SCENARIUL ROȘU | Noi precizări privind participarea la cursuri a elevilor din clasele terminale. Condițiile pentru a merge la școală

SCENARIUL ROȘU | Noi precizări privind participarea la cursuri a elevilor din clasele terminale. Condițiile pentru a merge la școală

Ministerul Educației a făcut, în ultimele 48 de ore, o serie de precizări, după ce, vineri, prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, Ministerul Educației și Cercetării și Ministerul Sănătății au fost abilitate să modifice ordinul din 4 februarie, referitor la scenariile în care pot funcționa unitățile de învățământ. Schimbarea se referă la elevii claselor terminale, în privința cărora ministrul Educației a insistat să particip fizic la cursuri chiar și în scenariul roșu.

Hotărârea CNSU prevede că acest lucru se poate întâmpla indiferent, de scenariul în care se află localitatea, însă numai în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile de 6/1.000 de locuitori.

Ordinul cuprinde și noi referiri privind purtarea măștii de protecție.

“Modificările incluse în noul ordin comun sunt:

> Scenariul de funcţionare a unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referință la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, excepția fiind depășirea pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

> În situația în care incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori, dar mai mică de 6/1000 de locuitori, participarea la ore este cu prezență fizică în unitatea de învățământ pentru:

- toți preșcolarii și elevii din învățământul primar,

- elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a și elevii din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculați în respectivele clase terminale.

> În localitățile unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activitățile care impun prezența fizică a preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, iar activitatea didactică se desfășoară exclusiv online.

> Este permisă organizarea cu prezența fizică în unitățile de învățământ din localitățile în care incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a următoarelor activități:

- simulările examenelor naționale și a examenelor pentru anii terminali;

- evaluările naționale;

- orele remediale pentru toate clasele.

> Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învățământul vocațional este obligatorie purtarea măștii de protecție, cu excepția orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spații individuale pentru exersare

> Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum și în timpul tuturor orelor de educație fizică desfășurate în spații exterioare”, a comunicat, inițial Ministerul Educaței.

Ulterior, oficialii au emis și un set de instrucțiuni, în care se arată că prezența fizică a elevilor la cursuri va fi permisă în limita 15 elevi/clasă, la a VIII-a, respectiv 17 elevi/clasă, în anii terminali de liceu. Practic, se reintroduce scenariul hibrid, conform căruia o parte dintre elevii unei clase va învăța în școală, iar restul va face, în acest timp, cursuri on-line.

 

Image
Image
Image