Românii care lucrează sau au lucrat în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de pensie comunitară

 Românii care lucrează sau au lucrat în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de pensie comunitară

Românii care lucrează sau au lucrat în străinătate, într-un stat membru al Uniunii Europene, pot beneficia de o pensie comunitară. Potrivit ministrului Muncii, Violeta Alexandru, aceștia trebuie să-şi depună dosarul cu actele necesare în localitatea de domiciliu sau de reşedinţă, fie că este în România sau într-un stat al UE.

"Paşi pentru deschiderea dosarului de pensie comunitară: 1. Cererea de pensie se depune de regulă la instituţia competentă din raza de domiciliu sau de reşedinţă sau în baza unei procuri speciale, în România, dacă aveţi domiciliul valabil aici. Documentele depuse împreună cu cererea dvs. pentru o pensie comunitară vor fi trimise către instituţia omoloagă din ţara unde aţi lucrat, de către instituţia din România, pentru a se deschide dreptul la pensie comunitară. Schimbul de informaţii între state privind vechimea în muncă se face prin intermediul formularului E205. Instituţiile comunică între ele acest formular", a arătat Violeta Alexandru într-o postare pe Facebook.

Violeta Alexandru recomandă lucrătorilor români ca în momentul deschiderii dosarului de pensie comunitară să se asigure că deţin toate actele necesare, în special cele cu privire la limita de vârstă.

Românii interesaţi de deschiderea dosarului de pensie comunitară sunt sfătuiți să verifice, după o perioadă după depunerea dosarului, dacă instituţia din respectiva ţară a trimis documentele către instituţia omoloagă din România.

De asemenea Violeta le-a amintit lucrătorilor români că Spania sau Italia acordă pensii comunitare numai după depăşirea pragului de 20 de ani de muncă contributivă - cumulaţi în orice ţară a UE.

Sursă foto

 

Image
Image
Image