IGSU lansează campania “Nu tremur la cutremur”

Pe pagina de Facebook a Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a fost publicat un videoclip în care este explicat ce trebuie făcut în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată. 

“În urmă cu 42 de ani, în seara zilei de 4 martie 1977, România a fost afectată de un seism devastator, soldat cu aproximativ 11.300 de răniți și peste 35.000 de locuințe prăbușite.
Pentru dezvoltarea culturii preventive și consolidarea nivelul de conștientizare și de educare a populației în situația producerii unui cutremur, IGSU a lansat Campania Națională “NU TREMUR LA CUTREMUR”, cu scopul de a promova necesitatea pregătirii individuale sau colective în timpul manifestării unui seism cu o magnitudine ridicată.
Misiunea noastră rămâne salvarea vieții, însă fiecare dintre noi trebuie să manifeste responsabilitate și să învețe principalele măsuri și reguli de autoprotecție.
Însușirea și adoptarea unui comportament proactiv în fața unor situații de urgență vă pot salva viața!” se arată pe pagina de Facebook a IGSU.

Reamintim că în ziua de 4 martie 1977 a avut loc cel mai mare seism din România, cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter, cu efecte devastatoare asupra României.
La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat in București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Epicentrul cutremurului a fost localizat în zona Vrancea, cea mai activă zonă seismică din țară, la o adâncime de circa 100 km. Cutremurul s-a simțit în aproape toată Europa de Sud-Est, iar în nord, s-a simțit până în Moscova și Sankt Petersburg.
În nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, cutremurul a produs efecte puternice asupra solului, incluzând crăpături și fenomene de lichefiere a solului.
Pe Valea Prahovei, au avut loc alunecări de teren. (Wikipedia)

Image
Image
Image