Luni, 31 Decembrie 2018 11:23

TRADIȚII și OBICEIURI în Ajunul Anului Nou. Ce trebuie să faci ca să alungi necazurile și să atragi belșugul  în casă

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Fiecare țară în parte are anumite superstiţii şi obiceiuri legate de Anul Nou. La români, conform tradiţiei, în noaptea de Anul Nou trebuie să fie cât mai mult zgomot pentru a alunga toate spiritele rele. Unii români obişnuiesc să ţină în buzunar o căpăţână de usturoi, care are menirea de a-i feri de spiritele rele.

O altă superstiţie de Revelion este aceea că atât în ultima zi din an, cât şi în prima zi a celui nou este bine să nu facem cheltuieli şi să nu aruncăm nimic din casă, nici măcar gunoiul, deoarece se spune că, odată cu el, aruncăm din gospodărie şi norocul. Se mai spune, tot din bătrâni, că este bine să nu te prindă 1 ianuarie dator, pentru că vei acumula datorii tot anul.

O superstiție foarte cunoscută spune că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an ne va influenţa tot anul. Conform tradiţiei, persoanele cu părul blond său roşcat aduc ghinion, în timp ce cele brunete aduc noroc. De asemenea, dacă prima persoană care intră în casă este bărbat, anul va fi plin de noroc, în timp ce, dacă femeile intră primele, ghinionul își va face loc în casa respectivă.

La miezul nopţii, uşa casei trebuie să fie deschisă, permiţând astfel anului vechi să iasă, în timp ce cel nou să intre.

Preluat mai nou şi de români, obiceiul cu sărutatul sub vâsc este practicat în noaptea dintre ani de către îndrăgostiţi. La trecerea dintre ani este bine că fiecare persoană să poarte o haină nouă, dar şi ceva roşu, pentru a fi iubită tot anul, și ceva colorat, pentru a atrage energiile pozitive.

O altă credință populară este că persoanele care vor adormi în această noapte vor fi somnoroase tot anul.

Se mai spune, din bătrâni, că primele clipe din nou an trebuie să te găsească și cu ceva bani în buzunar, dar și cu nişte boabe de grâu, pentru a avea parte de belșug.

Dacă vine vorba de meniu, de pe mesele românilor nu trebuie să lipsească peștele, dar ar fi bine ca preparatele să nu conțină carne de pasăre, pentru că acest lucru ar alunga belșugul. Se spune că așa cum păsările de curte scormonesc pământul şi îl împrăştie, așa se va împrăștia binele din casă.

În noaptea dintre ani, ca şi pe 1 ianuarie, nu se plânge, altfel va urma un an plin de tristețe și evenimente nefericite, mai spun bătrânii.

Tot în această noapte se umblă cu Plugușorul și Sorcova, două colinde menite să le ureze credincioșilor spor în casă și un an îmbelșugat. Chiar dacă nu veți întâmpina grupuri de colindători la noapte, țineți minte ca, la cumpăna dintre ani, să vă puneți o dorință și să întâmpinați Anul Nou optimiști, veseli și plini de speranță.

Sursa: calendarulortodox.ro

 

 

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.