2,4 milioane de elevi vor reveni, de luni, la școală. Ministrul Educației: Purtarea măștii este obligatorie, despărțitoarele din Plexiglas dispar din clase

2,4 milioane de elevi vor reveni, de luni, la școală. Ministrul Educației: Purtarea măștii este obligatorie, despărțitoarele din Plexiglas dispar din clase

Un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății va detalia regulile și măsurile care vor fi aplicate, de luni, în unitățile de învățământ, pentru a permite revenirea copiilor în clase în condiții de siguranță.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a oferit primele detalii cu privire la aceste aspect ce vor fi reglementate exact prin documentul care, ar urma să fie redactat și făcut public în cursul zilei de astăzi.

Potrivit ministrului, purtarea măștii va fi obligatorie atât pentru elevi, cât și pentru cadrele didactice, dar din clase vor dispărea panourile de plexiglas, care nu și-au dovedit eficiența nici la noi, nici în alte țări în care au fost utilizate. Nu vor face excepție nici copiii care nu pot purta masca din motive medicale. Aceștia vor putea, ca și alte categorii de elevi, să continue cursurile on-line, reiese din declarația ministrului Educației. “Îmi place să cred că vom da cu toţii dovadă de responsabilitate, mai ales adulţii, cei care  avem datoria să îi educăm pe copii. Dacă sunt probleme medicale, care împiedică un copil să poarte masca... Mă tem că va trebui să nu fie primit în colectivitate. În cazul profesorilor este foarte clar că nu trebuie să existe aşa ceva şi aici, dacă la elevi sunt convins că lucrurile pot fi  discutate de către profesor, conducerea şcolii împreună cu părinţii, în cazul profesorilor care refuză să poarte masca, Inspectoratul Şcolar trebuie să intervină. Nu e acceptabil aşa ceva. Este vorba de măsuri de siguranţă, iar portul măştii va fi măsura de bază, măsura de protecţie esenţială. Să refuze acest lucru este intolerabil”, a spus Cîmpeanu, citat de News.ro.

Ținând cont de aceste date, estimările arată că luni, pe 8 februarie, 2.420.000 de elevi s-ar întoarce la școală. “Am avea 80 la sută din elevi în şcoli, într-un număr de 6.713 şcoli din 7.203 unităţi de învăţământ. Am avea, cel puţin teoretic, efective complete, spun teoretic pentru că sunt acele cinci excepţii, foarte important de menţionat: elevii care au vulnerabilităţi medicale, certificate ca atare, elevii care au aparţinători cu care  locuiesc şi cărora le-ar face foarte mult rău dacă ar accelera acest risc de transmitere, apoi elevii care prezintă simptome specifice, profesorii cu vulnerabilităţi cronice şi ultima situaţie, foarte complicată, profesorul care are şi el simptome şi trebuie să stea şi el acasă”, a punctat Cîmpeanu, în intervenția sa la Digi 24.

Ministrul a mai precizat că şcolile sunt dotate cu măşti de protecţie pentru elevi şi cadrele didactice. ”Sunt 37 milioane de măşti în şcolile din România, la acest moment. Sunt măşti achiziţionate de către Inspectoratele Şcolare. Există un alt stoc de măşti, achiziţionate de autorităţile locale, care se adaugă acestor 37 de milioane”, a declarat acesta, potrivit News.ro.

 

Foto cu caracter ilustrativ (sursa: Prefectura Prahova)

 

Image
Image
Image