Rompetrol Rafinare a înregistrat rezultate în creștere, în primul trimestru, cu peste 1,4 milioane de tone de materii prime procesate

bilanț rompetrol t1 2025

KMG International a dat publicității rezultatele operaționale din primele luni ale anului, raportând, pentru Rompetrol, cu 42% mai multe materii prime procesate și o producție de carburanți cu peste 35% mai mare în trimestru I din 2025, comparativ cu primele luni din anul precedent.

Rompetrol Rafinare a înregistrat, în T1 2025, o cifră de afaceri de peste 1,3 miliarde de dolari, în creștere cu 21% comparativ cu T1 2024, pe fondul creșterii semnificative ale principalilor indicatori operaționali.

*Notă: Situațiile financiare consolidate ale Rompetrol Rafinare includ rezultatele Rompetrol Rafinare S.A. și cele ale filialelor Rompetrol Downstream S.R.L, Rompetrol Gas S.R.L, Rompetrol Quality Control S.R.L, Rom Oil S.A., Rompetrol Logistics S.R.L. și Rompetrol Petrochemicals S.R.L.

Profitul operațional (EBITDA),indicatorul care arată performanța financiară a companiei înainte de aplicarea impozitelor, dobânzilor și amortizărilor, s-a situat la 22,8 milioane de dolari, în scădere cu circa 30% față de nivelul consemnat în T1 2024. Rezultatele financiare consemnate de companie, în primul trimestru al anului, au fost influențate de fluctuația cotațiilor internaționale (țiței, componente bio), cât și de tendințele sezoniere de scădere a cererii – generate de mobilitatea redusă a populației și lipsa lucrărilor din sectorul industrial, infrastructură sau agricultură.

Reprezentanții KMG International consemnează, pentru primul trimestru din 2025, lucrările necesare pentru repornirea instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE), unitate care a intrat în fluxul operațional la începutul lunii mai. Aceasta se alătură unității în funcțiune – Polipropilenă (PP), producția celor două instalații susținând poziția de furnizor și lider de piață a companiei pe segmentul de petrochimie, Rompetrol Rafinare fiind unicul producător intern de polimeri.

Și segmentul de distribuție a dezvoltat o strategie de vânzări extinsă, prin care a reușit să compenseze o parte din efectele factorilor care au influențat rezultatele financiare, ceea ce a determinat o creștere a vânzărilor de 7% pe piața internă pentru carburanți (benzină și motorină), dar și o creștere de 81% a vânzărilor de combustibil de aviație și 29% în ceea ce privește GPL.

Rompetrol Rafinare a continuat să-și direcționeze produsele din cele două rafinării și din divizia de petrochimie preponderent pe piața internă, dar a susținut cu volume importante de produse petroliere subsidiarele Grupului KMG International (Rompetrol) din regiune. Astfel, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (prin diviziile de rafinare și petrochimie) în primul trimestru al anului s-a ridicat la 407 milioane de dolari, pe fondul unui volum aproape dublu de produse petroliere exportate în ianuarie – martie 2025, de 605 mii de tone.

Rompetrol Rafinare și-a majorat considerabil contribuția la bugetul de stat în primul trimestru al anului, de la 316 milioane de dolari în T1 2024, la 372 de milioane de dolari în T1 2025. 

Segmentul de rafinare*

*Notă: Segmentul de rafinare cuprinde rezultatele rafinăriilor Petromidia Năvodari și Vega Ploiești. Rompetrol Rafinare calculează marja brută de rafinare după cum urmează - (Vânzări de produse petroliere – Costul materiei prime)/Volumul vânzărilor. Marja netă de rafinare este profitul operațional (EBITDA) împărțit la volumul vânzărilor.

Rafinăria Petromidia, cea mai mare și mai modernă unitate de profil de la Marea Neagră, a procesat în prima parte a lui 2025 preponderent țiței de origine kazahă, având la dispoziție un flux stabil de materie primă, în principal datorită achizițiilor de țiței kazah realizate cu sprijinul KazMunayGas, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan.

