Liceul Pedagogic din Ploieşti îşi va schimba denumirea

Consiliul Local Ploieşti a aprobat, miercuri, un proiect de hotărâre care vizează schimbarea denumirii actualului Colegiu Naţional "Jean Monnet". Conform deciziei autorităţilor locale, unitatea de învăţământ se va numi, oficial, Colegiul Naţional Pedagogic "Regina Maria".

Măsura a fost propusă de consilierii din comisia internă de învăţământ a CL Ploieşti. Expunerea de motive nu a fost publicată pe pagina de internet a municipalităţii, însă măsura se încadrează într-o serie mai amplă, începută în 2018, cu ocazia centenarului Marii Uniri, când autorităţile ploieştene au decis să îşi îndrepte atenţia spre istoria municipiului şi spre perioada monarhiei din România. În acelaşi context, a existat o propunere ca parcul de la Sala Sporturilor să primească numele "Regele Mihai I", iar consilierul PNL Florin Sicoie, directorul Muzeului Judeţean de Artă, a sugerat că mai multe străzi sau bulevarde din urbe ar trebui să revină la denumirile care aminteau de regalitate, "şterse" deliberat în perioada comunistă.

Revenind la unitatea de învăţământ proaspăt rebotezată, autorităţile au decis o "întărire" a profilului său, prin includerea în denumire a cuvântului "Pedagogic", şi în plus, în contextul de mai sus, diplomatul francez Jean Monnet a fost înlocuit de regina care a avut o contribuţie crucială în recunoaşterea unirii de la 1918. Ultimele schimbări de denumire pentru această unitate au avut loc, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul colegiului, în 2008 şi 2009, când, pe rând, s-a adoptat titulatura de Liceu Pedagogic "Jean Monnet" şi apoi cea de Colegiu Naţional "Jean Monnet".

Image
Image
Image