Miercuri, 10 Octombrie 2018 15:07

Olguţa: Acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun vor intra în calculul pensiei

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Legea pensiilor poate fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern, după ce Ministerul Finanţelor a dat undă verde, iar avizul de la Ministerul Justiției a venit și el în cursul nopții trecute. „Nu se taie de undeva, nu se vor introduce noi taxe. PIB-ul crește în fiecare an”. Este asigurarea venită de la ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. Ea a declarat, pentru Digi24, că nicio pensie nu va scădea după recalculare.

Ministrul Muncii dă asigurări pensionarilor că nicio pensie nu va scădea, ci din contră, multe se vor dubla în 2020! Lia Olguţa Vasilescu a explicat pentru Digi24 detaliile noii legi a pensiilor care va fi adoptată miercuri în şedinţa de Guvern. Ministrul a explicat că vor fi reclaculate peste 5 milioane de pensii, iar impactul bugetar pentru toate aceste creşteri în 2022 va fi de 81 de miliarde de lei. Lia Olguţa Vasilescu a precizat că nu se va impune nicio nouă taxa pentru susţinerea acestor modificări.

"În unele cazuri, vorbim de mai mult decât dublu în ceea ce privește majorarea. Mă refer aici la cazul bărbaților, care până acum erau dezavantajați de legislația care este în vigoare în acest acest moment. Ca să vorbim despre impact - în 2019 va fi de 8,4 miliarde, 2020 - 24,8 miliarde, 2021 - 51 de miliarde, iar în 2022 - 81 de miliarde. Este o creștere mare din anul 2021, când se intră pe noua formulă de calcul. Până în acel moment, specialiștii de la Casa Națională de Pensii vor trebui să calculeze absolut toate dosarele care la ora actuală se află în plată și bineînțeles, cei care ies de acum înainte. Este un volum de muncă uriaș", a afirmat ministrul Muncii.

CITIŢI ŞI:

Noua lege a pensiilor | Vedeţi cum se vor calcula punctajele, vechimea şi pensia minimă şi care sunt noutăţile aduse de proiectul legislativ!

Legea Pensiilor, impact bugetar uriaş. Aproape 10% din PIB sau o treime din buget

"Foarte multe dosare vor trebui luate la mână, chiar dacă s-au făcut recalculările acum pentru cei care beneficiază de modificările din legea apărută în iunie, pentru grupele 1 și 2, și în cazul lor va trebui să se facă recalcularea, pentru că în lege apare, de exemplu, acordul global, care în sfârșit se ia în calcul. Deci, până acum, pentru toate drepturile de natură salarială, cum era acordul global, al 13-lea salariu, primele de Paște și de Crăciun nu se punea problema vreodată să fie calculate la pensie, deși oamenii plătiseră contribuții pentru toate aceste drepturi salariale. Ei bine, de-acum înainte se vor lua în calcul și bineînțeles că cei mai mulți dintre pensionari probabil vor prefera să vină cu adeverințe. Noi am trecută în lege un procent de 10 la sută care se ia în calcul pentru absolut toată lumea care a lucrat înainte de 2011 și după anul 1975, când a apărut prima lege a salarizării și au apărut aceste drepturi", a mai explicat Lia Olguţa Vasilescu.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.