțelegem că toată lumea trebuie să suporte acest cost. Dacă nu se punea și apăreau aceste pierderi, era corect ca acele pierderi să fie transferate după aceea asupra celor care plătesc rate, pentru că vor fi și români care vor plăti”, a mai afirmat Florin Cîțu.

Image