Guvernul României a adoptat o serie de modificări pentru flexibilizarea utilizării sistemelor de digitalizare a administrației fiscale și pentru combaterea evaziunii fiscale.
„În urma consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, am adoptat o serie de măsuri care aduc mai multă claritate, transparență și eficiență în sistemul fiscal. În domeniul digitalizării, ajustările aduse sistemelor RO e-Factura, RO e-TVA și e-Transport vor oferi contribuabililor mai multă flexibilitate. De asemenea, introducem reglementări mai stricte pentru garantarea accizelor, precum și obligația de declarare prealabilă a operațiunilor cu produse accizabile, după ce acțiunile de control desfășurate de Direcția Generală Antifraudă Fiscală au descoperit practici care aduceau prejudicii importante bugetului de stat”, a declarat ministrul Finanţelor Marcel Boloș.
Reglementări cu privire la utilizarea sistemului naţional RO e-Factura:
- Transmitearea CNP pentru persoane fizice este opţională: se reglementeazã cadrul pentru ca identificarea prin CNP pentru persoanele fizice sã fie opționalã. Astfel, în cazul în care contribuabilul nu dorește să comunice un cod de identificare, factura va include automat un cod format din 13 cifre de zero;
- Limitarea operaţiunilor obligatorii: Obligația utilizãrii sistemului RO e-Factura va fi restrânsã doar la operațiunile pentru care locul livrãrii sau prestării din punct de vedere al TVA este în România.
- Eliminarea excepţiilor pentru facturile simplificate: Sistemul RO e-Factura va fi utilizat obligatoriu și pentru facturile simplificate, cu excepția bonurilor fiscale;
- Coduri CPV pentru facturile pentru achiziţii publice: Facturile emise în baza contractelor de achiziții publice, sectoriale sau de concesiuni vor trebui să includă codurile CPV corespunzătoare din nomenclatorul achizițiilor publice;
- Se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora, având în vedere că toate facturile emise în relația B2C vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025.
Guvernul de la Paris, demis miercuri de Adunarea Naţională a Franţei, prin moțiune de cenzură
În ce priveşte sistemul naţional RO e-TVA, Guvernul a stabilit că se amână până la 1 iulie 2025 dispoziţiile privind obligaţia transmiterii de către contribuabili a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate de către ANAF prin ”Notificarea de conformare RO e-TVA”, precum și a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații.