Luni, 31 Decembrie 2018 14:46

Anul Nou vine cu scumpiri în lanț la carburanți, alimente și transport public

Scris de  Telegrama
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anul Nou vine cu tot felul de veşti bune, dar şi proaste pentru români. De la 1 ianuarie, salariul minim pe economie va creşte cu 100 de lei net, iar cei mai mulţi dintre bugetari vor avea lefurile majorate. 

În schimb, carburanţii se scumpesc, ceea ce va duce la creşteri de preţuri în lanţ.

Mai întâi vestea bună - peste 2 milioane de angajaţi din ţară, majoritatea din sectorul privat, vor avea lefurile majorate de la 1 ianuarie, pentru că salariul minim pe economie va creşte de la 1.900 de lei brut la 2.080 de lei brut, adică un plus de 100 de lei pe net. Iar pentru cei cu studii superioare majorarea va fi de 150 de lei.

În plus, şi bugetarii - cam 70% dintre ei - vor încasa lefuri mai mari de la 1 ianuarie. Potrivit legii salarizării, care prevede majorări în trepte, salariile celor de la stat, exceptând pe cei din mediul sanitar, vor creşte un sfert din diferenţă rămasă între leafa la care ar trebui să ajungă în 2022 şi cel din decembrie anul acesta.

Însă sunt şi veşti proaste - tot de marți, carburanţii şi ţigările vor fi mai scumpe, pentru că se măresc accizele, adică taxele încasate de stat. Specialiştii vorbesc de o scumpire de cel puţin 7 bani la litrul de benzină.

Iar odată cu majorările de la carburanţi, vor fi scumpiri în lanţ în toată economia, fie că vorbim de mâncare, băuturi ori transport. Alte majorări de preţuri ar putea veni de la companiile care, de la anul, vor plăti taxe în plus - vorbim despre bănci şi firmele din energie.

   

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.