Bilanțul companiei arată că, în primul trimestru al anului, rafinăria Petromidia a procesat 1,34 milioane de tone de materii prime, preponderent țiței de origine Kazahstan (KEBCO și CPC). Creșterea de 42% a volumului de materii prime, comparativ cu T1 2024, a generat o producție în creștere atât la benzine (413 mii de tone, creștere de 51%), cât și la motorine (663 de mii de tone, creștere de 31%). În perioada de referință, supusul mediu zilnic al rafinăriei a atins un nivel de 14,87 mii de tone, pe baza disponibilității țițeiului (55,9% KEBCO, 44,1% amestec de țiței ușor), dar și ca urmare a funcționării continue și constante a instalațiilor din rafinărie. De asemenea, gradul de utilizare a capacității de rafinare a crescut cu 23,4 procente, la 92,3%, ceea ce a susținut inclusiv obținerea unui record trimestrial pentru producția de Jet A1 – 131 de mii de tone. Astfel, „Petromidia a reușit să obțină un randament al produselor albe de 85,83% din total, un indice de intensitate energetică de 94,6 - cel mai scăzut pentru prima parte a anului, în scădere cu 12,8 puncte, ca urmare a eforturilor de optimizare și eficientizare a proceselor operaționale, iar pierderea tehnologică a fost de doar 0,87%”, precizează comunicatul Rompetrol.

Rafinăria Vega (singurul producător intern de bitum și hexan) a procesat, în primul trimestru, materie primă a fost de 75 de mii de tone, în creștere cu circa 23% față de perioada similară a anului trecut. Rafinăria Vega a înregistrat parametri operaționali buni, cu un consum energetic de 3,1 GJ/t, pierdere tehnologică de 0,68%, iar gradul de utilizare a capacității de rafinare a crescut simțitor, cu aproximativ 17% față de ianuarie – martie 2024.

Reprezentanții KMG International subliniază că, prin rezultatele operaționale foarte bune,„ compania a compensat parțial efectele negative ale volatilității din piață, caracterizate de o scădere a marjei brute de rafinare, de la o medie de 85 USD/tonă în T1 2024, la 64 USD/tonă în T1 2025. Astfel, segmentul de rafinare a consemnat o cifră de afaceri brută de 1,1 miliarde de dolari, un profit operațional (EBITDA) de 17,1 milioane de dolari și un rezultat net negativ de 34,5 milioane de dolari”.

Segmentul de petrochimie*

*Notă: Segmentul de petrochimie cuprinde activitatea de petrochimie din societatea Rompetrol Rafinare și activitatea societății Rompetrol Petrochemicals SRL.

Producția totală de polimeri în segmentul de petrochimie a fost de 15 mii tone, nivel asemănător celui înregistrat în trimestrul I 2024. Rezultatele operaționale au fost influențate, în primele luni ale anului, în principal de nefuncționarea instalației de Polietilene de Joasă Densitate (LDPE) și de funcționarea de debit redus a instalației de Polipropilenă (PP), ca urmare a cererii scăzute din piața petrochimică.

„În ciuda condițiilor de piață actuale, singura divizie petrochimică din România a continuat să-și onoreze livrările către partenerii din industriile de profil, susținând, astfel, mai multe segmente de producție din țară. De asemenea, segmentul de petrochimie vizează o creștere a randamentelor operaționale, determinată de recenta repornire a instalației LDPE și o funcționare la capacitate optimă a instalației PP, obiectivul companiei fiind cel de a procesa aproximativ 150 de mii de tone de materii prime (propilenă obținută în urma proceselor interne de rafinare și etilenă de import)”, au mai punctat reprezentanții KMG International, în raportul pentru primul trimestru al anului 2025.

Segmentul de petrochimie este unicul producător de polipropilene și polietilene din România, cu capacitatea de a-și crește cota de piață, intern și regional, odată cu stabilizarea pieței de profil.

Segmentul de distribuție*

*Notă: Segmentul de distribuție cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics și Rompetrol Gas.

Cifra de afaceri brută consolidată a segmentului de distribuție a consemnat peste 751 de milioane de dolari, în primul trimestru al anului, valoare în ușoară scădere, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Raportul Rompetrol face trimitere la o scădere de 14% la benzină și 15% la motorină, în ceea ce privește cotațiile internaționale aferente produselor petroliere, în T1 din 2025. „Acești factori nu au permis o creștere a indicatorilor financiari, în ciuda volumelor de vânzări stabile realizate intern și regional în sectorul de retail și în creștere în sectorul en-gros (5%) – evoluție susținută inclusiv de licitațiile câștigate de Rompetrol Downstream, în special în segmentul de transport public (Iași, Ploiești). Strategia proactivă adoptată la nivelul Grupului a anulat, în mare parte, efectul cotațiilor, creșteri semnificative fiind înregistrate la vânzările de pe piața internă pentru benzine și motorine (7%), a vânzărilor de combustibil de aviație (81%), cât și în ceea ce privește vânzările de GPL (29%)”, arată comunicatul companiei.

La finalul lui martie 2025, rețeaua de distribuție operată de Rompetrol Downstream cuprindea 1.181 de puncte de comercializare, incluzând stațiile proprii, stațiile partener și stațiile mobile: expres, baze interne de 9 și 20 metri cubi.