Joi, 13 Decembrie 2018 15:01

Modificări majore! Plan de reorganizare la centrele sociale din Prahova

Scris de 
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova lucrează în aceste zile la un plan de reorganizare, care trebuie finalizat până pe 31 decembrie şi care va propune restructurarea mai multor centre sociale. Pe scurt, conform acestui proiect, în următorii ani niciun centru nu va avea mai mult de 50 de persoane instituţionalizate. Măsura - care riscă să creeze haos într-un sistem în care sunt agrenaţi mii de prahoveni, beneficiari sau angajaţi - vine ca urmare a unor obligaţii impuse de reglementările europene.

Directorul DGASPC Prahova, Viorel Călin, a declarat pentru "Telegrama" că la nivelul instituţiei se lucrează la un plan de reorganizare a centrelor, prin care, cel mai probabil într-un orizont de timp de trei până la cinci ani, să fie redusă capacitatea de cazare din toate centrele sociale existente, până la cel mult 50 de beneficiari, pentru a respecta reglementările existente. În linii mari, măsura e luată în interesul persoanelor instituţionalizate, plecând de la premisa că e mai greu să gestionezi un centru şi să oferi servicii de calitate cu cât numărul de beneficiari e mai mare. Astfel, conform normativelor invocate, 50 ar fi numărul optim. Problema este că în Prahova, judeţ cu populaţie mult peste media naţională, sunt mai multe centre sociale care depăşesc lejer această capacitate, iar întrebarea care se naşte şi la care trebuie să răspundă planul de reorganizare este ce se va întâmpla cu restul beneficiarilor. Potrivit informaţiilor oferite de directorul DGASPC, în judeţ sunt cel puţin cinci centre pentru adulţi care au în prezent peste 50 de beneficiari instituţionalizaţi.

Planul nu este încă finalizat, însă primele propuneri au fost conturate şi vizează, acolo unde numărul de beneficiari depăşeşte pragul de 50, relocarea unor persoane în alte centre sociale, dacă există locuri, mutarea unor pacienţi în locuinţe individuale protejate, un concept relativ nou pe la noi, respectiv preluarea unora dintre beneficiari de către asistenţi specializaţi, exact cum se întâmplă în prezent cu asistenţii maternali, dar aplicat adulţilor, a mai explicat Viorel Călin, directorul DGASPC Prahova.

Locuinţe individuale din bani europeni

Conceptul de locuinţe individuale este apărut de câţiva ani la noi. Previzibil din nume, el spune că adulţii instituţionalizaţi derulează activităţi terapeutice sau recreaţionale în centre de zi, sub supravegherea personalului specializat, iar seara se duc "acasă", în respectivele locuinţe, situate, evident, în incinta complexului social. Primele astfel de locuinţe din Prahova urmează să fie realizate în satul Călineşti din comuna Floreşti. Pentru centrul de aici, aflat în subordinea DGASPC, Consiliul Judeţean a depus în 2018 două proiecte europene, cu o valoare însumată de aproximativ 9 milioane de lei, care vizează construirea a două centre de zi şi cinci locuinţe protejate. Direcţia mai este implicată în alte două proiecte europene, de data aceasta dedicate capitalului uman.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Veste bună pentru autorităţile prahovene, la proiectele europene de modernizare a centrului social din Călineşti

VIDEO | Două proiecte europene pentru modernizarea centrului social de la Călineşti

Planul de reorganizare trebuie definitivat până la finele anului şi ulterior trimis spre avizare la Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Dizabilităţi, a mai anunţat directorul DGASPC Prahova, care a dat asigurări că măsurile nu vor duce la schimbări în privinţa numărului de angajaţi ai Direcţiei, aproape 1.700 în prezent.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.